17/04/2022 17/04/2022 Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο η Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης των Πατρών. Εκεί ετιμήθη δεόντως η μνήμη του Εθνομάρτυρα Ιερέα Γεωργίου, ο οποίος σφαγιάσθηκε μπροστά από την Αγία Τράπεζα από τις βάρβαρες τουρκικές ορδές του Γιουσούφ Πασά, ο οποίος...
17 Απριλίου, 2022 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 17/04/2022 - 16:05

Τιμή στον Εθνομάρτυρα Παπα- Γιώργη των Πατρών και στους χιλιάδες Πατρινούς που σφραγιάσθηκαν την Κυριακή των Βαΐων 1821

Διαδώστε:
Τιμή στον Εθνομάρτυρα Παπα- Γιώργη των Πατρών και στους χιλιάδες Πατρινούς που σφραγιάσθηκαν την Κυριακή των Βαΐων 1821

Σε κλίμα βαθειάς συγκίνησης τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο η Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων, στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης των Πατρών.

Εκεί ετιμήθη δεόντως η μνήμη του Εθνομάρτυρα Ιερέα Γεωργίου, ο οποίος σφαγιάσθηκε μπροστά από την Αγία Τράπεζα από τις βάρβαρες τουρκικές ορδές του Γιουσούφ Πασά, ο οποίος με τους αιμοδηψείς Τούρκους, την θλιβερή εκείνη ημέρα της 3ης Απριλίου του 1821, έπνιξαν στο αίμα την πόλη του Αγίου Ανδρέα, αφού κατέσφαξαν, σούβλισαν, βίασαν, έκαψαν, πούλησαν στα σκλαβοπάζαρα, δέκα χιλιάδες Πατρινούς κατά τους υπολογισμούς των ιστορικών της εποχής εκείνης.

Τη μνήμη των θυμάτων αυτών της Τουρκικής θηριωδίας η Ιερά Μητρόπολη Πατρών ετίμησε με τη συμμετοχή πλήθους Πατρινών και με τη συγκινητική παρουσία παραδοσιακών Πατρινών Συλλόγων, με διοργανωτές τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου «Μωραίτες εν Χορώ» υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, στις 2 Απριλίου 2022 (Η Κυριακή των Βαΐων το 1821 ήτο στις 3 Απριλίου).

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, ετιμήθη στην Παναγία την Αλεξιώτισσα, η μνήμη του υπό των Τούρκων σφαγιασθέντος Ιερέως με συγκινητική αναφορά του Σεβασμιωτάτου στον ηρωισμό, στην αυταπάρνηση και στη θυσία του, στην αιχμαλωσία των τριών παιδιών του και στον απεγνωσμένο αγώνα της Παπαδιάς να γυρίση χώρες και χωριά, προκειμένου να βρη τα παιδιά της και που κατόρθωσε μετά από περιπέτειες πολλές να βρη τον ένα της γυιό, τον Κωνσταντίνο.

Αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στη φοβερή σφαγή των Πατρών την Κυριακή των Βαίων του 1821 και ανέγνωσε συγκλονιστικές μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων οι οποίοι παρουσιάζουν με λεπτομέρειες την φοβερή καταστροφή.

Ενδεικτικά αναφέρομε την μαρτυρία του Φιλήμονος:

«… Αἱ παραλίαι, οἱ ἀγροί, οἱ χάνδακες τῆς πεδιάδος ἐπληρώθησαν ἀνδρῶν, γυναικῶν καί παιδίων. Ὃποιον οἱ Τοῦρκοι συνελάμβαναν ἡ κατεκρεούργουν ἢ ἒρριπτον χαμαί καί ἒσφαττον ὡς ζῶον. Τά θυσιαστήρια τοῦ Θεοῦ μετέβαλον εἰς ἀποτάτους, εἰς καταγώγια ἀσελγείας, τάς Ἁγίας εἰκόνας τῶν Ναῶν, συντρίβοντες καθύβριζον  καί διά τῶν ἱερῶν ἀμφίων περιέβαλλον τούς κύνας, πατέρα δέ καί υἱόν, τόν Μῆτρον Βεγουλόπουλον, σουβλίσαντες ἢναψαν πυράν καί τούς αἰχμαλώτους Ἓλληνας ἐβίασαν, ἳνα ψήσωσιν τούτους τόν ἓνα κατόπιν τοῦ ἂλλου. Τίς δύναται τήν λεπτομερῆ διήγησιν τοσούτων ἂλλων ἀπανθρώπων ἀνοσιουργημάτων νά διηγηθῇ;».

Μετά την Θεία Λειτουργία και την ομιλία του Μητροπολίτου, ετελέσθη «τρισάγιο» προ της προτομής του ήρωα Ιερέα Γεωργίου, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού και κατετέθησαν στέφανοι, από τους Εκπροσώπους Αρχών και φορέων.

Παρέστησαν: Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

Η Αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Τογιοπούλου.

Ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Άγγελος Τσιγκρής.

Ο τέως Υφυπουργός και τέως Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Νικολόπουλος

Ο Διοικητής του ΚΕΤΧ, Ταξίαρχος κ. Τρύφωνας Χατζηγιάννης.

Εκπρόσωπος του Συντονιστού των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών,

ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας κ. Παρασκευάς Μασούρος,

Ο Πρόεδρος της ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας Πελοποννήσου κ .Χρίστος Μούλιας, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ανδρέας Ζέρβας, η Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολυτέκνων Αχαΐας κ. Αναστασία Μανωλοπούλου και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων.

Ο Σεβασμιώτατος ανακοίνωσε ότι από επόμενο έτος, πρώτα ο Θεός, θα εορτάζεται επίσημα η μνήμη των χιλιάδων σφαγιασθέντων υπό των Τούρκων Πατρινών, την Ε’ Κυριακή των Νηστειών (Κυριακή προ των Βαΐων), υπό την ευθύνη και τον συντονισμό της τοπικής Εκκλησίας, με εκδηλώσεις τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες και μάρτυρες, υπέρ πίστεως και πατρίδος Πατρινούς.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων