25/08/2020 25/08/2020 Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα Καμίνια Πατρών, εορτάστηκε η πανσεβάσμια μνήμη του μεγάλου διδάχου, ισαποστόλου και εθνοιερομάρτυρος Αγίου, ο οποίος σε χρόνια δύσκολα για το Γένος, στάθηκε στύλος ακλόνητος, πηγή δυνάμεως, λαμπάδα άσβεστη για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα. Την Θεία Λειτουργία τέλεσε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών...
25 Αυγούστου, 2020 - 15:37
Τελευταία ενημέρωση: 25/08/2020 - 15:38

«Τώρα χρειάζεται παρά ποτέ, η φωνή του Πατροκοσμά…»

Διαδώστε:
«Τώρα χρειάζεται παρά ποτέ, η φωνή του Πατροκοσμά…»

Με επίκεντρο τον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα Καμίνια Πατρών, εορτάστηκε η πανσεβάσμια μνήμη του μεγάλου διδάχου, ισαποστόλου και εθνοιερομάρτυρος Αγίου, ο οποίος σε χρόνια δύσκολα για το Γένος, στάθηκε στύλος ακλόνητος, πηγή δυνάμεως, λαμπάδα άσβεστη για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε και μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, εν πληθούση Εκκλησία, ο οποίος στο κήρυγμά του, μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής:

«…Κρατώντας το Σταυρό, ως όπλο αήττητο έναντι του διαβόλου και των φρικτών κατακτητών, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, περιόδευσε χώρες και χωριά με την ευλογία του Πατριάρχου, διδάσκοντας τις αλήθειες της πίστεώς μας, εμποδίζοντας τους εξισλαμισμούς, κτίζοντας σχολεία, αγωνιζόμενος για την διατήρηση της Ελληνικής γλώσσας και της Ελληνορθόδοξης παραδόσεως.

Την ομολογία του και την, με παρρησία, μαρτυρία του για τον Ιησού Χριστό και την Ελλάδα την επεσφράγισε με το μαρτύριό του. Το αίμα του έγινε ποτάμι και έπνιξε τη σκλαβιά, αρδεύοντας τον τίμιο αγρό της Ελευθερίας, ώστε να εξανθίσει και να χαροποιήσει τα βασανισμένα επί τόσους αιώνες παιδιά της.

Αυτοί οι πατέρες και διδάσκαλοι, αυτοί οι αγωνιστές, αυτοί οι ήρωες και μάρτυρες, αυτοί οι γνήσιοι Έλληνες, αυτοί οι βαθειά Ορθόδοξοι ποιμένες της Ρωμηοσύνης, έσωσαν το Γένος και τη φυλή μας.

Σ’ αυτούς χρωστάμε το ότι παραμείναμε Έλληνες και μιλάμε την γλώσσα των Πατέρων μας. Σ’ αυτούς χρωστάμε την Πίστη μας και την Ελευθερία μας. Και συντελόντ’ ειπείν, σ’ αυτούς χρωστάμε ο,τι είμαστε σήμερα.

Σε χρόνους τωρινούς, δύσκολους και φρικτούς για την Πίστη μας και την Πατρίδα μας, που λυσσαλέα πολεμούνται τα ιερά και τα όσιά μας από εξωτερικούς εχθρούς και εσωτερικούς μειοδότες, τέτοιοι κήρυκες διαπρύσιοι μας χρειάζονται, πνευματικοί πυρπολητές των καρδιών και εθνεγέρτες, ώστε να αφυπνισθεί ο Λαός μας και να πάρει στα χέρια του τις πνευματικές ευθύνες αγωνιζόμενος για την πνευματική ατίμητη περιουσία του, για ο,τι παρέλαβε από τους μάρτυρες προγόνους του, οι οποίοι από της αρχής και μέχρι των εσχάτων έδωσαν αίμα και πνεύμα για την Ελευθερία και τις πανανθρώπινες αξίες.

Καθώς ετοιμαζόμαστε για τους εορτασμούς των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η φωνή του Πατροκοσμά αποκτά ιδιαίτερη αξία και ηχεί ως σάλπιγγα πνευματική για την συνέχεια των αγώνων του για την Ορθοδοξία και την Ελλάδα, η αν θέλετε για την απαρχή νέων αγώνων, υπό την κραταιά ισχύ του Κυρίου, την σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού, την δύναμη του Σταυρού που κρατούσε ως τρόπαιο νίκης ο Πατρο-Κοσμάς και τις πρεσβείες τόσον του ιδίου του λαμπρού αυτού και μεγάλου εθνοιερομάρτυρος, όσο και όλων των ηρώων και μαρτύρων υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.

Συνέχισε τρισμακάριε πάτερ και διδάσκαλε, να κηρύττεις λαμπρά τη φωνή σήμερα, τώρα στους Έλληνες, στα πνευματικά σου έκγονα. Συνέχισε να πυρπολείς καρδιές και να αφυπνίζεις συνειδήσεις. Συνέχισε να σαλπίζεις με ήχο δυνατό την σωτήρια αλήθεια,«Χριστός και Ελλάδα σας χρειάζονται».

Ναί αδελφοί μου, «Χριστός και Ελλάδα μας χρειάζονται».

Έτσι, μόνο έτσι θα σταθούμε στα πόδια μας, θα αντιμετωπίσωμε τις προκλήσεις των προαιωνίων και νεωτέρων εχθρών μας, θα σώσωμε την πνευματική μας ιδιοπροσωπία και θα αντέξωμε ως Λαός για την έως της συντελείας του αιώνος πορεία μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων