30/01/2021 30/01/2021 Eορτάστηκε η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών. Την παραμονή της εορτής εκκλησιάσθηκαν στους Ιερούς Ναούς της πόλεως και της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αντιπροσωπείες Μαθητών και Διδασκάλων και Καθηγητών των Σχολείων όλων των βαθμίδων και έγιναν ομιλίες, σχετικά με τις μεγάλες προσωπικότητες των...
30 Ιανουαρίου, 2021 - 15:46
Τελευταία ενημέρωση: 30/01/2021 - 15:42

Τους εκπαιδευτικούς ευχαρίστησε για το έργο τους ο Μητρ. Πατρών

Διαδώστε:
Τους εκπαιδευτικούς ευχαρίστησε για το έργο τους ο Μητρ. Πατρών

Eορτάστηκε η μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών.

Την παραμονή της εορτής εκκλησιάσθηκαν στους Ιερούς Ναούς της πόλεως και της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, αντιπροσωπείες Μαθητών και Διδασκάλων και Καθηγητών των Σχολείων όλων των βαθμίδων και έγιναν ομιλίες, σχετικά με τις μεγάλες προσωπικότητες των Τριών Ιεραρχών.

Επίσης ετελέσθη ο Εσπερινός της Εορτής σε όλους τους Ιερούς Ναούς, ενώ στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου ετελέσθη ιερά Αγρυπνία.

Ανήμερα της εορτής, ο κεντρικός εορτασμός πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, όπου την Θεία Λειτουργία ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εκήρυξε και τον θείο λόγο.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε:

α) Στην εποχή που έζησαν οι Τρεις Ιεράρχαι, Δ’ αιών, ο οποίος εξ’ αιτίας της μεγάλης δραστηριότητος και πνευματικής εργασίας των αγίων Ιεραρχών, ονομάσθη χρυσούς αιών της Εκκλησίας.

β) Στο τεράστιο εκκλησιαστικό και εν γένει πνευματικό και κοινωνικό έργο των Τριών Ιεραρχών, στην φιλόθεη και φιλάνθρωπη δραστηριότητα και προσφορά τους, στο αδέλφωμα δύο στοιχείων, δύο κόσμων, του Ελληνικού και του Χριστιανικού με την έννοια της αποκεκαλυμμένης από τον Θεό αληθείας. Στο συγγραφικό τους έργο, στους αγώνες τους εναντίον των αιρέσεων και της εκκλήσεως των ηθών, στις παιδαγωγικές αρχές και τα παιδαγωγικά αξιώματα, που είναι οι βάσεις όλων των μετά ταύτα παιδαγωγικών συγγραμμάτων, παγκοσμίως. Ακόμη, στην οργάνωση της Εκκλησίας και του μοναχικού βίου και στους ιερούς αγώνες τους για την καταξίωση του ανθρώπου ως δημιουργήματος του Θεού, ως ψυχοσωματικής οντότητος. Χαρακτηριστική είναι η φράσις του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. «Ο άνθρωπος είναι μικτός προσκυνητής, επόπτης της ορωμένης κρίσεως και μύστης της νοουμένης».

γ) Στην δική μας εποχή, στα προβλήματα που αντιμετωπίζομε γενικά ως κοινωνία, στα δύσκολα θέματα που αντιμετωπίζει το παιδαγωγικό σύστημα και εν γένει η παιδεία, όχι μόνο στην Πατρίδα μας, αλλά παγκοσμίως και

δ) Στην ανάγκη, υιοθετήσεως όλων των διδαγμάτων, των πνευματικών παρακαταθηκών και παιδαγωγικών αρχών που κατέλιπαν σε μας οι Τρεις μέγιστοι Φωστήρες της Τρισηλίου Θεότητος.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε ειδική αναφορά στους ενσυνειδήτους Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους ευχαρίστησε για το μεγάλο έργο που προσφέρουν και τους επαίνεσε για το λειτούργημα που επιτελούν με βαθιά αίσθηση ευθύνης σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Επίσης, μίλησε με αγάπη για τους Μαθητές και Φοιτητές και προέτρεψε τα παιδιά να ζούνε βίο ηθικό και τίμιο, με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα, να αξιοποιούν τον χρόνο της ζωής τους και να φροντίζουν να αποκτήσουν όχι μόνο την κατά κόσμον γνώσιν, αλλά και την κατά Θεόν σοφία.

Απευθυνόμενος στους Γονείς των Μαθητών, ευχήθηκε να έχουν δύναμη από τον Θεό, υγεία και υπομονή στην τεράστια και ευλογημένη προσπάθειά τους, για την ανατροφή των παιδιών τους.

Διεβεβαίωσε όλους, ότι τους συνοδεύουν οι ευχές, οι προσευχές και η συμπαράσταση της Εκκλησίας στο δύσκολο έργο τους, για την κατάκτηση της αρετής και την επιτυχία του σκοπού της ανθρωπίνης ζωής, που είναι η θέωσις.

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, ανήμερα της εορτής εκκλησιάσθηκε αντιπροσωπεία από τους Μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, κρατώντας την Σημαία.

Τους άρτους προσέφερε το Στρούμπειο Σχολείο Πατρών, ενώ την εικόνα των Τριών Ιεραρχών στόλισαν με άνθη, τα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών.

Σε όλους ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε θερμές πατρικές ευχές.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων