01/01/2021 01/01/2021 Η Ιερά Μητρόπολις Πατρών έχει προγραμματίσει καθ’ όλον το έτος επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού (1821-2021). Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας την 1ην του έτους στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος έκανε ξεχωριστή...
01 Ιανουαρίου, 2021 - 19:46

Τρισάγιο στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού

Διαδώστε:
Τρισάγιο στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού

Η Ιερά Μητρόπολις Πατρών έχει προγραμματίσει καθ’ όλον το έτος επετειακές εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την έκρηξη της Ελληνικής Επαναστάσεως για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού (1821-2021). Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας την 1ην του έτους στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος έκανε ξεχωριστή αναφορά στον ιστορικό αυτό γεγονός, ανεφέρθη στα 400 και για κάποιες περιοχές 500 πικρά και βασανιστικά χρόνια της σκλαβιάς της Ελλάδος από τους Τούρκους και στις θυσίες, τα μαρτύρια, τα ικριώματα, τις φυλακές, τα παιδομαζώματα και άλλα δεινά που υπέστησαν επί αιώνες οι Έλληνες, οι οποίοι άντεξαν, δεν λύγισαν, αλλά έχοντες βαθειά πίστη στο Θεό, αγάπη στην Πατρίδα και ενότητα μεταξύ τους, επέτυχαν την ελευθερία τους από τον τουρκικό ζυγό.

Ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου «επί τη πρώτη του έτους και περί της ενάρξεως των εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

Εν συνεχεία έκαμε ειδική μνεία στον πρώτο Ενθομάρτυρα Ιεράρχη μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος ήτο ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Νεόφυτος, ανασκολοπισθείς υπό των Τούρκων το 1466, γιατί ηγήθηκε απελευθερωτικού Επαναστατικού κινήματος στην Πάτρα.

Τον ακολούθησε, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ο Α’, τεμαχισθείς υπό των Τούρκων το 1572 και ριφθείς στην πυρά και είτα ο Εθνεγέρτης Παλαιών Πατρών Παρθένιος ο Ε’, ο οποίος ετελειώθη εξόριστος στη Ρωσία, εξ’ αιτίας της ηρωικής αντιστάσεώς του εναντίον των Τούρκων κατά τα Ορλωφικά (1770). Μέχρι την τελευταία του πνοή αγωνίστηκε υπέρ των εθνικών μας δικαίων και της ελευθερίας της Ελλάδος.

Και βέβαια ανεφέρθη στον Εθνεγέρτη Ιεράρχη των Πατρών, Γερμανό, ο οποίος ύψωσε το λάβαρο της Επαναστάσεως στην Αγία Λαύρα και στην πόλη των Πατρών. “Ο μήνας Ιανουάριος είναι αφιερωμένος από την Μητρόπολή μας στους Διδασκάλους του Γένους” σημείωσε ο Σεβασμιώτατος.

Οι εορτασμοί άρχισαν στην Πάτρα, με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνου από τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του Πατραικού Λαού, στον Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, στα Ψηλά Αλώνια στην Πάτρα. Συγκινητική ήτο η στιγμή που ο Σεβασμιώτατος κατέθεσε το στεφάνι και γονάτισε μπροστά στον Άνδριάντα του λαμπρού και λεβεντόψυχου Ιεράρχου και στην συνέχεια έψαλε τον Εθνικό Ύμνο μαζί με τους Κληρικούς που τον συνόδευαν και τους παρευρεθέντες στην Πλατεία των Υψηλών Αλωνίων κατ’ εκείνην την ώρα.

Επίσης μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε την Βασιλόπιττα και ετέλεσε την δοξολογία επί τη εισόδω στο νέο έτος παρουσία των Εκπροσώπων Αρχών και Φορέων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων