30/11/2023 30/11/2023 Τον Προστάτη και Πολιούχο της, Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, τιμά με κάθε επισημότητα σήμερα η πόλη της Πάτρας. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ο φερώνυμος μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, όπου το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία κατά την οποία ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος...
30 Νοεμβρίου, 2023 - 7:30
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2023 - 15:54

Πάνδημος εορτασμός του Πολιούχου Πατρών Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Πάνδημος εορτασμός του Πολιούχου Πατρών Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον Προστάτη και Πολιούχο της, Άγιο Απόστολο Ανδρέα τον Πρωτόκλητο, τιμά με κάθε επισημότητα σήμερα η πόλη της Πάτρας. Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ο φερώνυμος μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, όπου το πρωί τελέστηκε Αρχιερατικό συλλείτουργο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία κατά την οποία ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος μετέφερε τις ευχές του από την πόλη του Αγίου Ανδρέα. Ακολούθησε σε πανηγυρικό κλίμα η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

Αρχιερατικό συλλείτουργο

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος.

Tου Αρχιερατικού συλλείτουργου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. 

Στον εορτασμό την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Εκατοντάδες πιστοί βρέθηκαν στον Άγιο Ανδρέα σήμερα για να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του. Η εορτή του Αποστόλου Ανδρέου εφέτος, τελείται μέσα σε ιδιαιτέρως πανευφρόσυνο κλίμα, αφού οι καρδιές των Πατρινών, σκιρτούν από χαρά, λόγω της αγιοκατατάξεωςτου Οσίου Γερβασίου, του εν Πάτραις από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν έχουμε αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες των νέων μορφών οικογένειας

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και την προσφορά του Αποστόλου Ανδρέα, ο οποίος αντιστάθηκε στα είδωλα που προέβαλε η εποχή του, για να διαδώσει το ευαγγέλιο του Χριστού. Ιδιαίτερα, ο Σεβασμιώτατος, μίλησε για την σημερινή εποχή και την παγίδα των ψευδοειδώλων που προβάλλονται ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τους κινδύνους που αναδεικνύονται από λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται ως μορφές οικογένειας. “Δεν έχουμε αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες. Όταν τις αντιληφθούμε τότε ίσως να μην είναι αναστρέψιμη καμιά δυνατότητα αλλαγής”, είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλία του αναφέρθηκε στις έννοιες της ελευθερίας και της αγάπης. “Σκοπός του ανθρώπου είναι να σέβεται την ελευθερία του”, υπογράμμισε. Τέλος, ευχήθηκε η χάρις του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα να δίνει σε όλους δύναμη.

Δοξολογία και λιτάνευση της Τιμίας Κάρας

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Δοξολογία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου. Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στη μεγάλη πνευματική χαρά για την πόλη των Πατρών που εορτάζει τον πρώτο τον Αποστόλων και ιδρυτή της Τοπικής Εκκλησίας. Ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς που λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανήγυρη καθώς και τους άρχοντες του τόπου.

Ο κ. Χρυσόστομος κάλεσε όλους να στρέψουν τις προσευχές τους για τους πολέμους που μαστίζουν την Αγία Γη, τους τόπους που περπάτησε ο Απόστολος Ανδρέας, καθώς και προς τον βορρά όπου Ορθόδοξοι λαοί αλληλοσπαράζονται. Έστειλε ιδιαίτερα τις ευχές του προς το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου σήμερα και αυτό εορτάζει τον ιδρυτή της Εκκλησίας του, τον Απόστολο Ανδρέα. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο καθώς φέτος η αποστολική εκκλησία των Πατρών ευφραίνεται στην εορτή του Αγίου Ανδρέα και για την πρόσφατη Αγιοκατάταξη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Οσίου Γερβασίου Παρασκευόπουλου.  Τέλος, ζήτησε από τους Συνοδικούς Αρχιερείς που συλλειτούργησαν, να μεταφέρουν τις ευχές και ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και ευχήθηκε σε όλους ο Άγιος Ανδρέας να τους ενισχύει.

Πανδήμως μετά το πέρας της Δοξολογίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

 

Ο πανηγυρικός Εσπερινός 

Οι εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες το απόγευμα με την τέλεση Πανηγυρικού Πολυαρχιερατικού Εσπερινού στον οποίο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

Συγχοροστάτησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες: πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος (συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος), Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μάνης κ. Χρυσόστομος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Το βράδυ τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία.

Διαβάστε επίσης: Πολυαρχιερατικός Εσπερινός του Πολιούχου της Πάτρας Αγίου Ανδρέα

 

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

     

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων