30/11/2022 30/11/2022 Με την τέλεση Πολυαρχιερατικού συλλείτουργου και τη λιτάνευση της ιεράς Εικόνας, της Τιμίας Κάρας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέα κορυφώνονται σήμερα στην Πάτρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της. Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος. Στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχη ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Συλλειτουργούν...
30 Νοεμβρίου, 2022 - 8:10
Τελευταία ενημέρωση: 30/11/2022 - 13:54

Η Πάτρα πανηγυρίζει τον Προστάτη της Άγιο Ανδρέα – Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν την Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου

Διαδώστε:
Η Πάτρα πανηγυρίζει τον Προστάτη της Άγιο Ανδρέα – Χιλιάδες πιστοί προσκύνησαν την Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου

Με την τέλεση Πολυαρχιερατικού συλλείτουργου και τη λιτάνευση της ιεράς Εικόνας, της Τιμίας Κάρας του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέα κορυφώνονται σήμερα στην Πάτρα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τον Πολιούχο της.

Στην ακολουθία του Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος.

Στο Πολυαρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχη ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Συλλειτουργούν οι Μητροπολίτες: Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ηλείας κ. Αθνάσιος, Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και Τεγέας κ. Θεόκλητος, καθώς και ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.  

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Η Αχαϊκή πρωτεύουσα τον μήνα Νοέμβριο, και όχι μόνο, γίνεται προσκυνηματικό επίκεντρο καθώς χιλιάδες χριστιανοί προσέρχονται στην πόλη για να προσκυνήσουν τον τάφο του Αγίου Ανδρέα και τα ιερά σεβάσματά του. Πρόσφατα μάλιστα κατά την επίσκεψή του στην πόλη είχε επισκεφθεί τον περικαλλή ναό του Αγίου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά το πέρας του Πολυαρχιερατικού συλλείτουργου τελέστηκε Δοξολογία χοροστατουντος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

Ακολούθησε η λιτάνευση του Αγίου στους δρόμους της Πάτρας.

Ο Πανηγυρικός Εσπερινός

Ήδη από χθες το απόγευμα όπου τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέα και λάβουν μέρος στις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός. Συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες: πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Ηλείας και Ωλένης κ. Αθανάσιος, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Κινσάσας κ. Θεοδόσιος, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος  Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο οικείος Ποιμενάρχης, Πατρών κ. Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός επεσήμανε, ότι “οφείλουμε να λάβουμε ως μηνύματα από τον πρώτο σταθμό την βεβαιότητα, ότι μόνο μέσα από την θεοποιό ταπείνωση μπορούμε να προετοιμαστούμε για να αποδεχθούμε το μυστήριο της αποκαλύψεως του Θεού. Από την θάλασσα της Τιβεριάδος οφείλουμε να διδαχθούμε ότι η πρόσκληση του Θεού απαιτεί την αποδοχή. Ο Θεός πάντα κρούει την θύρα της καρδιάς μας, αρκεί εμείς με θέρμη να αποδεχθούμε την πρόσκληση”.

“Καί ἡμεῖς τά τέκνα τοῦ μεγάλου αὐτοῦ Ἑστιάτορος καί Πανηγυριστοῦ, μέ τήν σάλπιγγα τῆς ἀγάπης καί τῆς χαρᾶς, σαλπίζομεν τόν ἑόρτιον καί ἑωθινόν παιᾶνα, σκιρτῶντες γηθοσύνως ὡς ἀρνία καί ἒλαφοι, κατά τήν ρήσιν τοῦ Ἱεροῦ Χρυσοστόμου, δι’ ἂλλην περίπτωσιν”, σημείωσε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος καλωσορίζοντας τους Αρχιερείς στην πόλη του Πρωτοκλήτου.

Διαβάστε αναλυτικότερα: Άγιος Ανδρέας: Η Πάτρα τιμά τον πολιούχο της (ΦΩΤΟ)

Άγιος Ανδρέας και Πάτρα

Ο Ανδρέας κατείχε ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους μαθητές κι αυτό φαίνεται και από το γεγονός, ότι όταν κάποιοι έλληνες ζήτησαν να δούν τον Χριστό, απευθύνθηκαν στον Φίλιππο και αυτός με την σειρά του στον Ανδρέα, ο οποίος και τους προσήγαγε στον Χριστό. Μετά την Πεντηκοστή ο Πρωτόκλητος κήρυξε στην Βιθυνία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στην Προποντίδα και το Βυζάντιο, στην Σκυθία (Βόρεια παραλία της Μαύρης Θάλασσας), Σκωτία (σύμφωνα με τοπική παράδοση), Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Πελοπόννησο καταλήγοντας στην Πάτρα. Εδώ κήρυξε το ευαγγέλιο και επιτέλεσε πλήθος σημείων. Η θεραπεία της Μαξιμίλλας συζύγου του απόντος Ρωμαίου άρχοντος και διοικητού Αιγεάτη καθώς και του εμπίστου δούλου του αδελφού του Αιγεάτη, Στρατοκλή, έγινε αιτία να πιστεύσουν στον Χριστό. Ο Αιγεάτης επιστρέφοντας φυλάκισε τον Απόστολο και τον καταδίκασε σε σταυρικό θάνατο.

Στην φυλακή ο Άγιος Ανδρέας χειροτονεί πρώτο επίσκοπο Πατρών τον Στρατοκλή. Το 62 μ. Χ. σε ηλικία 80 ετών και στον τόπο όπου ευρίσκεται ο επώνυμος του Αγίου Ναός τον σταυρώνουν με καρφιά στον σταυρό και σύμφωνα με μια παράδοση με το κεφάλι προς το έδαφος. Οι πατρινοί επαναστατούν ζητώντας να ελευθερωθεί, αλλά ο Άγιος τους εξηγεί, ότι γι’ αυτόν ο θάνατος είναι χαρά καθώς έτσι θα βρεθή πιο κοντά στο Θεό. Ο Αιγεάτης ανακαλεί την καταδίκη από φόβο, αλλ’ ο Άγιος αρνείται. Καθώς βρίσκεται στις τελευταίες του στιγμές συμβουλεύει τους χριστιανούς να είναι στερεωμένοι στην πίστη, συγχωρεί τους σταυρωτές, ευλογεί όλους και παραδίδει την αγία ψυχή του στα χέρια του Θεού. Οι πατρινοί τον ενταφίασαν στον τόπο του μαρτυρίου, όπου αργότερα οικοδομήθηκε Ναός πάνω στον τάφο του Αγίου. Ο Αιγεάτης παραφρόνησε και με το άλογο του μαζί πέφτει από κάποιο υψηλό σημείο (πιθανόν τα Ψηλαλώνια) και αυτοκτονεί.

Ο Απόστολος Ανδρέας είναι ο μοναδικός από τους δώδεκα μαθητές που όχι μόνον κήρυξε αλλά και μαρτύρησε στην κυρίως Ελλάδα και αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή, ευλογία αλλά και ευθύνη για την πατρίδα μας και περισσότερο για όσους κατοικούν στην περιοχή των Πατρών. Είναι ο πολιούχος των Πατρών και ιδρυτής της τοπικής μας Εκκλησίας. Λείψανα του Πρωτοκλήτου μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το 357 υπό του Αγίου Αρτεμίου, Αυγουστάλιου του Μ. Κωνσταντίνου. Πέντε αιώνες αργότερα ο Αυτοκράτορας Βασιλείος Α΄ο Μακεδών (867-886) προσκύνησε Λείψανα του Αποστόλου στην Πάτρα. Το 1462 εξαιτίας του τουρκικού κινδύνου μεταφέρθηκε η Τιμία Κάρα από τον Δεσπότη του Μωρέως Θωμά Παλαιολόγο στην Ρώμη και παραδόθηκαν στον Πάπα Πίο τον Β΄.

Τον Νοέμβριο του 1847 ένας Ρώσος Πρίγκηπας, ο Ανδρέας Μουράβιεφ δώρησε στην πόλη του Πρωτοκλήτου Αποστόλου τεμάχιο δακτύλου χειρός του Αγίου. Ο Μουράβιεφ είχε λάβει το παραπάνω ιερό Λείψανο από τον Καλλίνικο, πρώην Επίσκοπο Μοσχονησίων, ο οποίος μόναζε τότε στο Άγιο Όρος.

Στην πόλη επανακομίσθηκαν και φυλάσσονται από την 26η Σεπτεμβρίου 1964 η τιμία Κάρα του Αγίου και από την 19ην Ιανουαρίου 1980 λείψανα του Σταυρού, του μαρτυρίου του.

Διαβάστε επίσης: Απόστολος Ανδρέας: Ιδρυτής της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και προστάτης της Σκωτίας

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων