23/10/2023 23/10/2023 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τέλεσε τον Αγιασμό έναρξης για τη νέα Ιεραποστολική Χρονιά στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023. Τόσο οι σπουδαστές με τους γονείς τους, όσο και οι προσκεκλημένοι, είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε μία όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων,...
23 Οκτωβρίου, 2023 - 21:30
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2023 - 21:33

Αγιασμός νέας ιεραποστολικής περιόδου στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Διαδώστε:
Αγιασμός νέας ιεραποστολικής περιόδου στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τέλεσε τον Αγιασμό έναρξης για τη νέα Ιεραποστολική Χρονιά στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023.

Τόσο οι σπουδαστές με τους γονείς τους, όσο και οι προσκεκλημένοι, είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε μία όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, απονεμήθηκαν οι Τίτλοι Σπουδών στους αποφοιτήσαντες, ενώ βραβεύτηκε για την πολυετή προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό της Πατρίδος μας, ο κορυφαίος Έλληνας Λυράρης Βασίλης Σκουλάς, ο οποίος αναγορεύθηκε Επίτιμος Καθηγητής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ επισήμανε πως «η μουσική είναι μία ακόμη ζωντανή απόδειξη ότι άνθρωπος είναι εικόνα του αιώνιου μουσουργού, του αιώνιου Δημιουργού της ζωής» και υπογράμμισε πως έχουμε «αυτό το μεγάλο δώρο, αυτή την μεγάλη χάρη να μετέχουμε στις Άκτιστες Ενέργειες του Δημιουργού μας και μία από αυτές τις Ενέργειες είναι η μουσική». «Η εναρμόρνιος γλυκύφθογγος απόδοσις των συναισθημάτων της υπάρξεως», όπως χαρακτηριστικά συμπλήρωσε, τονίζοντας πως «ο ήχος, δηλαδή όλη αυτή η ποιότητα της ανθρώπινης εμμέλειας, έρχεται στην δική σας καρδιά και ψυχή και γίνεται ιδέα, σκέψη, κρίση, αντίληψη, έννοια».

«Η μουσική είναι μία υπέρβαση του λόγου. Είναι μία εκπληκτικής ωραιότητος απόδοση του λόγου μέσα από την αρμονία των ήχων και των χρωμάτων», ανέφερε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «αυτό καταδεικνύει την αιώνια καταγωγή μας και την απερινόητη σοφία και αγάπη που μας προίκισε ο Δημιουργός. Για αυτό και η Εκκλησία μας τιμά την μουσική τέχνη, «γιατί είναι μία ιεραποστολή για την αξία και το μεγαλείο του ανθρώπου», εξήγησε.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο έργο και την προσφορά του σπουδαίου Έλληνα Λυράρη Βασίλη Σκουλά. «Σήμερα έχουμε την μεγάλη χαρά να τιμούμε έναν στυλοβάτη της Εθνικής μας αυτοσυνειδησίας και ιδιοπροσωπίας», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος κάνοντας λόγο για έναν «διάκονο και έναν υπηρέτη της πατρώας τέχνης».

«Σήμερα ο Βασίλης Σκουλάς, εξαγγέλλει με τη λύρα του, με τη φωνή του, με την παράδοση την οποία λατρευτικά διακονεί το καινούριο που περιμένει ο κόσμος μέσα στην καθημερινή αποτυχία της ιστορίας», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας: «Καλούμαστε να πολεμήσουμε πνευματικά, να πάρουμε την αρματωσιά του Γένους μας. Αυτή την αρματωσιά μας την προσφέρει ο Βασίλης Σκουλάς με τον λόγο του, με την προσευχή του που γίνεται ύμνος, τραγούδι, που γίνεται κατάδυση στα ζώπυρα του Γένους και της φυλής μας». «Παίρνει το ζείδωρο νερό από τον Ψηλορείτη, από την λεβεντογέννα Κρήτη, από αυτό το μεγάλο υπερωκεάνιο της λεβεντιάς και μας το προσφέρει αφειδώλευτα με την καρδιά και την ψυχή του», για αυτό και όλοι «στεκόμαστε μπροστά του με σεβασμό, με δέος, με αγάπη, με τιμή και ευχαριστούμε το Θεό που τον χάρισε στην πατρίδας μας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους Ιερείς του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πειραιώς, τον Πρόεδρο του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Πρωτοπρεσβύτερο π. Δημήτριο Καραλή, τον ιερατικό προϊστάμενο Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Βάρκα, τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Τριλίβα και τον Οικονόμο π. Θωμά Φάνη καθώς και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, στο Πνευματικό Κέντρο του οποίου φιλοξενείται το Ωδείο της Μητροπόλεώς μας. Ευχαρίστησε, επίσης, τον Διευθυντή του Ωδείου Νικόλαο Αμοργιανό, την Διευθύντρια Σπουδών Ευδοκία Σιδέρη, τους καθηγητές και όλους όσοι συμβάλουν στην πρόοδο αυτού του σπουδαίου έργου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας θερμά τον παριστάμενο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κωνσταντίνο Κατσαφάδο και την Αντιδήμαρχο Παιδείας Ασπασία Αλιγιζάκη, ευχήθηκε πρόοδο στην μεγάλη προσπάθεια του Ωδείου της τοπικής μας Εκκλησίας. «Μακάρι να εμπνεόμαστε πάντα από την αλήθειά μας και η ιδιοπροσωπία μας, αυτή η βαθιά συνειδητότητα της αλήθειας και της αγάπης, να καθορίζει τον αγώνα μας και την προσπάθειά μας». «Καλή πρόοδο με την βοήθεια των Αγίων μεγάλων μουσουργών της πίστεώς μας: του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, του Αγίου Κοσμά Επισκόπου Μαϊουμά και αδελφού του Αγίου Ιωάννου Δαμασκηνού, του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού και του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλη», είπε ολοκληρώνοντας.

Από την πλευρά του ο Βασίλης Σκουλάς, εμφανώς συγκινημένος, εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για την τιμητική αυτή διάκριση και ευχαριστώντας από τα βάθη της καρδιάς του τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του, διαβεβαίωσε όλους πως «θα είμαι πάντα δίπλα σας και όποτε χρειαστεί η παρουσία μου στα νέα παιδιά, στο ωδείο, θα είναι εδώ». Αναφερόμενος σε προσωπικές του εμπειρίες επεσήμανε πως «η μουσική είναι μία διεθνής γλώσσα και επικοινωνεί με όλους τους λαούς. Είναι φάρμακο ψυχής». Απευθυνόμενος προς τα νέα παιδιά που μαθαίνουν την μουσική μας παράδοση, υπογράμμισε την σημαντικότητα αυτού του έργου και σημειώνοντας πως «η μουσική είναι μία δύναμη του τόπου μας», τόνισε πως «αισθανόμαστε υπερήφανοι που καταγόμαστε από αυτό τον τόπο».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο ιδιωτικός ερευνητής Γεώργιος Τσούκαλης, με την μέριμνα του οποίου αποπερατώθηκε η νέα αίθουσα κρουστών του Ωδείου μας, ο οποίος και συνεχάρη όλους για το έργο που επιτελείται.

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος συνοδευόμενος από τους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Ωδείου ξεναγήθηκε στον 1ο όροφο του Ωδείου και στην νέα αίθουσα Κρουστών, δωρεά του Γεωργίου Τσούκαλη. Ακολούθησε μικρή δεξίωση, ενώ ακούστηκαν Κρητικές μελωδίες από τους καθηγητές και την Χορωδία, με αποκορύφωμα το τραγούδι «Γεια σου χαρά σου Βενετιά». Τις εντυπώσεις «έκλεψε» ο σπουδαστής της Τάξης Κρητικής Λύρας Βασίλης Δημακάκος, όπου ερμήνευσε με τη Λύρα του την μελωδία «Ο Αργαλιός» του Μουντάκη.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Αγιασμός νέας χρονιάς στο Ωδείο ΙΜΠ (2023)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων