15/07/2020 15/07/2020 «Στην πολύπαθη χώρα μας υπάρχει μία ελίτ «διανοουμένων», η οποία αρέσκεται στην εθνοαποδόμηση και στην επικράτηση ενός κλίματος κατευνασμού και ηττοπάθειας και ταυτόχρονα προσφυγής σε ανώδυνες και ανούσιες αναλύσεις, διακηρύξεις και δηλώσεις. Το ηρωικό πνεύμα των μαρτύρων του Γένους μας που με το αίμα τους πότισαν το δένδρο της εθνικής μας ελευθερίας δεν τους συνέχει...
15 Ιουλίου, 2020 - 21:31
Τελευταία ενημέρωση: 15/07/2020 - 20:34

Αναγκαίες διευκρινίσεις για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας

Διαδώστε:
Αναγκαίες διευκρινίσεις για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας

«Στην πολύπαθη χώρα μας υπάρχει μία ελίτ «διανοουμένων», η οποία αρέσκεται στην εθνοαποδόμηση και στην επικράτηση ενός κλίματος κατευνασμού και ηττοπάθειας και ταυτόχρονα προσφυγής σε ανώδυνες και ανούσιες αναλύσεις, διακηρύξεις και δηλώσεις. Το ηρωικό πνεύμα των μαρτύρων του Γένους μας που με το αίμα τους πότισαν το δένδρο της εθνικής μας ελευθερίας δεν τους συνέχει και δεν τους συγκινεί και επιλέγουν ως λύση «Τι να κάνουμε να γίνουμε σαν κι αυτούς;» αγνοώντας την ιστορική πραγματικότητα ότι στις διεθνείς σχέσεις και μάλιστα με λαό δυνάστη που επί 5 αιώνες κατεδήωσε την Πατρίδα μας και διήρπασε τα εδάφη μας, δεν χωρεί ο καθωσπρεπισμός της κοσμικής ηθικής, γιατί χωρίς έμπονη υπεράσπιση των δικαίων σου αφανίζεσαι από το ιστορικό προσκήνιο. Λησμονείται ότι είμεθα ο μόνος λαός της Βαλκανικής που δεν κατόρθωσε να απελευθερώσει το ιστορικό του Κέντρο, ενώ η βασική επιδίωξη της Φιλικής Εταιρείας ήταν η κατάληψη της Κωνσταντινουπόλεως και η πυρπόληση του Τουρκικού στόλου, στόχοι που δεν πραγματοποιήθηκαν κατόπιν προδοσίας και εκτελέσεως των ιθυνόντων».

  • Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ

«Άλλωστε αυτές οι ηττοπαθείς απόψεις και ο εθνικός διχασμός παρέδωσαν αμαχητί την Ανατολική Θράκη, την Ίβρο και την Τένεδο, στην νέα Τουρκία του Μουσταφά Κεμάλ. Ειδικώτερα μετά την «αιδήμονα» σιωπή των ισχυρών του κόσμου και την αποστολή συλλυπητηρίων απέναντι σε ένα εμβληματικό ζήτημα που για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό αποτελεί την ψυχή του και για την Παγκόσμια Κοινότητα θέμα παγκόσμιας πολιτισμικής αξίας και συνύπαρξης των λαών, αλλά και απέναντι στην μαξιμαλιστική νεοθωμανική αντίληψη του Ταγίπ Ερντογάν να επιτύχει στην επέτειο των 100 χρόνων της νέας Τουρκίας να αποδομήσει το κοσμικό κράτος του ιδρυτού της Μ. Κεμάλ, να ανιδρύσει το Χαλιφάτο του Σουνιτικού Ισλάμ και να διεκδικήσει τα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Β. Αφρική, την Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια, η Χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να κρύβεται πίσω από διανοουμενίστικες και ελιτίστικες προσεγγίσεις αλλά καλείται να δείξει σταθερότητα και αποφασιστικότητα, όχι με διακηρύξεις αλλά με μέτρα που θα πονέσουν. Γι’ αυτό πρότεινα:

Την κατάργηση του Νομοθετικού Πλαισίου για την ανίδρυση και λειτουργία Ισλαμικού τεμένους ως ΝΠΙΔ του Ελληνικού Δημοσίου, διότι μετά από αυτή την εξέλιξη και την σημειολογία της, αποτελεί πράξη εθνικής μειοδοσίας και εν ταυτώ χρεωστά η Ελληνική Πολιτεία να εκπληρώσει την προ 4μήνου «προφητεία» του Τ. Ερντογάν ότι η μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τέμενος, θα σημάνει διακινδύνευση των τεμένων σε άλλες χώρες. Ασφαλώς και δεν διαννοούμαι την κατάργηση της ελευθερίας της θρησκευτικής συνειδήσεως και αποδέχομαι πλήρως την λειτουργία τεμένων στην Θράκη και το Λεκανοπέδιο με τις νόμιμες προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους ευκτηρίους οίκους κάθε γνωστής θρησκείας. Η ανίδρυση όμως και λειτουργία ισλαμικού τεμένους από το Ελληνικό Κράτος, ιδιαίτερα αυτή την εποχή δεν υπερασπίζονται τον δήθεν δικαιωματισμό, αλλά αναδεικνύουν την ηττοπάθεια και τα φοβικά σύνδρομα που μαστίζουν το ελληνικό Πολιτικό Σύστημα.

Την κατάργηση των ελλείψει ομογενείας δύο αχρήστων Προξενείων της Ελλάδος στην Ανδριανούπολη και την Σμύρνη, ώστε κατ’ εφαρμογή της αρχής της αμοιβαιότητος του Διεθνούς Δικαίου να καταργηθούν αντιστοίχως τα δύο Τουρκικά Προξενεία στην Κομοτηνή και την Ρόδο που ενδιαφέρουν ουσιωδώς για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους την Τουρκία.

Να αφαιρεθεί η Ελληνική υπηκοότητα από όσα μέλη της θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητος της Θράκης, που παρά την Συνθήκη της Λωζάνης, αυτοπροσδιορίζονται ως Τουρκογενείς και έχουν Τουρκική εθνική συνείδηση και να απελαθούν άμεσα. Άλλωστε το Τουρκικό θηριώδες καθεστώς με τα Σεπτεμβριανά και τις απελάσεις, συρρίκνωσε την ανθούσα στην Κωνσταντινούπολη Εθνική Ελληνική ομογένεια των 200.000 σε μόλις 2.500.

Σε αυτά τα λυσσιτελή μέτρα που θα οχλήσουν ικανώς την Τουρκική προκλητικότητα και θα αποτελούν αξιόλογη απάντηση προσθέτω εισέτι:

Την διακήρυξη από την Ελλάδα στα fora της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι για οποιοδήποτε θέμα σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας η Ελλάδα ασκεί VETO μέχρι της άρσεως της εναντίον της προσβολής και ύβρεως. Είναι πολυσήμαντος η δήλωση της τ. Πρυτάνεως της Σορβόνης κ. Ε. Γλύκατζη Αρβελέρ, ότι μετά την μετατροπή επισυνέβη η δευτέρα άλωση της Κων/νουπόλεως και τον αποκλεισμό της διόδου των Κήπων για την διακίνηση του Τουρκικού εμπορίου.

Οι μαξιμαλιστικές και νεοθωμανικές βλέψεις του Ταγίπ Ερντογάν δεν απομειώνονται με τον κατευνασμό, αλλά αποθηριώνονται και φοβούμαι ειλικρινώς ότι το προσεχές φθινόπωρο εκμεταλλευόμενος την περιδίνηση της Αμερικανικής πολιτικής σκηνής και την Γερμανική Προεδρία της ΕΕ, θα είναι εξόχως κρίσιμο».

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ ο Πειραιώς ΣΕΡΑΦΕΙΜ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων