19/02/2020 19/02/2020 “Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και έχουμε βαθιά ανάγκη εθνικής ενότητος και εθνικού φρονήματος”, τόνισε, από την Δραπετσώνα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Κείμενο – Φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος Την αγιοβασιλόπιτα της, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων “Δαμιανός Ποιμενίδης”, στα γραφεία της στην Δραπετσώνα, έκοψε την Κυριακή η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Είναι...
19 Φεβρουαρίου, 2020 - 9:59
Τελευταία ενημέρωση: 19/02/2020 - 9:16

“Έχουμε βαθιά ανάγκη εθνικής ενότητος και εθνικού φρονήματος”

Διαδώστε:
“Έχουμε βαθιά ανάγκη εθνικής ενότητος και εθνικού φρονήματος”

“Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και έχουμε βαθιά ανάγκη εθνικής ενότητος και εθνικού φρονήματος”, τόνισε, από την Δραπετσώνα, ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Θοδωρής Ασβεστόπουλος

Την αγιοβασιλόπιτα της, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων “Δαμιανός Ποιμενίδης”, στα γραφεία της στην Δραπετσώνα, έκοψε την Κυριακή η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Είναι το σωματείο το οποίο εδώ και έναν αιώνα δεν περιορίζεται στην διδασκαλία χορών και την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, αλλά κρατά ζωντανή την παράδοση και την μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού και της Γενοκτονίας που υπέστη.

Ένας φορέας που στέλνει, όποτε χρειάζεται και προς πάσα κατεύθυνση, μηνύματα κοινωνικά και εθνικά, κάνοντας σαφές ότι οι Πόντιοι του ευρύτερου Πειραιά δεν είναι απαθείς και αντιδρούν δυναμικά, τολμώντας “να σπάσουν αυγά”, όταν θίγονται τα ιερά και τα όσια, τόσο για την ιδιαίτερη πατρίδα των προγόνων τους, όσο και για τον Ελληνισμό γενικότερα.

«Να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη και υπερήφανη»

«Σήμερα πέρα από τις κοινές ευχές που στέλνουμε για αγάπη, υγεία και για ειρήνη στον κόσμο, που και αυτή κινδυνεύει δυστυχώς, θέλουμε ως Πόντιοι, απόγονοι των ακριτών του Βυζαντίου, να δηλώσουμε στην πατρίδα να είναι ελεύθερη και υπερήφανη, όπως αξίζει στην διαδρομή του Ελληνισμού.

Αυτή είναι η ευχή μας και το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι, όπως και οι πρόγονοι μας, να είμαστε πάντοτε στις επάλξεις, να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι να βγούμε μπροστά όταν χρειαστεί», είπε ανοίγοντας την εκδήλωση η Γενική Γραμματέας Ένωσης Χριστίνα Χαφουσίδου.

«Μακάρι ο Ελληνισμός να έχει και τα ίδια αντανακλαστικά με τους προγόνους μας. Αυτό το χρέος το έχουμε απέναντι στην μητέρα – πατρίδα και ας θεωρούν κάποιοι ότι οι πρόγονοι μας ήρθαν λαθραία στην μητροπολιτική Ελλάδα, όπως ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής που είναι και συμπατριώτης και ο οποίος επιμένει στις θέσεις του», τόνισε η κ. Χαφουσίδου.

Στην συνέχεια η χορωδία της Ένωσης έψαλλε τα ποντιακά κάλαντα των μεγάλων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, υπό τους ήχους της Ορχήστρας «1919». Επίσης το ιστορικό σωματείο παρουσίασε μία φωτογραφική ανασκόπηση με τις δραστηριότητες που πραγματοποίησε και συμμετείχε κατά την διάρκεια του 2019, έτος κατά το οποίο συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από την έναρξη της δεύτερης και πιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοση στις επόμενες γενιές»

«Με αίσθημα ευθύνης αγωνιζόμαστε να μεταλαμπαδεύσουμε την παράδοση μας στις επόμενες γενιές, να παραμένουμε όρθιοι για να κρατάμε τον πήχη ψηλά κόντρα στις όποιες δυσκολίες και εμπόδια, με την δραστηριότητα μας να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Πειραιά, αλλά και στην πατρίδα μας γενικότερα», είπε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας Αναστασία Ποιμενίδη.

«Διατηρώντας την μνήμη του Πόντου και της Γενοκτονίας των προγόνων μας συμβάλλουμε στην αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον», υπογράμμισε η κ. Ποιμενίδη.

«Πνευματική κολυμβήθρα η Ένωση Ποντίων Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας»

«Χαρίζετε μεγάλη ευλογία στην περιοχή μας με το να διακρατείτε την ιστορική μνήμη, τις παραδόσεις του Γένους, την ψυχή του Πόντου, την καρδιά του Ελληνισμού, σε μία πολύ δύσκολη εποχή, στην οποία τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά θέματα βρίσκονται σε μία μεγάλη αστάθεια», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος ευλόγησε την αγιοβασιλόπιτα της Ένωσης.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και έχουμε βαθιά ανάγκη εθνικής ενότητος και εθνικού φρονήματος. Γιατί όταν έχουμε αυτά τα μεγάλα πνευματικά εχέγγυα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιονδήποτε κίνδυνο, οποιαδήποτε άθεσμη διεκδίκηση κατά της πατρίδος μας», πρόσθεσε.

«Είστε πρωτεργάτες στο να διακρατείτε και να μεταφέρετε στις επόμενες γενιές την ιστορική μνήμη και τα ζώπυρα του Γένους. Είστε μία πνευματική κολυμβήθρα, απόγονοι των ανθρώπων που ήρθαν από την περιοχή του Πόντου, αυτού του λίκνου του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης, που έστησαν εδώ το αντίσκηνο της ελπίδας, του πόνου, του πόθου, της αλήθειας και της αγάπης», είπε ο κ. Σεραφείμ απευθυνόμενος στα μέλη της Ένωσης Πειραιώς – Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς αναφέρθηκε επίσης στην τηλεοπτική σειρά «Κόκκινο Ποτάμι», η οποία μας βοηθά να «ζήσουμε» τα όσα έγιναν κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Να σκεπτόμαστε τους κρυπτοχριστιανούς»

Παράλληλα έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τους κρυπτοχριστιανούς που υπάρχουν ακόμα στην τουρκική επικράτεια.

«Η δύναμη της αλήθειας ποτέ δεν εκπίπτει, ποτέ δεν αφομοιώνεται. Πριν από τέσσερα χρόνια με παρεκάλεσαν κάποιοι άνθρωποι από εκεί, κάποιοι αδελφοί μας οι οποίοι κρύβονται ακόμα και τώρα, να γράψω ένα κείμενο, το οποίο έστειλα στον πρόεδρο της χώρας.

Ήταν ένα κείμενο που αναφερόταν στην θρησκευτική τους παραδοχή και κρίνω το Ισλάμ μέσα από συγκριτικά, επιστημονικά και θρησκειολογικά κριτήρια. Το κείμενο δεν το απέστειλα για τον γνωστό πρόεδρο αλλά για τους αδερφούς οι οποίοι κρύβονται σε αυτές τις περιοχές, όντας χριστιανοί, ακόμα πιο συγκεκριμένα κρυπτοχριστιανοί, ενώ εξωτερικά φέρονται σαν μουσουλμάνοι.

Ας έχουμε ελπίδα, πίστη στις θυσίες των προγόνων μας στην δική μας ευψυχία και δύναμη και εύχομαι να συνεχίζετε το σπουδαίο έργο», κατέληξε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.

Οι μικροί μωμόγεροι ξεσήκωσαν την αίθουσα

Ακολούθησε η κοπή της αγιοβασιλόπιτας με το μοίρασμα των κομματιών και ποντιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα του Ενώσεως. Να σημειωθεί ότι την παράσταση «έκλεψε» το παιδικό τμήμα που απέδωσε φανταστικά τον χορό των μωμόγερων, κερδίζοντας το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Τέλος χόρεψαν όλοι σχεδόν οι παρευρισκόμενοι, μεγάλοι και μικροί, οι οποίοι απόλαυσαν τα υπέροχα εδέσματα που μοιράστηκαν, ενώ παράλληλα διεξήχθη και η καθιερωμένη λαχειοφόρος αγορά.

Στην εκδήλωση, τον Δήμο Πειραιά εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Αβραμίδης, ο οποίος ευχήθηκε με την χαρακτηριστική ποντιακή ευχή «Υγείαν και ευλοΐαν».

Εκ μέρους του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας παρέστη ο αντιδήμαρχος Σταύρος Δασκαλάκης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων