23/04/2022 23/04/2022 Με ιδιαίτερη κατάνυξη, έτσι όπως αρμόζει στο κλίμα της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, τελέστηκε χθες η ακολουθία του Επιταφίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, παρουσία των Πολιτικών, Πολιτειακών, Στρατιωτικών και λοιπόν Αρχών της Πόλης. «Μπορεί και σήμερα να γίνονται πόλεμοι, μπορεί και σήμερα να χύνεται αίμα...
23 Απριλίου, 2022 - 11:53

Η Ακολουθία του Επιταφίου στην Ι.Μ. Πειραιώς – Συνάντηση Επιταφίων

Διαδώστε:
Η Ακολουθία του Επιταφίου στην Ι.Μ. Πειραιώς – Συνάντηση Επιταφίων

Με ιδιαίτερη κατάνυξη, έτσι όπως αρμόζει στο κλίμα της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής, τελέστηκε χθες η ακολουθία του Επιταφίου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, παρουσία των Πολιτικών, Πολιτειακών, Στρατιωτικών και λοιπόν Αρχών της Πόλης.

«Μπορεί και σήμερα να γίνονται πόλεμοι, μπορεί και σήμερα να χύνεται αίμα αθώο» αλλά «ο θάνατος, ο έσχατος εχθρός και το έγκλημα νικήθηκαν πια», είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας ότι είναι μία ώρα βαθιάς αυτεπίγνωσης. «Κηδεύουμε τη ζωή των απάντων που θα Αναστηθεί εκ νεκρών και θα χαρίσει σε όλους μας την αθάνατη επίγνωση και της δική μας μεγαλοσύνης. Ας πάρουμε λοιπόν αυτό το μήνυμα τώρα. Ας εμπνευστούμε από τη θυσία Του, την αγάπη Του και την προσφορά Του».

Στο κέντρο του Πειραιά, στην πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου, συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς και του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος, Πολιούχου Πειραιώς.

Εκεί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απευθυνόμενος προς τους πιστούς οι οποίοι ακολούθησαν τους Ιερούς Επιτάφιους, υπογράμμισε με έμφαση πως «κάθε Μεγάλη Παρασκευή συντρίβεται η κοσμοθεωρία μας, απομειώνεται η σταθερά της πράξεως του κόσμου μας, γίνεται κομμάτια η λογική μας, γιατί κηδεύεται Εκείνος ο οποίος είναι ο Λόγος του Θεού Πατέρα».

Επεσήμανε πως «ο Δημιουργός των απάντων πτωχός, άστεγος, ταπεινός και πράος οδηγείται στο Σταυρό του Μαρτυρίου» και μιλώντας για το Θείο Πάθος σημείωσε πως «επάνω στο Σταυρό το Σώμα, μη δυνάμενο να κρατηθεί στα καρφιά, παρεδίδετο στην πνιγμονή και την ασφυξία». «Την κρίσιμη ώρα της αγωνίας του θανάτου εφευρίσκει δικαιολόγηση για τους σταυρωτές Του» πρόσθεσε με έμφαση αναφερόμενος στο «Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

«Δεν υπακούει, δεν αποδέχεται την πρόσκληση και πρόκληση να κατεβεί από τον Σταυρό για να πιστέψουν σε ένα θαύμα ακόμη». «Τόσα είχε κάνει ενώπιόν τους. Τίποτα δεν θα συνέβαινε ακόμη και από τον Σταυρό εάν κατέβαινε», είπε στη συνέχεια συμπληρώνοντας: «Δεν κατέβηκε γιατί έπρεπε να προφέρει το ‘’τετέλεσται’’. «Τετέλεσται πλέον όλη η ανθρώπινη ανοησία, το έγκλημα με τις μύριες μορφές, η χαμερπής ζωή, το ψέμα, η αναλήθεια, η αφροσύνη».

«Όλα αυτά ‘’τετέλεσται’’ γιατί ο Δημιουργός της ζωής ανέβηκε στο Ξύλο της οδύνης εκουσίως και κατέδειξε την αληθινή πορεία του ανθρωπίνου προσώπου προς την πνευματική διάσταση της υπάρξεως».

«Δεν υπήρχε άλλος τρόπος να νικηθεί το κακό». «Το κακό δεν νικάτε με το κακό. Μόνο ο εκούσιος θάνατος του Υιού του Θεού, η νέα διαθήκη που υπεγράφη με το Αίμα Του», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος και διερωτώμενος «εάν δεν Σταυρωνόταν ο Κύριος, πως θα μας χάριζε το Σώμα και το Αίμα Του εις ζωήν αιώνιον, εις άφεσιν αμαρτιών;».

Ακόμη υπογράμμισε: «Να γιατί δεν κατέβηκε από τον Σταυρό. Να γιατί έμεινε εκεί μέχρι το ‘’τετέλεσται’’», γιατί «η νίκη ήταν παρούσα. Δεν μπορούσε ο θάνατος πια να κρατήσει τη ζωή, δεν μπορούσε το ψέμα να επιβληθεί στην αλήθεια. Ο πνευματικός νόμος θα επικρατούσε όπως επικρατεί και θα επικρατεί για πάντα, ό,τι και αν εμείς μηχανευόμαστε». «Η θυσία και η προσφορά της ζωής Του ήταν ο μόνος δρόμος», συμπλήρωσε.

«Μπορεί και σήμερα να γίνονται πόλεμοι, μπορεί και σήμερα να χύνεται αίμα αθώο» αλλά «ο θάνατος, ο έσχατος εχθρός και το έγκλημα νικήθηκαν πια», είπε ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας ότι είναι μία ώρα βαθιάς αυτεπίγνωσης. «Κηδεύουμε τη ζωή των απάντων που θα Αναστηθεί εκ νεκρών και θα χαρίσει σε όλους μας την αθάνατη επίγνωση και της δική μας μεγαλοσύνης. Ας πάρουμε λοιπόν αυτό το μήνυμα τώρα. Ας εμπνευστούμε από τη θυσία Του, την αγάπη Του και την προσφορά Του».

«Κηδεύεται σήμερα από άφατη αγάπη, νικάει το έγκλημα και το κακό και τον θάνατο και μας χαρίζει αθανασία, υπέρβαση, σωτηρία και λύτρωση» είπε καταλήγοντας, ευχόμενος «να πάρουμε αυτό το μήνυμα της αγάπης του Θεού».

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων