18/04/2022 18/04/2022 Στην Ακολουθία του Νυμφίου που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, Χοροστάτησε την Κυριακή των Βαΐων (εσπέρας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια του κηρύγματός του αφού σημείωσε πως εισήλθαμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα «καθώς λιτανεύσαμε την εικόνα του Νυμφίου Χριστού, του Νυμφίου της Εκκλησίας, του...
18 Απριλίου, 2022 - 9:38
Τελευταία ενημέρωση: 18/04/2022 - 9:14

Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Άγιο Δημήτριο Νέου Φαλήρου

Διαδώστε:
Η Ακολουθία του Νυμφίου στον Άγιο Δημήτριο Νέου Φαλήρου

Στην Ακολουθία του Νυμφίου που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, Χοροστάτησε την Κυριακή των Βαΐων (εσπέρας) ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Ο Σεβασμιώτατος κατά την διάρκεια του κηρύγματός του αφού σημείωσε πως εισήλθαμε στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα «καθώς λιτανεύσαμε την εικόνα του Νυμφίου Χριστού, του Νυμφίου της Εκκλησίας, του Νυμφίου κάθε ανθρωπίνης υπάρξεως», επεσήμανε πως «ο καθένας μας αποτελεί μία μοναδικότητα ανεπανάληπτη και μέσα στο ανθρώπινο πρόσωπο πραγματώνεται ένας άρρητος μυστικός γάμος. Ένας γάμος υπερφυσικός, υπερβατικός, οντολογικά διαφορετικός από αυτόν τον οποίο εμείς γνωρίζουμε». «Ένας γάμος της ψυχής με τον Δημιουργό της». «Αυτή η σχέση δημιουργήματος και Δημιουργού γίνεται το απόλυτο, αληθέστατο και μοναδικό γεγονός των αιώνων» υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος και αφού υπενθύμισε πως «ο Νυμφίος Χριστός έρχεται για να εισέλθει στις καρδιές μας», τόνισε παράλληλα πως μας καλεί να πάμε σε έναν γάμο τον οποίο θα τελέσει Εκείνος «επάνω σε έναν Σταυρό Μαρτυρίου και εκεί θα νυμφευθεί όλη την ανθρωπότητα, όλους τους ανθρώπους όλων των γενεών».

Στην συνέχεια σημείωσε ότι σήμερα η Εκκλησία μας προβάλλει δύο υποδείγματα. Αναφέροντας ως πρώτο τον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, τον υιό του Πατριάρχη Ιακώβ, ο οποίος πουλήθηκε από τα αδέλφια του και βρέθηκε στον Φαραώ της Αιγύπτου Πετεφρή, υπογράμμισε πως όταν η σύζυγος του Πετεφρή ζήτησε από τον Ιωσήφ ανήθικες μοιχικές σχέσεις, «εκείνος μπροστά σε εκείνη την τρομακτική στιγμή της ζωής του», «προτίμησε τον τίμιο δρόμο της πιστότητος στο Θεό και στο νόμο του Θεού».

Κάνοντας λόγο για την φυλάκισή του, την εξήγηση του ονείρου με τις επτά αγελάδες και στο πώς εν τέλει «βρέθηκε αυτός ο σκλάβος, ο πουλημένος δούλος να γίνει ηγέτης και κυβερνήτης πάσης γης Αιγύπτου», επεσήμανε πως πρόκειται για μία «θαυμαστή ιστορία που δείχνει ακριβώς αυτό το πρότυπο που προβάλλει η Εκκλησία, γιατί στο πρόσωπο του Ιωσήφ του Παγκάλου η Εκκλησία δεικνύει τον Υιό του Θεού, τον οποίο ο λαός Του από μίσος και εμπάθεια παρέδωκε στην ρωμαϊκή εξουσία για να Σταυρωθεί».

«Γι’ αυτό τον προβάλλει η Εκκλησία τον Ιωσήφ σήμερα: για να αντλήσουμε όλοι εμείς πνευματική δύναμη και υπόδειγμα πορείας στη ζωή. Να εμπιστευόμεθα πάντα το Θεό. Τον αληθινό Θεό της αγάπης και της προσφοράς και να μένουμε πιστοί στο δρόμο Του ανεξάρτητα ποιες είναι οι δυνάμεις που πολιορκούν την ύπαρξή μας», πρόσθεσε.

«Το δεύτερο υπόδειγμα το αρνητικό: μια συκιά στο δρόμο γεμάτη φύλλα, χωρίς καρπούς», είπε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας το «πόσο πολύ ομοιάζει αυτή η συκή με πολλούς από εμάς που ενδιαφερόμαστε μόνο για το ‘’φαίνεσθαι’’ και όχι για το ‘’είναι’’».

«Καλούμαστε να είμεθα αληθινοί και καλούμαστε να ομοιάσουμε στον Ιωσήφ τον Πάγκαλο, στην πιστότητα και στην αλήθεια και να είμαστε βέβαιοι ότι ο Θεός θα μας δοξάσει. Όχι απαραίτητα στη ζωή αυτή των μικρών πραγμάτων, των σχημάτων και των χρωμάτων που παρέρχεται τόσο σύντομα, αλλά στην αιώνια πραγματικότητα που δεν έχει τέλος, στην αιώνια ζωή του Παναγίου Θεού», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «θα μας δοξάσει εφόσον όλοι εμείς εισέλθουμε εις τον Νυμφώνα με ένδυμα γάμου, με πνευματική αλήθεια και η ζωή, καθαρότητα βίου, πιστότητα και ευσέβεια αληθινή για να τελέσουμε τους αιώνιους γάμους μας με τον Νυμφίο Χριστό». Αυτό θα συμβεί όταν συμπορευτούμε μαζί Του και συσταυρωθούμε προκειμένου να συναναστηθούμε, κατέληξε ευχόμενος σε όλους Καλή Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και καλή Ανάσταση.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων