11/07/2021 11/07/2021 Την μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας της Βασιλίσσης, εόρτασε με ευλάβεια, κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο φερώνυμο ενοριακό Παρεκκλήσιο. Το Σάββατο 10 Ιουνίου, παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Την Κυριακή 11 Ιουνίου, ημέρα της εορτής, τελέσθηκε Όρθρος και στη συνέχεια...
11 Ιουλίου, 2021 - 11:59
Τελευταία ενημέρωση: 11/07/2021 - 11:47

Η εορτή της Αγίας Όλγας στον Πειραιά

Διαδώστε:
Η εορτή της Αγίας Όλγας στον Πειραιά

Την μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας της Βασιλίσσης, εόρτασε με ευλάβεια, κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο φερώνυμο ενοριακό Παρεκκλήσιο.

Το Σάββατο 10 Ιουνίου, παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Την Κυριακή 11 Ιουνίου, ημέρα της εορτής, τελέσθηκε Όρθρος και στη συνέχεια Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα τελεσθεί η ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως.

Απευθυνόμενος στους πιστούς που συμετείχαν για να τιμήσουν την μνήμη της Αγίας κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος έκανε καταρχήν ιδιαίτερη αναφορά στους κτήτορες του Παρεκκλησίου, τον μακαριστό π. Μαρίνο Γεωργακόπουλο και τους αειμνήστους αυταδέλφους Ιωάννα και Νικόλαο Τζώρτζη.

Αναφερόμενος στην Αγία Όλγα, την χαρακτήρισε άνθρωπο κομβικό, στην παλιγγενεσία και την σωτηρία ενός ολόκληρου έθνους. Προσέλαβε το βάπτισμα της πίστεως, στην πνευματική κολυμβήθρα όλων των χριστιανών του κόσμου, στην Μεγάλη Εκκλησία, την Αγία Σοφία.

«Εκεί έλαβε την θεία σοφία, γιατί ο ναός αυτός ανατέθηκε στην σοφία του Θεού, τον Λόγο του Πατρός, που ο Απόστολος Παύλος τον ονομάζει «χαρακτήρα της υποστάσεως Του», γιατί είναι η νοερά εικόνα του Πατρός.

Αυτή η σοφία του Θεού ενέπλησε και πλημύρισε την βασίλισσα Όλγα και την κατέστησε μητέρα του έθνους της, και όχι μόνο ως ηγέτιδα αλλά ως πνευματική μητέρα.»

Και το έργο της καρποφόρησε, αφού μόνο τα 70 χρόνια του αθεϊστικού καθεστώτος, έδωσαν στην Εκκλησία 50.000.000 μάρτυρες. Γέμισε ο ουρανός από αγίους, από πρόσωπα θεοχαρίτωτα, τα οποία είναι πνευματικά έκγονα της Αγίας Όλγας.

Αλλά την μέρα αυτή η Εκκλησία μας τιμά και ένα θαύμα, την κύρωση του τόμου της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου, από το αδιάφθορο λείψανο της Αγίας Ευφημίας.

Σε αυτό το σκήνωμα, οι Πατέρες της Συνόδου, μετά την λήξη της, πήραν τους 2 τόμους, τον τόμο της Ορθοδόξου πίστεως και τον τόμο των κακοδόξων μονοφυσιτών, και τους έθεσαν στο στήθος της Αγίας. Και την επόμενη ημέρα είδαν να κρατεί η Αγία τον τόμο της Συνόδου και να πατά τον αιρετικό τόμο των μονοφυσιτών κακοδόξων.

«Η Εκκλησία μας ζει το θαύμα και με το θαύμα πορεύεται. Ο Θεός χαρίζει σε κάθε εποχή τα πιστά Του τέκνα, τους αγίους Του. Γιατί η Εκκλησία είναι μία μήτρα που τεχνουργεί αγίους, σε κάθε ιστορική περίοδο και φάση.»

Και κατέληξε τονίζοντας ότι τα δόγματα της πίστεως δεν είναι κάποια θεωρητικά, υψιπετή και εξωπραγματικά σημεία, αλλά είναι οδοδείκτες, σήματα πορείας. Και έχοντας αυτόν τον θησαυρό, να κατανικάται το μυριώνυμο κακό και η πολυκέφαλη αμαρτία.

Το παρεκκλήσιο της Αγίας Όλγας έχει ανοικοδομηθεί ανάμεσα στις πολυκατοικίες και εξυπηρετεί τους ενορίτες μεγάλης ηλικίας που δεν δύνανται να ανέβουν στον μεγάλο Ναό της Ευαγγελίστριας.

Το έργο ανεγέρσεως του Ιερού Ναού ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1997 με τις ευλογίες του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κυρού Καλλινίκου και τις άοκνες προσπάθειες του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, μακαριστού π. Μαρίνου Γεωργακοπούλου και των συνεργατών του.

Ο Ναός ανεγέρθηκε σε οικόπεδο, δωρεά των αειμνήστων αδερφών Νικολάου και Ιωάννας Τζώρτζη. Τα θυρανοίξια ετέλεσε ο Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς κυρός Καλλίνικος στις 7 Οκτωβρίου 2000 ενώ τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ στις 27 Οκτωβρίου 2012.

Στον Ιερό Ναό τελείται η Θεία Λειτουργία κάθε Σάββατο, κάθε Πέμπτη απόγευμα ψάλλεται η Ιερά Παράκληση και στη συνέχεια πραγματοποιείται Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής, ενώ τελούνται όλες οι ακολουθίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων