15/12/2022 15/12/2022 Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος η εόρτιος μνήμη του Αγίου Ελευθερίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς που βρίσκεται στην περιοχή των Καμινίων την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022. Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Κατά την διάρκεια του κηρύγματός...
15 Δεκεμβρίου, 2022 - 20:55
Τελευταία ενημέρωση: 15/12/2022 - 21:03

Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στην Μητρόπολη Πειραιώς (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Ελευθερίου στην Μητρόπολη Πειραιώς (ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος η εόρτιος μνήμη του Αγίου Ελευθερίου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς που βρίσκεται στην περιοχή των Καμινίων την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022.

Των Ιερών Ακολουθιών προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του στην ακολουθία του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο πρόσωπο, την προσωπικότητα και το μαρτύριο του Αγίου Ελευθερίου, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η ελευθερία του ανθρώπου «είναι η πλέον απτή και ψηλαφητή εικόνα της ένθεου καταγωγής μας», προσθέτοντας πως ο άνθρωπος έχει την αυτεξούσια βούλησή του και την ελευθερία να κρίνει και να αποφασίζει.


Μιλώντας για την εποχή που έζησε ο «νεανίας Επίσκοπος της Εκκλησίας της Ρώμης του 1ου αιώνα», που, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Σεβασμιώτατος ήταν χρόνια των διωγμών και των κατακομβών, επεσήμανε πως το πνευματικό και ποιμαντικό του έργο ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους, αλλά και την εποχή του ολόκληρη.

Σε άλλο σημείο του κηρύγματός του τόνισε ότι ο άνθρωπος είναι πρόσωπο που μέσα του φέρει την πνοή του Πνεύματος του Θεού, συμπληρώνοντας πως ως εικόνα του Θεού, είναι ελεύθερος να αποφασίζει και να κρίνει, να αποδέχεται και να αρνείται ακόμα και Δημιουργό του. «Τέτοια ελευθερία και τόση ελευθερία μας έδωσε ο Δημιουργός μας», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο για καθημερινή έκπτωση των αξιών, τόνισε το πόσο επίκαιρο είναι και σήμερα το κήρυγμα και το μαρτύριο του Αγίου Ελευθερίου. Σημείωσε με έμφαση πως όταν ο άνθρωπος πάψει να σέβεται τον εαυτό του και την ελευθερία του, γίνεται σκουπίδι στα πάθη του και στις μικρότητες του, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως αυτό είναι αποτέλεσμα της παραχρήσεως της ελευθερίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως ο Άγιος Ελευθέριος δεν παρέδωσε τα πρωτοτόκια της ελευθερίας του μπροστά στον Αυτοκράτορα και στον δήμιο, υπογραμμίζοντας πως είναι σύμβολο ελευθερίας, ανθρώπινης αξιοπρέπειας και σύμβολο ακεραιότητος.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ανέφερε πως το σημερινό μήνυμα είναι «να μείνουμε ελεύθεροι απέναντι σε κάθε είδους καταπίεση πνεύματος και καρδιάς» και προέτρεψε όλους να «μην παραδίδουμε τα πρωτοτόκιά μας σε τίποτα και σε κανέναν».
Τονίζοντας πως «ελευθερία δεν είναι η ασυδοσία», κάλεσε τους πάντες να εμπνεύσουν με το βίωμά τους τα παιδιά, προκειμένου για να τα δουν «πράγματι ελεύθερα, δυνατά, γενναία, έτοιμα να δοξαστούν». «Αντισταθείτε στην έκπτωση της ελευθερίας και εμπνευστείτε από τον Άγιο Ελευθέριο», είπε καταλήγοντας το κήρυγμά του στον Εσπερινό.

Σήμερα το πρωί, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του, αφού σημείωσε πως «ο Άγιος Έδωσε τον εαυτό του στον αιώνιο Θεό και κέρδισε τα πάντα, γιατί είχε κερδίσει το Θεό», αναφέρθηκε στην «ρίζα αυτού του δένδρου, την μητέρα του και Μάρτυρα Αγία Ανθία».

«Υπάρχει ένα δυναμικό και ουσιαστικό εφαλτήριο που λέγεται οικογένεια, που λέγεται σχολείο, που λέγεται παππούς και γιαγιά, που λέγεται περιβάλλον, που λέγεται κοινωνία, που λέγεται Έθνος, που λέγεται ανθρωπότητα», είπε ο Σεβασμιώτατος και επισημαίνοντας πως «σε κάθε νεανική ψυχή εμείς βάζουμε την σφραγίδα μας και δημιουργούμε ή έναν άγγελο ή έναν διάβολο», υπογράμμισε: «Σήμερα η Αγία Ανθία μας προσκομίζει τον γιο της. Μας προσφέρει το παράδειγμα το δικό της. Μας δείχνει το τρόπαιό της, μας δείχνει την νίκη της, μας δείχνει τον θρίαμβό της». «Θρίαμβός της είναι το ότι ενστάλαξε στην ψυχή του νεαρού Ελευθερίου αυτό το μήνυμα της ζωής: να μην δελεαστεί από τον κόσμο της φθοράς».

Τόνισε πως αν και ο πατέρας του ήταν Ύπατος και θα μπορούσε να έχει εξουσία «εκείνος επέλεξε το Χριστό, επέλεξε τη ζωή, επέλεξε την αιωνιότητα, την διαχρονία και όχι την προσκαιρότητα». «Επέλεξε την ουσία και το βάθος της υπάρξεως», είπε, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «η Αγία Ανθία με ευγενικό τρόπο προβάλλει τον Μάρτυρα υιό της, που εκείνη του ενστάλαξε την πίστη στην αλήθεια του Χριστού».

Αναφερόμενος στην σημερινή πραγματικότητα «μια πραγματικότητα που μας δημιουργεί μία βαθιά πνευματική ασφυξία», όπως χαρακτηριστικά είπε, υπογράμμισε πως οι ευθύνες είναι μεγάλες για όλους μας, προσθέτοντας πως η «Αγία Ανθία είναι επίκαιρη, γιατί είναι θαυμαστό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση». «Μας προβάλλει τον υιό της και δείχνε σε όλους τους γονείς, το χρέος τους», είπε καταλήγοντας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων