06/12/2022 06/12/2022 Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καταιγιστική παρουσία, τόσο του λαού του Πειραιώς, αλλά και άλλων περιοχών της Αττικής, τελέστηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στον περικαλλή και λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς, ο πανηγυρικός εσπερινός, για την σεπτή μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων  και κραταιάς φυσιογνωμίας της Ορθοδοξίας μας,...
06 Δεκεμβρίου, 2022 - 10:00
Τελευταία ενημέρωση: 06/12/2022 - 9:53

Κατανυκτικός ύμνος για τον Επίσκοπο Μύρων Νικόλαο στον ομώνυμο ναό του ναυλόχου Πειραιώς (ΦΩΤΟ)

Διαδώστε:
Κατανυκτικός ύμνος για τον Επίσκοπο Μύρων Νικόλαο στον ομώνυμο ναό του ναυλόχου Πειραιώς (ΦΩΤΟ)

Μέσα σε ένα κλίμα άφατης κατάνυξης και με την καταιγιστική παρουσία, τόσο του λαού του Πειραιώς, αλλά και άλλων περιοχών της Αττικής, τελέστηκε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022, στον περικαλλή και λαμπροστόλιστο ναό του Αγίου Νικολάου Πειραιώς, ο πανηγυρικός εσπερινός, για την σεπτή μνήμη του Αγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων  και κραταιάς φυσιογνωμίας της Ορθοδοξίας μας, που εδραίωσε με τον εμπνευστικό χριστια-νικό του φρόνημα, την ηθική υπεροχή της χριστιανικής διδασκαλίας στην περιοχή της Λυκίας – αλλά και με τα θεάρεστα θαύματά του, σε όλη την οικουμένη – ενώ επισφράγισε με την θεολογική του σοφία και εμβρίθεια, την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Του έξοχου ιεράρχη «πατέρα Νικόλαου», που με τα ιδεοφόρα θεολογικά βήματά του, κατέλαβε περίσε-πτη θέση, στην καρδιά και την ψυχή του ορθόδοξου, ανατολικού και δυτικού κόσμου. Κατά την ορθόδοξη παράδοση, ο Άγιος Νικόλαος είδε το φως της ζωής τον 3-ο μ.Χ. αιώνα στα Πάταρα της Λυκίας, μέσε σε ένα περιβάλλον ηθικής και πνευματικής ευκρασίας, από βαθιά πεπαιδευμένους, ευλαβείς χριστιανικά αλλά και οικονομικά ευμαρείς γονείς. Άθλησε πνευματικά και θεολογικά στα χρόνια που διοίκησαν την αυτοκρατορία, οι αυτοκράτορες Διοκλητιανός (284-394 μ.Χ.),  Μαξιμιανός (286-305 μ.Χ.), αλλά και ο εμπνευσμένος Μεγάλος Κωνσταντίνος.

Μοίρα τραγική σε νεαρή ηλικία έχασε τον πατέρα του και αναγκάστηκε έτσι χαράξει την δύσβατη προσωπική πορεία. Διακατεχόμενος από υψηλή ευαισθησία, με τον θάνατο του πατέρα του, διεμοίρασε όλη την περιουσία του, σε φτωχούς και αδυνάτους. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το παράδειγμα, ενός αδίστακτου πατέρα, που για να εξασφαλίσει χρήματα διέφθειρε τις τρείς κόρες του και ο Άγιος Νικόλαος, σαν το έμαθε, πήγε και μυστικά και άφησε ως προίκα από 100 χρυσά φλουριά σε κάθε μία, προκειμένου να αποκατασταθούν με καλούς γάμους και να αποτραπεί έτσι, ο ηθικός τους εκτραχυλισμός και η κοινωνική τους απαξίωση.

Εν συνεχεία ο Άγιος Νικόλαος, τεταγμένος στον λόγο του Χριστού, επέλεξε το δύσβατο μονοπάτι του ασκητικού βίου. Η ηθική του αρετή και το βαθύ του και ανιδιοτελές θρησκευτικό συναίσθημα έγιναν αμέσως γνωστά και επελέγη για το αξίωμα του ιερέως στα Πάταρα αρχικά και στην συνέχεια του Αρχιεπισκόπου Μύρων. Και από την τιμητική έπαλξη του Επισκόπου Μύρων, ο Άγιος Νικόλαος, καθοδηγούσε πνευματικά και κατηχούσε χριστιανικά τον λαό της Λυκίας. Ωστόσο το ψηλό κύρος που είχε αποκτήσει και η ενάρετη και σεμνή ζωή του – παρόλη την ισχύ που του έδιδε το αξίωμα του επισκόπου- θορύβησε σφόδρα τους τοπικούς άρχοντες, που τον έριξαν αναιτίως στην φυλακή, φοβούμενοι εμφανώς την αναρρίχηση του σεμνού Νικόλαου, στα ανώτατα διοικητικά αξιώματα.

Αλλά με την άνοδο στον αυτοκρατορικό θρόνο και την επακόλουθη απελευθέρωση των χριστιανών, από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, την έξοχη αυτή φυσιογνωμία, της Ορθοδοξίας, αλλά και της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ο Άγιος Νικόλαος, είδε και πάλι το φως της ελευθερίας και απεκατεστάθη ξανά στο Επισκοπικό του αξίωμα, στα Μύρα της Λυκίας. Μάλιστα συμμετείχε στην ιστορική Α΄ Οικουμενική Σύνοδο και αφήκε σε αυτή αναλλοίωτο με τις σοφές τοποθετήσεις του, το εμπνευσμένο θεολογικό  του σήμα.

Ο ιερός Νικόλαος, ήταν προικοδοτημένος από την θεία χάρη, με θαυματουργικές αρετές και με την ευλογία του Θεού, έσωσε από τον θάνατο, αλλά και ανακούφισε στην ζωή πολλούς αδυνάμους και κατατρεγμένους από τις περιστάσεις ανθρώπους. Καθόσον ζούσε και δίδασκε, αλλά και αφότου κοιμήθηκε το 330 μ.Χ., με μυροβλητικές ικανότητες όπως αποδείχθηκε από την μετακομιδή των τιμίων λειψάνων του. Λέγεται χαρακτηριστικά, ότι κάποτε καθώς ένας ναυτικός κινδύνευε σοβαρά, καταμεσής στο πέλαγο και επικαλέστηκε την βοήθεια του Αγίου, με την παρέμβαση της θείας δυνάμεως, μετεφέρθη σώος από τη θάλασσα στο σπίτι του. Το γεγονός διεδόθη αστραπιαία στο χωριό του ναυτικού και οι κάτοικοι έσπευσαν να πραγματοποιήσουν λιτανεία και να δεηθούν στο σωτήριο όνομα του Αγίου Νικολάου.

Για αυτό και για πολλά ακόμα άλλα θαύματα, ο Άγιος Νικόλαος, θεωρείται προστάτης των Ναυτικών. Σε ότι αφορά τα τίμια λείψανα του Αγίου Νικολάου, μέρος τους βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία του, στο Μπάρι της Ιταλίας. Απότμημα του αριστερού του βραχίονος ευρίσκεται στην Ελλάδα, στον Μητροπολιτικό ναό του Βόλου. Ο δεξής βραχίονας του Αγίου βρίσκεται στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Βουκουρεστίου και ο αριστερός του βραχίονας, στον ομώνυμο ναό του, του Ρίμινι της Ιταλίας.

Στον επιβλητικό ναό λοιπόν του Αγίου Νικολάου της ναυλόχου πόλεως του Πειραιώς που λαμπύριζε από τις χρυσές ανταύγειες της βυζαντινής πορφύρας και ανέδυε την βαθιά κατάνυξη όλων των πιστών που προσήλθαν να τιμήσουν την άχραντη μνήμη του, σύσσωμος ο λαός του προσφιλούς Πειραιά, έδωσε το βροντερό παρόν, για να δεηθεί στον κορυφαίο ιεράρχη της Ορθοδοξίας μας και να τον παρακαλέσει για τα θεία πρεσβεία του, ώστε με την αρωγή του να έχει υγεία, αλλά και ακένωτες ηθικές δυνάμεις, στις περιστάσεις της ζωής. Διάστικτος από την αγάπη και την φροντίδα του αξίων ιερέων του, αλλά και των ευγενών εθελοντών του, ο περικαλλής ναός του Αγίου Νικολάου, που δεσπόζει σε όλη την περιοχή και καταυγάζει το υψηλό ηθικό ιδεώδες της ορθοδοξίας, ενώ αντικατοπτρίζει και το βαθύ θρησκευτικό συναίσθημα, των κατοίκων της περιοχής. Του πανηγυρικού εσπερινού χοροστάτησε ο σεπτός Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ. Θεόκλητος, συγχοροστα-τούντος του ευσεβούς Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ, των ευσεβών  πατέρων του ναού, πρωτοπρεσβυτέρων Ανδρέα Μαρκόπουλου, Πρόδρομου Κολτουκτσόγλου και Ανδρέα Καβάσιλα, αλλά και άλλων ευλαβών ιερέων της Επισκοπής Πειραιώς, που έσπευσαν να τιμήσουν την ηθική μνήμη του κορυφαίου ιεράρχη της εκκλησίας μας.

Με το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού, τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ και αφού ευχαρίστησε εγκαρδίως τον ευλαβή Μητροπολίτη κ.κ. Θεόκλητο, που τίμησε με την χοροστασία του, την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, ευχήθηκε στους πιστούς Χρόνια Πολλά και η σεπτή μνήμη του Αγίου Νικολάου, να τους εμπνέει και να τους οδηγεί σε δρόμους χριστιανικής αρετής και ηθικής ευημερίας. Πολλώ μάλλον σήμερα, που η ηθική απίσχναση, η πνευματική ένδεια και η άπωση από τις αξίες και τις αρετές της ορθοδοξίας, έχουν βυθίσει στο τέλμα την ελληνική κοινωνία. Ενώ ευχαρίστησε τους ευγενείς εθελοντές, τις κυρίες του φιλοπτώχου ταμείου και το ενοριακό συμβούλιο για τις άοκνες προσπάθειές τους, στην άρτια υλοποίηση της πανηγύρεως και ευχήθηκε από καρδιάς σε όλους, ο Άγιος Νικόλαος να τους χαρίζει υγεία πνευματική και σωματική και να λαμπρύνει ηθικά με την χάρη του, την ζωή τους.

Και του χρόνου με υγεία. Χρόνια Πολλά και πανευφρόσυνα και ο Ιερός Νικόλαος να σκέπει και να χαριτώνει ηθικά εσάς και τις ευσεβείς οικογένειές σας.

 

Παραθέτουμε το Απολυτίκιο του Αγίου Νικολάου : Κανόνα πίστεως καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας Διδάσκαλον, ἀνέδειξέ σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων