21/12/2023 21/12/2023 Με την συγκινητική αθρόα προσέλευση και συμμετοχή εκατοντάδων φίλων της Πειραϊκής Εκκλησίας που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για την στήριξη του φιλανθρωπικού της έργου μέσω του οποίου χιλιάδες εμπερίστατοι και αναγκεμένοι συνάνθρωποί μας βρίσκουν φροντίδα και παρηγοριά, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η μεγάλη...
21 Δεκεμβρίου, 2023 - 8:28
Τελευταία ενημέρωση: 21/12/2023 - 8:31

Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Διαδώστε:
Μεγάλη Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς

Με την συγκινητική αθρόα προσέλευση και συμμετοχή εκατοντάδων φίλων της Πειραϊκής Εκκλησίας που έσπευσαν να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς για την στήριξη του φιλανθρωπικού της έργου μέσω του οποίου χιλιάδες εμπερίστατοι και αναγκεμένοι συνάνθρωποί μας βρίσκουν φροντίδα και παρηγοριά, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023 στο εμβληματικό Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η μεγάλη φιλανθρωπική συναυλία με τίτλο «… και εις έτη πολλά!» που διοργάνωσε η τοπική μας Εκκλησία παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Η φετινή μας συναυλία είχε μία ιδιαιτερότητα, αφού αντί εισιτηρίου, συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα προσφερθούν με τα Δέματα Αγάπης, την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου στις 09:00 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, πολιούχου Πειραιώς, από τον Σεβασμιώτατο.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους παρευρισκομένους, σε όσους συνετέλεσαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και σε όλους όσοι στηρίζουν την κοινωνική δράση και το ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως.

«Χωρίς τέτοια πρόσωπα η ζωή μας θα ήταν πολύ τραγική»

Κατά την διάρκεια της Εκδήλωσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης» κ.Βασίλης Βασιλειάδης παρέδωσε όπως κάθε χρόνο, εκ μέρους του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ.Ευάγγελου Μαρινάκη, επιταγή ύψους 10.000 ευρώ για την ενίσχυση του Γενικού Φιλόπτωχου ταμείου της τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και επιταγές για την μισθοδοσία κληρικών, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το Ελληνικό κράτος και την μισθοδοσία τους έχει αναλάβει ο Ο.Σ.Φ.Π..

Την στιγμή κατά την οποία παρουσιάστηκε η διαρκής προσφορά και ουσιαστική συμπαράσταση στις φιλανθρωπικές – και όχι μόνο – δράσεις της τοπικής μας Εκκλησίας, του Προέδρου του Ολυμπιακού Ευάγγελου Μαρινάκη και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, οι παριστάμενοι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ξέσπασαν σε παρατεταμένο και ενθουσιώδες χειροκρότημα για την διαχρονική αυτή προσφορά.

Αρκετές φορές τα λόγια αδυνατούν να περιγράψουν την δύναμη της προσφοράς, την αξία της φιλίας, μα πάνω από όλα τη σημασία της αγάπης για τον άνθρωπο. Η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και της ομάδας του Ολυμπιακού, χαρακτηρίζεται ως ‘’μοναδική’’, όπως μοναδική είναι και η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών που κρατάνε το πηδάλιο αυτής της σύμπλευσης: του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ και του Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελου Μαρινάκη. Μαχητές και οι δύο με κοινούς στόχους. Με πίστη στο Θεό, με δικαιοσύνη στη ζωή και με αγάπη για τον άνθρωπο κρατάνε ζωντανά τα Ελληνορθόδοξα χρώματα και διατηρούν ζωντανές τις αξίες, τα ιδανικά και τα πιστεύω του λαού μας.

Εκπροσωπώντας τον κ.Μαρινάκη και τον Ολυμπιακό ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Σταδίου «Γ.Καραϊσκάκης» κ.Βασίλης Βασιλειάδης, παραδίδοντας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ τις επιταγές τόσο για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού μας έργου, όσο και για την μισθοδοσία κληρικών οι οποίοι δεν καλύπτονται από το ελληνικό κράτος, ευχόμενος χαρούμενες και ευλογημένες γιορτές με υγεία για όλες τις οικογένειες, τόνισε πως «ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα συνεχίσει να είναι δίπλα σας, προσφέροντας με όλες τις δυνάμεις του για την Εκκλησία και τον έχοντα ανάγκη λαό».

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ κάνοντας αναφορά στα Δέματα Αγάπης που θα προσφερθούν την Παρασκευή σε ανθρώπους πονεμένους και μοναχικούς, επεσήμανε πως «το μεγάλο χέρι που θα προσφέρει αυτά τα δέματα είναι του Βαγγέλη Μαρινάκη». «Αυτές οι επιταγές καταδεικνύουν ακριβώς την μεγάλη του καρδιά. Την καρδιά ενός γνήσιου Πειραιώτη, ενός αληθινού Ολυμπιακού», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «χωρίς τέτοια πρόσωπα η ζωή μας θα ήταν πολύ τραγική».

Ευχαριστώντας και πάλι θερμά εκ μέρους των αδελφών μας που, όπως χαρακτηριστικά είπε «είναι ο μικρός Χριστός που γεννιέται κάθε ημέρα στην τραγική μας ζωή» και κάνοντας αναφορά στην συμπλήρωση, το 2024, «100 ετών προσφοράς στον αθλητισμό, στα ιδεώδη του γένους, στη ζωή μας», σημείωσε πως ‘’Ολυμπιακός’’ σημαίνει ‘’ευ αγωνίζεσθε’’.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ.Μαρινάκη, έκανε λόγο για έναν ευπατρίδη Πειραιώτη, ο οποίος δεν φείδεται χρημάτων, κόπων και μόχθων προκειμένου να υπηρετεί κάθε φορά αυτό το ιδεώδες του Ολυμπιακού, αλλά και του Ελληνικού γίγνεσθαι γενικότερα. Τόνισε πως ο Βαγγέλης Μαρινάκης δίνει την ψυχή του και την καρδιά του και πως η ευγένειά του και η καλοσύνη του είναι συγκινητική και μας υποχρεώνει να αισθανόμαστε βαθιά, ως Πειραιώτες, ευγνώμονες στο Θεό που μας έχει χαρίσει έναν τέτοιο λαμπρό συντοπίτη και συνάνθρωπο. Επισημαίνοντας πως εξακτινίζει στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη το μεγαλείο της Ελληνικής ναυτοσύνης, ευχήθηκε να έχει πάντα αυτό το πνεύμα της θυσίας και της αγάπης και να μεγαλύνει την Ελληνική ναυτοσύνη και την Πατρίδα μας παντού.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε αφιέρωμα στον αείμνηστο δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, συμπαραστάτη επί σειρά ετών στο έργο της Μητροπόλεως Πειραιώς που έφυγε από κοντά μας πριν από λίγους μήνες, ενώ βραβεύτηκαν για το έργο και την προσφορά τους στην Εκκλησία και στην πατρίδα ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ανδρέας Μαρκόπουλος και ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Η Χριστουγεννιάτικη Φιλανθρωπική μας Συναυλία ξεκίνησε με την Χορωδία των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, η οποία απέδωσε Βυζαντινούς Ύμνους της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων και τραγούδησε μαζί με τα παιδιά Εκπαιδευτηρίων τα Βυζαντινά κάλαντα.

Στην συνέχεια οι γνωστοί καλλιτέχνες Παναγιώτης Λάλεζας, Βασιλική Καρακώστα, Στέλλα Κονιτοπούλου και Μανώλης Κονταρός (κατά σειρά εμφανίσεως) μαζί με την χορωδία των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, μας ταξίδεψαν σε όλη την Ελλάδα μέσα από Κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια του τόπου μας.

Η άδεια καρέκλα…

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία έγινε αναφορά στην «άδεια καρέκλα», όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, του αείμνηστου Παναγιώτη Τζένου, ο οποίος συνέδραμε πάντα με προθυμία και ενθουσιασμό σε κάθε δράση της τοπικής μας Εκκλησίας.

Παρόντες ήταν η σύζυγός του, Ανδριάννα Ζαρακέλη και ο γιος τους Γιάννης, ο οποίος και παρέλαβε μια εικόνα από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Στην σύντομη αναφορά του στο πρόσωπο του Παναγιώτη Τζένου ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε πως «ο Παναγιώτης έχει εγγράψει στις ψυχές μας το πρόσωπό του ανεξίτηλα». Αναφερόμενος στην φωτιά του Υμηττού το 2019 που κατέκαψε όλες τις κεραίες και κατέστρεψε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς του λεκανοπεδίου, υπογράμμισε πως «το πλήγμα ήταν τραγικό, τρομακτικό». «Ήταν μια ημέρα βαθιάς δοκιμασίας και μεγάλης οδύνης», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας με έντονη συγκίνηση πως «εκείνη τη στιγμή του πόνου και τις πίκρας χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο Παναγιώτης για να μας πει ότι ‘’ μην στεναχωρήστε. Η Πειραϊκή Εκκλησία θα εκπέμψει σε λίγα λεπτά’’».

Στη χώρα των μακάρων, των πραέων, των εκλεκτών του Παναγίου Θεού βρίσκεται αυτό ο γίγαντας στο σώμα, αλλά τόσο παιδί στην ψυχή», τόνισε ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως «από εκεί ψηλά κατευθύνει τον γιο του τον λατρευτό και την καλή του σύντροφο, συμπαραστάτη και συνοδοιπόρο», ευχόμενος παράλληλα να έχουν υγεία και χαρά στη ζωή τους.

Ευχαριστώντας εγκάρδια από την πλευρά του ο γιος του αείμνηστου Παναγιώτη Τζένου, Γιάννης, ευχήθηκε σε όλους καλά Χριστούγεννα. «Η εκδήλωση αυτή και αυτή η τιμή, σημαίνουν πολλά για εμένα και την οικογένειά μου», ανέφερε, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην Μητρόπολη Πειραιώς «για την ευκαιρία να θεωρούμαστε συμπαραστάτες της στο μεγάλο αυτό φιλανθρωπικό έργο. Ένα έργο η συνεισφορά του οποίου είναι ανυπολόγιστη. Είναι ένα εγχείρημα αμέτρητης αξίας και θεωρώ ότι πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς», σημείωσε.

Πρότυπο για την νεολαία και τα παιδιά μας!

Μία ακόμα ξεχωριστή στιγμή της Εκδήλωσης ήταν η βράβευση του Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους.

«Ο Πύρρος είναι ο διαχρονικός Έλληνας», είπε αρχικά ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας πως αποτελεί την «απόδειξη ότι ο άνθρωπος είναι ένθεη πραγματικότητα».

«Τον ευχαριστούμε! Τον ευχαριστούμε, τον συγχαίρουμε και τον προβάλλουμε σαν πρότυπο στην νεολαία μας, στα παιδιά μας, στο αύριό μας, γιατί αυτή η ρώμη, αυτή η ανδρειοσύνη, αυτή η ευψυχία, είναι ο πλούτος του Γένους μας», τόνισε, καταλήγοντας με τη φράση: «Πύρρο μου σε ευχαριστούμε θερμά».

Παρόντες στην βράβευση ήταν ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο πρώην Βουλευτής και αθλητής Παναγιώτης Φασούλας. Ο Δήμαρχος Πειραιά τονίζοντας αρχικά πως «σήμερα η Μητρόπολή μας ξεπέρασε τον εαυτό της και κάθε προηγούμενη εκδήλωση», αναφέρθηκε στον Έλληνα Ολυμπιονίκη λέγοντας πως «γνώρισα ένα παιδί που είναι αξιοπρεπέστατο και έχει μάθει να σέβεται». «Ο Πύρρος σήκωσε τη χώρα μας ψηλά πολλές φορές και είναι, όχι από τους κορυφαίους, αλλά ο κορυφαίος αθλητής της χώρας μέχρι τώρα», επεσήμανε, ενώ αναφερόμενος στην προσφορά του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Ολυμπιακού, είπε ότι είναι πολλά περισσότερα αυτά που προσφέρουν, από αυτά που φαίνονται. «Η Προσφορά του είναι πολύ μεγάλη στα παιδιά του Πειραιά, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε πολλούς τομείς του Δήμου», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Φασούλας, αφού συνεχάρη από την πλευρά του για την εκδήλωση όλους τους συντελεστές, ευχήθηκε στον Πύρρο Δήμα «κάθε επιτυχία, σημειώνοντας πως και εκείνος πως «είναι ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής με βάση όλα τα δεδομένα». «Πάντα να είσαι το πρότυπο, πάντα να είσαι ο άνθρωπος που εμπνέει καινούργιους αθλητές», είπε καταλήγοντας ο Παναγιώτης Φασούλας.

Ο Πύρρος Δήμας, στην σύντομη ευχαριστία του, αναφερόμενος στα παιδικά του χρόνια, τόνισε πως μεγάλωσε με το τρίπτυχο «θρησκεία, οικογένεια, πατρίδα». «Μια πατρίδα που», όπως υπογράμμισε, «μας απαγόρευαν να λέμε, μια γλώσσα που μας απαγόρευαν να μιλάμε. Ακόμα και σήμερα φυλακίζουν Δημάρχους εκλεγμένος στην Χειμάρρα», αλλά «εμείς είμαστε εδώ παλεύουμε και αγωνιζόμαστε για καλύτερες μέρες».

Αναφερόμενος στην συνέχεια στον Βαγγέλη Μαρινάκη επεσήμανε πως άνθρωποι σαν εκείνον «είναι άνθρωποι της προσφοράς και προσφέρουν στην κοινωνία μας και στον αθλητισμό, αλλά και στην Μητρόπολη. Αλλά και η Μητρόπολη», πρόσθεσε, «η Εκκλησία είναι αυτή που στήριξε την οικογένεια, τόσους ανθρώπους σε πολύ σε δύσκολες στιγμές. Και στην κρίση και μετέπειτα». «Ευχαριστούμε πάρα πολύ για το έργο σας και εύχομαι σε όλους υγεία ευτυχία χρόνια πολλά καλά Χριστούγεννα», είπε καταλήγοντας.

«Πάτερ Άγιε σε ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου»

Τέλος, κατά την διάρκεια της Εκδήλωσης τιμήθηκε για την προσφορά του στο φιλανθρωπικό έργο και στην τοπική μας Εκκλησία, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου, συμπολιούχου Πειραιώς, Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Μαρκόπουλος.

Ο Σεβασμιώτατος σημειώνοντας πως η Χάρις του Θεού μας επιδαψίλευσε στην Μητρόπολη Πειραιώς ένα μεγάλο θαύμα, ανέφερε πως «σε μια κρίσιμη ώρα που θα έπρεπε να ανακαινιστούν οι περίπυστοι ιστορικοί Ναοί του Πειραιά, οι Προσευχές μας βρήκαν ανταπόκριση από τον ουρανό και ήρθε αυτός ο άνθρωπος, αυτή η ευλογία του Θεού, αυτή η ιερατική οικογένεια η πολυτίμητη για να αναλάβει σαν συγκυρηναίος το βάρος της συντηρήσεως των περιπύστων σεβασμάτων της πίστεώς μας στην πόλη μας και στην Μητρόπολή μας».

Κάνοντας αναφορά στην ανακαίνιση των Ιερών Ναών του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Σπυρίδωνος, της Αγίας Σοφίας και της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, επεσήμανε πως «έχουν τη σφραγίδα του π.Ανδρέα Μαρκόπουλου. Είναι έργα που ο Θεός βέβαια μας χάρισε δια αυτού του ταπεινού, αλλά τόσο αξίου και υπεροχικού ανθρώπου».

Αναφερόμενος στην γνωριμία τους, τόνισε πως «είναι η απάντηση στην αγωνία μου για την διάσωση των ιστορικών Ναών του Πειραιώς», συμπληρώνοντας πως το έργο αυτό «είναι καρπός της Προσευχής του, της αγωνίας του, της αγάπης του και της προσφοράς», του πατρός Ανδρέα. «Πάτερ Άγιε σε ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου», είπε προσφέροντας του ένα επιστήθιο Σταυρό, απονέμοντάς του με αυτόν τον τρόπο «την ευχαριστία της καρδιάς μας».

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη και την Πρεσβυτέρα του π.Ανδρέα, τονίζοντας πως είναι παράδειγμα προς μίμηση «σε μια εποχή που η οικογένεια προσβάλλεται, ευτελίζετε, γελοιοποιείται». Ευχήθηκε η Χάρις του Θεού να εμπνέει νέους ανθρώπους να συνεχίζουν τα ιερατικά βήματα του π.Ανδρέα και να είναι διάδοχοι στην μεγάλη αυτή αλυσίδα αγάπης και προσφοράς».

Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιώς, Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Μαρκόπουλος από την πλευρά του, ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για αυτή την τιμή, έκανε λόγο για τα τάλαντα και την πολυδιάστατη προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου.

«Διδάχθηκα μαζί σας την εργασία», είπε χαρακτηριστικά ο π.Ανδρέας, σημειώνοντας πως «ποτέ δεν πήρατε άδεια, αλλά εργάζεστε νυχθημερόν στον αμπελώνα του Κυρίου μας».

«Εγώ σαν μικρός μαθητής είμαι κοντά σας», πρόσθεσε, ευχόμενος να «δίνει εργασία κοντά σας ο Κύριός μας και χρόνια, προκειμένου να συνεχίσουμε το δικό σας το έργο το πολύτιμο και πολύπλευρο».

Η Εκδήλωση, την οποία παρουσίασαν με εξαιρετική επιτυχία ο Κώστας Τσουρός, η Νόνη Δούνια και ο Δημήτρης Αλφιέρης, ολοκληρώθηκε με κοινό μουσικά πρόγραμμα από την Χορωδία των Εκπαιδευτηρίων μας και τους καλλιτέχνες Στέλλα Κονιτοπούλου, Μανώλη Κονταρό, Παναγιώτη Λάλεζα και Βασιλική Καρακώστα.

Με την παρουσία τους μας τίμησαν εκπρόσωποι των πολιτικών, πολιτειακών δικαστικών, στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Η φιλανθρωπική δράση της Πειραϊκής Εκκλησίας συνεχίζεται αύριο Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου από τις 07:45 το πρωί με τον μεγάλο ραδιομαραθώνιο κατά της φτώχειας ο οποίος πραγματοποιείται και φέτος με την συνεργασία της τηλεόρασης του MEGA, όπου θα μεταδίδει ζωντανά αποσπάσματα από τον ραδιοθάλαμο της Πειραϊκής Εκκλησίας 91,2fm. Επίσης ραδιοζεύξεις θα πραγματοποιήσουν τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1, ο TALK RADIO 98.9 και άλλοι ανά την Ελλάδα Ραδιοφωνικοί Σταθμοί. Απευθείας εικόνα καθ’ όλη την διάρκεια του ραδιομαραθωνίου θα μεταδίδει η ενημερωτική ηλεκτρονική σελίδα IN.GR.

Δείτε το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA, ΕΔΩ.

Δείτε το ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο Δελτίο Ειδήσεων του ALPHA, ΕΔΩ.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων