20/11/2023 20/11/2023 Με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ξεκίνησαν χθες Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη της Ενθρονίσεως στο Ναό της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Αγίου Όρους. Κατά την διάρκεια του...
20 Νοεμβρίου, 2023 - 10:28
Τελευταία ενημέρωση: 20/11/2023 - 10:34

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Δεν μπορεί ο θησαυρός να είναι η ύλη και το χώμα»

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Πειραιώς: «Δεν μπορεί ο θησαυρός να είναι η ύλη και το χώμα»

Με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ξεκίνησαν χθες Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, οι λατρευτικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη της Ενθρονίσεως στο Ναό της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγήτριας εκ της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος, Αγίου Όρους.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην επέτειο Ενθρονίσεως της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Οδηγητρίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου, σημείωσε πως «σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Είναι μια ημέρα χαράς και πνευματικής αγαλλιάσεως, γιατί πανηγυρίζουμε την Ενθρόνιση της Ιεράς Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου, της επικεκλημένης Οδηγητρίας, η οποία είναι τεθησαυρισμένη στην παλαίφατο αυτοκρατορική και ιστορική Ιερά Μονή Ξενοφώντος, στο Άγιον Όρος».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε θαυμαστά γεγονότα με τα οποία συνδέεται η Ιερά Εικόνα της Παναγίας, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «θαυματουργικώ τω τρόπω προσήρχετο στην Μονή του Ξενοφώντος, από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου». «Έχουμε πλέον εντός του Ιερού Ναού ως πηγή χάριτος, ευλογίας και θείας μεσιτείας», την Εικόνα της Παναγίας, υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος και προσθέτοντας πως «ενδυναμωνόμεθα όλοι από το γεγονός αυτό, καθότι η Μητέρα του Κυρίου είναι η Πύλη του Ουρανού. Είναι η γέφυρα που μας ενώνει με τον Πανάχραντο Υιό της», επεσήμανε: «Είναι η Μητέρα του Θεού και των ανθρώπων και την αποκαλούμε Οδηγήτρια, γιατί έχει αυτό το ιερό λειτούργημα, το ιερό διακόνημα: να μας οδηγεί προς τον Κύριο. Για αυτό και πάντοτε κρατεί στην αγκάλη της το Χριστό ως Θεοτόκος και μας υποδεικνύει ακριβώς, με την μακρά της διακονία στο γένος των ανθρώπων, να προσερχόμεθα και να προσανατολιζόμεθα προς Εκείνον. Είναι λοιπόν η Οδηγήτρια που οδηγεί εις Χριστόν».

Στην συνέχεια κάνοντας λόγο για την σημερινή Ευαγγελική περικοπή τόνισε πως «ο Κύριος καταθέτει ένα λόγο παραβολικό που είναι αφυπνιστικός για τη συνείδηση όλων μας», εξηγώντας παράλληλα πως «είναι αφυπνιστικός, γιατί μας υπενθυμίζει την αληθινή στοχοθεσία της ζωής μας».

Μιλώντας για τους δύο αδελφούς οι οποίοι πλησίασαν τον Κύριο «και ζήτησαν να διαμεσολαβήσει μεταξύ τους χωρίζοντας την κληρονομιά που είχαν από την οικογένειά τους», υπογράμμισε πως «ο Κύριος δεν συγκατένευσε στο αίτημα», γιατί «ήθελε να υποδηλώσει με την άρνησή Του πως τα δύο αυτά αδέλφια είχαν χάσει την κοινωνία μεταξύ τους». «Ήταν αδέλφια κατά σάρκα, αλλά ξένοι στην πραγματικότητα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έβαζαν τα χωματένια πράγματα πάνω από την αδελφοσύνη τους, πάνω από την κοινωνία τους και την αγάπη τους», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως «αν είχαν αγάπη αδελφική δεν απαιτείτο διαιτητής ούτε διαμεσολάβηση».

Στην συνέχεια, σημειώνοντας πως για να επεξηγήσει ο Κύριος καλύτερα τα γεγονότα «κατέθεσε αυτή την μοναδική περικοπή που επιλέγεται έκτοτε το άφρονος πλουσίου», «ο οποίος έχει καταβληθεί από το πάθος της πλεονεξίας», αναφερόμενος στα δρώμενα της παραβολής, επεσήμανε: «Η παραβολή, λοιπόν, έρχεται να καταδείξει ότι ο άνθρωπος δεν είναι μία απλή υλική μονάδα που απλώς έχει έρθει στον κόσμο αυτό για να ζήσει κάποια γήινα χρόνια και να συμπνιγεί μέσα στον υλικό περίγυρο». «Δεν μπορεί ο θησαυρός να είναι η ύλη και το χώμα». «Αυτά είναι πρόσκαιρα. Είναι χρονικώς προσδιοριζόμενα. Είναι μέσα για να επιτευχθεί ο σκοπός και σκοπός είναι να φτάσει ο άνθρωπος στην υπέρβαση και στην κατανόηση ότι αιώνια ζωή και άκτιστη αλήθεια και αληθινή μεγαλοσύνη δεν προσφέρει ο κόσμος της φθοράς, ούτε η κτιστή πραγματικότητα, αλλά Εκείνος που είναι η πηγή της ζωής».

«Με αυτόν τον υπέροχο παραβολικό λόγο έρχεται ακριβώς να αφυπνίσει τις υπνώττουσες συνειδήσεις όλων μας», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, καλώντας όλους «τώρα και πάλι να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας. Να ακούσουμε της φωνής του Ευαγγελίου και να συστοιχηθούμε με αυτό το μήνυμα ζωής που μας κομίζει ο Κύριος της Δόξης. Γιατί η μόνη πραγματικότητα που υπερβαίνει το θάνατο είναι Εκείνος». «Για αυτό και τιμούμε την Θεοτόκο και Μητέρα του Φωτός, γιατί έγινε η αιτία της λυτρώσεώς μας. Συνεργάστηκε με τον Θεό για να ανοίξουν οι πύλες της ιστορίας του κόσμου και να εισέλθει Εκείνος στην καθημερινότητά μας και να μας οδηγεί πάντοτε το φως και ο λόγος Του», είπε καταλήγοντας.

Προ της Απολύσεως η Ιερά Εικόνα τοποθετήθηκε στο μέσον του Ναού, κατά την Αγιορείτικη Τάξη, όπου και θα παραμείνει έως τις 26 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα ανέλθει και πάλι στο Προσκυνητάριο του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων