03/09/2023 03/09/2023 Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ τιμήθηκε πανηγυρικά σήμερα Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, όπου θησαυρίζεται τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου. Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αρχικά σημείωσε πως ως άνθρωποι θα πρέπει να...
03 Σεπτεμβρίου, 2023 - 16:01
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2023 - 15:59

Μητροπολίτης Πειραιώς: Ο βίος του Αγίου Νεκταρίου, βίος ανεπανάληπτης ποιμαντικής και πνευματικής συμβολής

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Πειραιώς: Ο βίος του Αγίου Νεκταρίου, βίος ανεπανάληπτης ποιμαντικής και πνευματικής συμβολής

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ τιμήθηκε πανηγυρικά σήμερα Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 η Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Πειραιώς, όπου θησαυρίζεται τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αρχικά σημείωσε πως ως άνθρωποι θα πρέπει να είμαστε «απερίγραπτα ευγνώμονες», γιατί ο Κύριός μας «χωρίς να προσφέρουμε κάτι, μας ενσωμάτωσε στην Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Tου Εκκλησία». «Μας χάρισε την ευλογία να είμαστε μέλη του Σώματός Του, της Αγίας Του Εκκλησίας. Να είμαστε Ορθόδοξοι και να απολαμβάνουμε την άκτιστη ενέργεια του εν Τριάδι Θεού».

«Οι άνθρωποι αγωνίζονται πραγματικά να φτάσουν τον άφθαστο και αιώνιο Κύριο», είπε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας: «Κάνουν προσπάθειες έμπονες να κατανοήσουν και να λατρεύσουν τον αιώνιο Δημιουργό της ζωής μέσα από τις ανθρώπινες επινοήσεις τους, τις θρησκείες που έχουν εφεύρει σαν μονοπάτια για να φτάσουν σε Εκείνον. Βέβαια, οι δρόμοι αυτοί είναι τραγικά εσφαλμένοι, γιατί χωρίς την επίγνωση του αληθινού Θεού, οποιαδήποτε προσπάθεια είναι εξ υπαρχής καταδικασμένη σε τραγική αποτυχία».

Υπογραμμίζοντας πως «είμαστε τόσο πολύ σκανδαλωδώς ευεργετημένοι να γεννηθούμε σε αυτή την Ορθόδοξη χώρα και να γινόμαστε μέτοχοι της αιωνίου Χάριτος», επεσήμανε ότι «μέσα σε αυτό το σώμα», «είμαστε εγκεντρισμένοι δια του Βαπτίσματος και του Μυστηρίου του Χρίσματος», «αποβαίνουμε Άγιοι, δηλαδή κοινωνοί της ζωής του Θεού» «και γινόμαστε κληρονόμοι της Βασιλείας Του».

Στην συνέχεια αναφερόμενος στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή τόνισε ότι όπως οι κακοί γεωργοί, όταν είδαν τον γιο του ιδιοκτήτη σκέφτηκαν να τον δολοφονήσουν για να αρπάξουν την κληρονομιά, έτσι «ακριβώς έγινε με τον Υιό του Θεού». «Οι πνευματικοί ηγέτες του Ισραήλ», «έβγαλαν έξω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ τον κληρονόμο, τον Πανάγιο Κύριο της Δόξης, τον Ιησού Χριστό και εκεί Τον Σταύρωσαν για να αρπάξουν την κληρονομία».

«Η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία Αγίων και όλοι εμείς καλούμεθα να είμαστε ακριβώς αυτό: Άγιοι», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος και υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος, χώρος, εποχή, έθνος, φυλή, γλώσσα, λαός που να μην έχει Αγίους», αναφέρθηκε στον Άγιο Νεκτάριο, τον Άγιο του 20ου αιώνος ο οποίος, αν και υπήρξε «άνθρωπος ομοιοπαθής, πονεμένος, συκοφαντημένος, υβριζόμενος, λοιδορούμενος, ταπεινούμενος», «επειδή ακριβώς είχε ρίξει όλη του την καρδιά και την ύπαρξη στο μεγάλο αγκυροβολιο που λέγεται Χριστός, δοξάστηκε, χαριτώθηκε, αγιοποιήθηκε από τον Κύριο και καταρτίστηκε έτσι ως σκεύος εκλογής», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Ο βίος του ανεπανάληπτης ποιμαντικής και πνευματικής συμβολής. Μήνυμα αιωνιότητος», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Πόσες αγρυπνίες, πόση προσευχή, πόσο αγώνα, πόση πνευματική προσπάθεια κατέβαλε αυτός ο ταπεινός άνθρωπος, ο Νεκτάριος Κεφαλάς και απέβη μέγας, μέγιστος, δια του μαρτυρίου της συνειδήσεως, γιατί υπέμεινε τη συκοφαντία, τις ύβρεις, την καταφρόνηση;»

«Είμαστε κοινωνία Αγίων. Έχουμε αποδείξεις ότι η πίστη μας είναι ζώσα πραγματικότητα η οποία ως μήτρα δημιουργεί Αγίους, παρασκευάζει ψυχές αθάνατες», σημείωσε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, προτρέποντας όλους να «πάρουμε το μήνυμα του Ιερού Νεκταρίου σήμερα, που αγίασε μέσα από τον πόνο, τη συκοφαντία και την εγκατάλειψη των ανθρώπων, αλλά που ανοίχθηκε στην θεοποιό και ζωοποιό Χάρη του Παναγίου Θεού και έτσι ως ήλιος λάμπει εν τω Ναω του Θεού στην αιωνιότητα».

Περισσότερες Φωτογραφίες:

Ανακομιδή Λειψάνων Αγ.Νεκταρίου (Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη - 2023)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων