12/09/2023 12/09/2023 Μέσα σε όμορφη και οικογενειακή ατμόσφαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τέλεσε χθες Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 τον Αγιασμό ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς στα Εκπαιδευτήρια της τοπικής μας Εκκλησίας, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κας Δόμνας Μιχαηλίδου. Στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους εκπαιδευτικούς, το διοικητικό προσωπικό, τους μαθητές και τις...
12 Σεπτεμβρίου, 2023 - 8:22
Τελευταία ενημέρωση: 12/09/2023 - 8:35

Μητροπολίτης Πειραιώς: Τα Εκπαιδευτήριά μας αναλαμβάνουν και υιοθετούν ένα σχολείο στην περιοχή της Θεσσαλίας

Διαδώστε:
Μητροπολίτης Πειραιώς: Τα Εκπαιδευτήριά μας αναλαμβάνουν και υιοθετούν ένα σχολείο στην περιοχή της Θεσσαλίας

Μέσα σε όμορφη και οικογενειακή ατμόσφαιρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τέλεσε χθες Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 τον Αγιασμό ενάρξεως της νέας σχολικής χρονιάς στα Εκπαιδευτήρια της τοπικής μας Εκκλησίας, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κας Δόμνας Μιχαηλίδου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του προς τους εκπαιδευτικούς, το διοικητικό προσωπικό, τους μαθητές και τις μαθήτριες, αλλά και τους γονείς που παρευρέθηκαν, ο Σεβασμιώτατος δοξολογώντας για μία ακόμη φορά τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό μας για το έργο που επιτελείται στο ίδρυμα «Άγιος Γεώργιος – Άγιος Πολύκαρπος», έδωσε τις ευχές του για τη νέα σχολική χρονιά, επισημαίνοντας: «Δοξάζουμε τον πανάγιο Θεό διότι μας χαρίζει αυτήν την ευλογία, της ενάρξεως της νέας σχολικής περιόδου. Και βέβαια, συμμετέχουμε όλοι και πνευματικά, οντολογικά, ταυτοτικά στη οδύνη της πατρίδος μας, μετά τις δοκιμασίες τις οποίες επισώρευσε στη ζωή μας η περιώνυμη κλιματική κρίση, αυτή η ανατροπή των πραγμάτων του κόσμου μας για την οποία βαρύτατες ευθύνες έχουμε όλοι μας επειδή δεν προστατεύουμε και δεν εκτιμούμε το μεγάλο δώρο του θεού που είναι η ωραία και καλή δημιουργία».

«Τη στιγμή αυτή», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, «αισθανόμαστε χαρμολύπη να πλημμυρίζει τις καρδιές μας διότι δεν μπορούμε να γελούμε και να χαιρόμεθα όσο θα θέλαμε γι΄αυτήν την ευλογία της νέας σχολικής χρονιάς εφόσον αδελφοί μας, συνάνθρωποί μας, μέλη του σώματός μας, του ιδίου σώματος του Γένους μας δοκιμάζονται, πικραίνονται και στενοχωρούνται. Συμμετέχουμε στην οδύνη τους προσευχόμενοι και παρακαλούντες τον Πανάγιο Θεό να καταπέμψει ευλογία και παραμυθία στον παραπικρασμό και την οδύνη τους. Και βέβαια ευχαριστούμε «όση δύναμις περίεστι» όλους εκείνους οι οποίοι συμβάλλουν στην ανακούφιση των αδελφών μας και αναφέρομαι στις δομές του κράτους αλλά και στους εθελοντές και κυρίως στα Σώματα Ασφαλείας που νυχθημερόν αγωνίζονται για την υπέρβαση του ενσκήψαντος αυτού τραγικού πειρασμού».

Συνεχίζοντας ο Σεβασμιώτατος και επαινώντας τους γονείς αλλά και τους εκπαιδευτικούς τόνισε ότι «ευρισκόμενοι εδώ σε αυτήν την όαση πνεύματος και αγάπης στο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Άγιος Πολύκαρπος- Άγιος Γεώργιος» της καθ΄ημάς Ιεράς Μητροπόλεως, επιθυμώ να εκφράσω την απέραντη ευγνωμοσύνη τόσο στους γονείς και κηδεμόνες των νέων βλαστών της πατρίδος που τα εμπιστεύονται στη στοργή της Μητέρας Εκκλησίας όσο και στους εργάτες αυτού του έργου που δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα αλλά μόνο πνευματική αναγωγή και θέλω να τους διαβεβαιώσω πως ό,τι κάνουν, ό,τι προσφέρουν δεν μένει στο χωροχρόνο του σήμερα, δεν εξαντλούνται στην προσκαιρότητα της ζωής μας, αλλά έχουν μια μεταφυσική αναγωγή στην ατελεύτητη δόξα του Παναγίου Δημιουργού της ζωής. Εγγράφονται «εν Βίβλω ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω εκ βάθους καρδίας τους συνεργάτες αυτού του έργου, όλους ανεξαιρέτως και ειδικότερα τους διευθυντές και εν τω προσώπω αυτών όλους τους συν αυτοίς διακονούντας και εργαζομένους. Εύχομαι ο Θεός να τους ανταποδίδει κατά την καρδία τους και κατά το έργο τους. Ευχαριστώ θερμά τους εκπροσώπους της Πολιτείας».

Σε άλλο σημείο και δίνοντας το στίγμα της πνευματικής κατεύθυνσης των Εκπαιδευτηρίων, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε: «Το motto του Ιδρύματός μας είναι ο λόγος του Θεού : «Γνώσεσθε, τήν ἀλήθειαν καί ἡ ἀλήθεια ἐλευθερώσει ὑμᾶς». Αυτή είναι η διακονία των Εκπαιδευτηρίων μας, η αλήθεια που δεν είναι ιδέα αλλά είναι πρόσωπο, είναι ο Σωτήρας και Λυτρωτής Κύριος. Και βέβαια, στοιχούντες στον μακάριο λόγο του Αγίου Γρηγορίου του Ναζιανζηνού που λέγει «Ποιήσατε την Παιδείαν όπλον δικαιοσύνης». Αυτήν την δικαιοσύνη που όλοι επιζητούμε, προσπαθούμε με το έργο, τη διακονία και το παράδειγμα να την εμφυτεύσουμε, να την μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας. Καλή χρονιά με ευλογία, χαρά, επιτυχίες πολλές. Ήδη τα Εκπαιδευτήρια έχουν την πρωτιά σε αυτόν τον τομέα γιατί κάθε χρονιά τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου εισάγονται όλα ανεξαιρέτως στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κι αυτό είναι ένας στέφανος του έργου που επιτελείται σε αυτόν τον ιερό χώρο που είναι προέκταση της Θείας Ευχαριστίας προς τον πανάγιο Θεό».

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος προέβη στην ανακοίνωση μιας ιδιαιτέρως σημαντικής πρωτοβουλίας που αναδεικνύει την αλληλεγγύη της τοπικής Εκκλησίας προς τους αδελφούς που δοκιμάζονται.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Μια Ταπεινή συμβολή των Εκπαιδευτηρίων στην ανακούφιση των αδελφών μας που χειμάζονται από την δοκιμασία των πλημμυρών. Το σχολείο μας αναλαμβάνει, υιοθετεί ένα σχολείο στην περιοχή της Θεσσαλίας και θα προσπαθήσουμε να ανακουφίσουμε τα παιδιά, τους δασκάλους με σχολικά είδη με οτιδήποτε χρειάζονται ούτως ώστε να είναι πιο ανακουφισμένη η προσπάθεια που θα κάνουμε. Θα συμβάλλουμε όλοι υιοθετώντας ένα σχολείο στη Θεσσαλία. Καλωσορίζουμε τα πρωτάκια μας που είναι τα αστεράκια μας και το μέλλον μας».

Στην συνέχεια το λόγο έλαβε η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κα Δόμνα Μιχαηλιδου η οποία ευχήθηκε «καλή σχολική χρονιά σε όλους, να είναι μια χρονιά δημιουργική, με αγάπη, χαρούμενη, μια χρονιά που όλα τα παιδιά θα κοιμούνται και θα ξυπνάνε με αγάπη και προσμονή να έρθουν στο σχολείο τους. Μια χρονιά που όλοι θα έχουμε μια ζεστή αγκαλιά για τους συμμαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς μας. Μια χρονιά που θα προσέξουμε όλοι τα πρωτάκια μας, έχουμε πάντα μεγάλο άγχος για τα πρωτάκια μας όλοι θα τα προσέξουμε πολύ. Καλή χρονιά στους γονείς με όλα τα άγχη και τις αγωνίες που φέρουν για την προκοπή των παιδιών τους αλλά και τη δική τους παρουσία καθημερινά με όλες τις δυσκολίες που ο επαγγελματικός τους βίος φέρνει μαζί. Καλή χρονιά και στους εκπαιδευτικούς μας, χωρίς αυτούς εμείς σαν υπουργείου και σαν Πολιτεία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οπότε παιδιά να, να αγαπάτε τους δασκάλους σας και να τους προσέχετε σαν τα μάτια σας» τόνισε.

Αναφερόμενη και εκείνη στους λόγους του Σεβασμιωτάτου σημείωσε τα λόγια παρηγοριάς προς τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Θεσσασλίας τονίζοντας «αυτή η χρονιά είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Και τα χαμόγελα και τα γέλια που έχουμε όλοι σε αυτόν τον προαύλειο χώρο, δυστυχώς τα παιδιά μας στη Θεσσαλία δεν θα μπορέσουν να τα έχουν. Γι αυτό όλοι μαζί θα μαζέψουμε τις δυνάμεις μας, θα μαζέψουμε νέα σχολικά είδη για να απαλύνουμε από τη δική μας πλευρά όσο μπορούμε τη δυσκολία και τις αγωνίες τους. Αγάπη αλληλεγγύη σεβασμός στον δίπλα. Θα πέσουμε, θα σηκωθούμε και θα σηκώσουμε και τον δίπλα. Παιδιά, να προσέχετε τον εαυτό σας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σας. Καλή σχολική χρονιά». Χαρακτήρισε δε, αξιέπαινη την πρωτοβουλία του σχολείου για την υιοθεσία σχολείου στη Θεσσαλία. «Χαιρετίζουμε και ευχόμαστε να βρει μιμητές» επεσήμανε.

Τέλος, Δήμαρχος Πειραια κ. Γιάννης Μώραλης επεσήμανε ότι τα Εκπαιδευτήρια της Μητροπόλεως είναι ένα αξιόλογο και σοβαρό σχολείο με πολύτιμη προσφορά στην πόλη μας. Ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και ιδιαιτέρως στα πρωτάκια, να έχουν φιλίες να είναι όλοι μαζί, χωρίς διακρίσεις προτρέποντας τους μαθητές να επιζητούν τη γνώση, αλλά και τη χαρά του παιχνιδιού και του αθλητισμού, τις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια, όλα μαζί συνδυαστικά με την εκπαίδευση και την παιδεία.

Όλοι ανεξαιρέτως συνεχάρησαν τον Σεβασμιώτατο και τους συνεργάτες του για το πρωτοποριακό έργο το οποίο επιτελείται στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή τους για το σύνολο του εκπαιδευτικού έργου της τοπικής μας Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε για την παρουσία τους: την Υφυπουργό Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου, τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κώστα Κατσαφάδο, τον Βουλευτή Νίκο Βλαχάκο, τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σταυρούλα Αντωνάκου, τον Εισαγγελέα Εφετών Νικόλαο Ποιμενίδη, τους Αντιδημάρχους Πειραιώς Ανδριάνα Ζαρακέλη, Γρηγόριο Καψοκόλη και Αλέξανδρο Ζεφεράτο, τον Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης Διονύσιο Αναστασόπουλο, την Διευθύντρια Α΄θμιας Αθανασία Μεϊντάνη, τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Πειραιώς Αντώνιο Σκάρπα, την διευθύντρια Εταιρείας προστασίας ανηλίκων «Ο καλός Ποιμήν» Αγγελική Κουζούμη, την Διευθύντρια του ΙΕΚ ΑΛΦΑ Δανάη Σημαντηράκη, την Πρόεδρο των Εκπαιδευτηρίων μας Ιωάννα Κονίδη, τους Πολιτευτές Α΄και Β΄περιφέρεια Πειραιώς, τους Υποψήφιοι Περιφερειάρχες, Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, τους Προέδρους και Διευθυντές εκπαιδευτικής, διοικητικής και βοηθητικής διακονίας εκπαιδευτηρίων καθώς και τον Δημήτρη Πετρούνια, ψυχολόγο και Μαρία Στεργίου- ΚΑψοκόλη για την πολύτιμη υποστήριξή τους στο έργο της Μητροπόλεως.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό ΕΔΩ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων