11/06/2021 11/06/2021 Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς Χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στις δύο μεγάλες εορτές της Αναστάσεως και της Αναλήψεως του Κυρίου μας , επεσήμανε πως...
11 Ιουνίου, 2021 - 13:34
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2021 - 13:49

“Ο Άγιος Λουκάς πέρασε όλα τα στάδια της ανθρώπινης αγωνίας”

Διαδώστε:
“Ο Άγιος Λουκάς πέρασε όλα τα στάδια της ανθρώπινης αγωνίας”

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς Χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Εσπερινού επί τη μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στις δύο μεγάλες εορτές της Αναστάσεως και της Αναλήψεως του Κυρίου μας , επεσήμανε πως δεν πρόκειται για μία θρησκευτική ιστορία αλλά για μία «βιωμένη και βιουμένη πραγματικότητα που μεταβάλλει τον κόσμο και νοηματοδοτεί τη ζωή και πλημυρίζει τη ζωή με το θαύμα και την έκσταση και την μετοχή στην αθανασία και την μακαριότητα του αληθινού Θεού».

Επεσήμανε πως «ο Άγιος Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, Λουκάς», «ο οποίος έζησε τον 20ο αιώνα» είναι ένα πρόσωπο που αποδεικνύει την αλήθεια της Αναστάσεως και της Αναλήψεως, συμπληρώνοντας: «Ομολογητής, επιστήμων, διδάσκαλος της Εκκλησίας, άνθρωπος ασκήσεως, πίστεως, χάριτος και Ευλογίας, βίωσε το γεγονός της Αναστάσεως προσωπικά και σχετίστηκε άρρηκτα με τον Αναστημένο, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανάσταση χωρίς μεταμόρφωση και δεν μπορεί να υπάρξει μεταμόρφωση και ανάσταση, χωρίς τον Μεταμορφωμένο και Αναστημένο Χριστό».

Τονίζοντας ότι ο Άγιος Λουκάς «πέρασε όλα τα στάδια της ανθρώπινης αγωνίας και του ανθρώπινου αγώνα», υπογράμμισε πως «έγινε πνευματικός πατέρας και Επίσκοπος» της τότε χειμαζομένης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, γιατί η αθεϊστική λαίλαπα «απειλούσε όχι μόνο το σώμα, αλλά κυρίως την αθάνατη ψυχή» των ανθρώπων. «Υπήρξε ο μάρτυς αυτής της περιόδου και στάθηκε ανδρείος και ομολογητής και ήτο ένα πρόσωπο που είχε προσφέρει πολλά στην πατρίδα του», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, συμπληρώνοντας πως ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός «είναι ένα πρόσωπο αναστημένο, ένα πρόσωπο που εμπνέεται από τον Χριστό, γι’ αυτό και έγινε θαυματουργός, γι αυτό και τα λείψανα του είναι χαριτόβρυτα».

«Η Ανάσταση δεν είναι ένα μύθευμα ή μία ωραία ιστορία που ακούγεται ευχάριστα, αλλά είναι μια πραγματικότητα η οποία αποδεικνύεται καθημερινά, γιατί μεταποιεί τον άνθρωπο, από χοϊκό σε αναστημένο και του προσφέρει την δυνατότητα κατανοήσεως του βίου του, απαντά στα ερωτήματα τα υπαρξιακά», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς, επισημαίνοντας παράλληλα πως «οι Άγιοι είναι εκείνες οι φωτοφόρες μορφές, των οποίων η ζωή εξαγγέλλει καθημερινά το καινούργιο που περιμένει ο κόσμος, μέσα στην καθημερινή αποτυχία της ιστορίας». «Είναι οι Άγιοι τα πρόσωπα αυτά που νίκησαν το νοητό θάνατο, που νίκησαν το νοητό δαίμονα και τα όργανά του, που δεν φοβήθηκαν αρχές και εξουσίες του πεσμένου κόσμου μας και που εξήλθαν νικητές και τροπαιοφόροι», συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας εξέφρασε «προς τον Θεό απείρους ευγνώμονες ευχαριστίες, γιατί χαρίζει τον εαυτό Του σε καθαρές καρδιές και γίνονται εκείνοι μετάρσια και γέφυρες που οδηγούν και νοηματοδοτούν το βίο μας αλλά και φωτίζουν την καθημερινότητα μας».

Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε ειδική ευχή για την πανδημία και Ευλόγησε έλαιο του Αγίου Λουκά που έχει η Ενορία από την Κριμαία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων