11/06/2022 11/06/2022 Στον Παναγιοσκέπαστο Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στον Ιερό Ναό όπου το 1929 η Παναγία Μητέρας μας εμφανίστηκε σωματικώς, χοροστάτησε χθες Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό επί τη μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε...
11 Ιουνίου, 2022 - 12:55
Τελευταία ενημέρωση: 11/06/2022 - 17:25

Ο Μητροπολίτης Πειραιώς για τις αρετές του Αγίου Λουκά του Iατρού

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς για τις αρετές του Αγίου Λουκά του Iατρού

Στον Παναγιοσκέπαστο Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στον Ιερό Ναό όπου το 1929 η Παναγία Μητέρας μας εμφανίστηκε σωματικώς, χοροστάτησε χθες Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022, κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό επί τη μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε «στον βίο, στους αγώνες, στην πιστότητα, στην αλήθεια αυτού του ιερού ανδρός, ο οποίος μας χάρισε το δώρο της πνευματικής ανατάσεως» στις ημέρες μας.

«Αυτό το οποίο εισφέρει ο Άγιος στην εποχή μας, είναι η αλήθεια ότι παρόλα τα δρώμενα του κόσμου, παρόλη την αποκαραδοκία της ζωής, παρόλα τα εγκλήματα και τις πολυειδής αντινομίες και συγχίσεις, νικητής τελικά είναι ο Κύριος. Αυτός είναι το τέλος και η αρχή της ιστορίας του κόσμου», είπε ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζοντας πως «αυτός ο άνθρωπος, ο πολυτάλαντος, ο χαρισματικός, ο επιστήμων» ο οποίος βραβεύθηκε ακόμη και από το αθεϊστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ενώσεως, «νίκησε εν ονόματι Ιησού Χριστού την άθλια, αθεϊστική λαίλαπα και απέδειξε ότι ο Θεός μας χάρισε την ελευθερία».

Επεσήμανε πως «ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός με τους αγώνες του, με την πιστότητά του, με την αλήθεια της ζωής του» όντας άνθρωπος «που αγωνίστηκε, που βασανίστηκε, που πόνεσε, που εξορίστηκε, που ταλαιπωρήθηκε, που πικράθηκε», έμεινε εδραίος στην πίστη και «παρόλες τις διώξεις, τα βάσανα και τους πειρασμούς «έγινε Θεοφόρος, ένθεος, χαριτόβρυτος σε έναν αιώνα τόσο τραγικό όπως ο 20ος αιώνας». «Έζησε σε όλη την πληρότητα το Πάθος του Χριστού», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα πενήντα εκατομμύρια θύματα του αθεϊστικού καθεστώτος τα «70 χρόνια εγκλήματος και αίματος», όπως χαρακτηριστικά είπε, υπογράμμισε με έμφαση πως «όλα αυτά γκρεμίστηκαν σαν χάρτινος πύργος». «Αυτό είναι ένα παράδειγμα από τα τόσα της ιστορίας. Μέχρι το τέλος του κόσμου θα συμβαίνει το ίδιο», πρόσθεσε, τονίζοντας πως «νικητής τελικά θα είναι ο Κύριος, όχι γιατί είναι εκδικητής, αλλά γιατί δεν μπορεί το κακό να υπερισχύσει της αληθείας και του αγαθού». «Ο Κύριος είναι η αιτία του κόσμου, η πηγή της ζωής, το άπαν των απάντων».

«Ο Θεός δεν δημιούργησε το θάνατο. Δεν είναι από τον Θεό ως τιμωρία ο θάνατος. Είναι επιλογή δική μας. Εμείς επιλέξαμε και επιλέγουμε τον θάνατο», σημείωσε στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας παράλληλα ότι «ο Θεός δέχθηκε την επιλογή μας ‘’ίνα μη το κακόν αθάνατο γένηται’’». «Ο θάνατος τελειώνει την έσχατη ανταρσία μας και μέσα στο χώμα λιώνει το κακό. Αλλά Εκείνος μας εξάγει, δια της Αναστάσεως, στη ζωή», πρόσθεσε.

Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως «ο Άγιος Λουκάς διακηρύσσει ότι ο Κύριος είναι το Α και το Ω, ο πρώτος και ο έσχατος, αρχή και τέλος της ιστορίας και της πραγματικότητος». «Ότι και αν γίνεται στον κόσμο της φθοράς εμείς έχουμε εμπράγματη ελπίδα το Θεό, ο οποίος δια των Αγίων Του, μας χαρίζει την ορθή πορεία του βίου μας» συμπλήρωσε. «Εμείς όλοι, ενσωματωμένοι στο Χριστό, είμαστε οι νικητές της ζωής. Οι νικητές όχι του παρόντος βίου, αλλά της ατελευτήτου αιωνιότητος», είπε τέλος και ευχήθηκε «αυτό το μήνυμα της νίκης, αυτός ο θούριος, να εμπνέει την πορεία μας, να αγιάζει το βίο μας, να φωτίζει τη σκέψη μας και να οδηγεί τα διαβήματά μας».

Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε ειδική ευχή για την πανδημία και ευλόγησε έλαιο του Αγίου Λουκά που έχει η ενορία από την Κριμαία.


 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων