20/07/2023 20/07/2023 Στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού στο λόφο της Καστέλλας, Χοροστάτησε σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον Προφήτη Ηλία, έκανε λόγο για τον «ανυπέρβλητο διαχρονικό άνθρωπο που ένωσε την ιστορία και την ενώνει έως τα έσχατα στην...
20 Ιουλίου, 2023 - 9:05
Τελευταία ενημέρωση: 20/07/2023 - 9:04

Πειραιώς Σεραφείμ: «Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας νέος Ηλίας»

Διαδώστε:
Πειραιώς Σεραφείμ: «Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας νέος Ηλίας»

Στην Ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού στο λόφο της Καστέλλας, Χοροστάτησε σήμερα Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ.

Στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στον Προφήτη Ηλία, έκανε λόγο για τον «ανυπέρβλητο διαχρονικό άνθρωπο που ένωσε την ιστορία και την ενώνει έως τα έσχατα στην διαχρονία της ανθρώπινης περιπέτειας», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Αυτός ο επίγειος, δυναμικός Προφήτης είναι ένα πρόσωπο που εκφράζει την απολυτότητα του Θείου σχεδίου για την ανθρώπινη ποιότητα και αλήθεια», επεσήμανε, τονίζοντας πως «η ζωή του ήταν μία ατελεύτητη, αγαπητική ένωση με τον Πανάγιο Δημιουργό της ζωής».

Σημειώνοντας πως ο Προφήτης Ηλίας «έδρασε σε σκληρούς χρόνους, σε εποχή δυσοίωνη, τραγική κατά την οποία δεν υπήρχε ο φωτισμός, αλλά το σκοτάδι της ειδωλομανίας», υπογράμμισε πως ο Ηλίας «αγωνίστηκε με τρόπο μοναδικό για να καταστήσει το λαό του Θεού κοινωνό της Θείας πραγματικότητος». «Όσα διηγούνται οι Γραφές για το πρόσωπό του εκπλήσσουν, υποβάλλουν και καθορίζουν», πρόσθεσε.

Μιλώντας για «το μοναδικό και υπερκόσμιο γεγονός της πυρφόρου ανόδου του ‘’ως εις τον Ουρανό’’», εξήγησε πως πρόκειται για «χαρακτηριστικές λέξεις που σηματοδοτούν ότι η άνοδός του δεν έγινε στον ουρανό, δηλαδή εκεί όπου υπάρχει η αιώνια διάσταση του Παναγίου Θεού», «αλλά σε μία άλλη διάσταση που προσομοιάζει προς τον ουρανό». «Εκεί αυτός ο άνθρωπος που δεν έχει γευθεί ακόμη του σωματικού θανάτου, υπερτέλειος, δυνατός, ανεπαναλήπτου και μοναδικής εσωτερική ποιότητος, ευρίσκεται για να καταδεικνύει το ποιόν του ανθρώπου, της αληθινής ανθρώπινης αξίας», συμπλήρωσε.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις εμφανίσεις του Προφήτου Ηλιού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά «σε εκείνη την εκπληκτική ώρα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου» στο όρος Θαβώρ, λίγο πριν το Σωτηριώδες Πάθος Του.

Σημειώνοντας τα όσα καταγράφει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης στο τελευταίο βιβλίο της Αγίας Γραφής, την Αποκάλυψη, τόνισε πως «αυτός ο άνδρας, ο φίλος, ο κοινωνός του Θεού του ζώντος, εμφανίζεται τελικά στα έσχατα. Στο τέλος της ιστορίας των ανθρώπων». «Σε εκείνη τη σκληρή και μαύρη εποχή των εσχάτων του κόσμου θα επανέλθει ο Ηλίας με τον Ενώχ, για να κηρύξουν στην σκλαβωμένη ανθρωπότητα μετάνοια, μεταμέλεια και να υποστούν μαρτυρικό θάνατο από τις δυνάμεις του σκότους», πρόσθεσε.

«Όλα αυτά μπορεί να θεωρηθούν από κάποιους ως μία ιερή ιστορία, αλλά δεν είναι έτσι», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «ο Ηλίας παρέχει τα εχέγγυα της βεβαιότητος των προφητευμένων λόγων του».

Εξηγώντας, μάλιστα στην συνέχεια, πως κανείς δεν μπορούσε εκείνη την εποχή να σκεφτεί ότι είναι δυνατόν, τεχνολογικά, ένα γεγονός που συμβαίνει σε κάποιο σημείο, να μπορεί να το παρακολουθεί η παγκόσμια κοινότητα, υπογράμμισε πως «σήμερα με την δορυφορική διασύνδεση είναι απόλυτα εφικτό και καθημερινό γεγονός». «Να πως ένας λόγος που καταγράφηκε δύο χιλιάδες χρόνια πριν, σήμερα πιστοποιείται από τη σύγχρονη παγκόσμια πρακτική», συμπλήρωσε.

«Ο Θεσβίτης Ηλίας έρχεται ενώπιόν μας για να μας καταδείξει ποιοι πρέπει να είμαστε. Σε ποια τάξη πραγμάτων έχουμε κληθεί», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Να το πρότυπο. Όχι τα σαθρά και χωματένια που έχουν καταστήσει τη ψυχή μας βορβορώδη», «αλλά αιώνια πρόσωπα, χαριτόβρυτα, θεοειδή που είναι νικητές της ζωής και κυρίως συγκοινωνοί της αιωνίου πραγματικότητος», «όπως ο Ηλίας ο διαχρονικός: από τον 9ο αιώνα προ Χριστού, στον αιώνα του Χριστού και από τον αιώνα του Χριστού στα έσχατα της ιστορίας του κόσμου».

«Να μιμηθούμε τον τρόπο του και να συμβιώσουμε πνευματικά με τον Δημιουργό της ζωής», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ, προτρέποντας όλους να «γίνουμε οικείοι του Θεού». «Ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει ένας νέος Ηλίας. Να μιμηθούμε τον Χριστό, όπως εκείνος», είπε καταλήγοντας.

Ακολούθησε η περιφορά της Ιεράς Εικόνος του Προφήτου Ηλιού και προ της Απολύσεως ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε όλους όσοι δοκιμάζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δοκιμάζονται», σημείωσε χαρακτηριστικά, προτρέποντας όλους να εντείνουμε τις Προσευχές μας προκειμένου ο Θεός να τους ενισχύει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων