10/09/2021 10/09/2021 Στους ναούς του Πειραιά αποφασίστηκε από την μητρόπολη Πειραιώς να βρίσκονται ενθρονισμένες Εικόνες της Παναγίας, επί μονίμου βάσεως.  Το λιμάνι του Πειραιά, έχει την ιδιαίτερη ευλογία να περισκέπεται από την χάρη και την δύναμη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έχει βιώσει δύο μεγάλα θαύματα της μητρικής Της αγάπης και στοργής, όπως έχουν καταγραφεί σε αναντίρρητες ιστορικές πηγές...
10 Σεπτεμβρίου, 2021 - 14:40

Σε ναούς του Πειραιά Εικόνες της Παναγίας

Διαδώστε:
Σε ναούς του Πειραιά Εικόνες της Παναγίας

Στους ναούς του Πειραιά αποφασίστηκε από την μητρόπολη Πειραιώς να βρίσκονται ενθρονισμένες Εικόνες της Παναγίας, επί μονίμου βάσεως.  Το λιμάνι του Πειραιά, έχει την ιδιαίτερη ευλογία να περισκέπεται από την χάρη και την δύναμη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έχει βιώσει δύο μεγάλα θαύματα της μητρικής Της αγάπης και στοργής, όπως έχουν καταγραφεί σε αναντίρρητες ιστορικές πηγές του ημερησίου τύπου της εποχής, τις οποίες ανέδειξε εκφαντορικά ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς κ. Στέφανος Μίλεσης με εξαίρετο πόνημά του.

Το πρώτο μεγάλο θαύμα της Υπεραγίας Θεοτόκου στην πόλη του Πειραιώς χρονολογείται στο έτος 1895, όταν είχε επιπέσει η τρομακτική πανδημία της ευλογιάς, η οποία ήταν θανατηφόρος. Τότε ο λαός προσέτρεξε στο θαυματουργικά ευρεθέν εικόνισμα της Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον, στα βράχια της Πειραϊκής, με αποτέλεσμα η πανδημία να κατεστάλη. Μάλιστα υπήρξε η αιτία το θαύμα αυτό να μην αναβληθεί εξαιτίας της πανδημίας, η αναβίωση των συγχρόνων Ολυμπιακών αγώνων το επόμενο έτος 1896.

Το δεύτερο θαύμα συνδέεται με τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς που ανηγέρθη στις αρχές του 20ου αι.. Προκειμένου να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες όλων όσων ήθελαν να μεταβούν στην ιερά νήσο της Τήνου προς προσκύνηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και για τον λόγο ότι αδυνατούσαν τότε να μετακινηθούν εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών ναυσοπλοίας που επικρατούσαν,την 25η Μαρτίου 1925 εμφανίσθηκε σωματικώς η Υπεραγία Θεοτόκος εντός του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Η Παναγία ευλόγησε τον συνηγμένο λαό που βρισκόταν εντός του ναού. Το θαύμα συνεκλόνισε τους παρισταμένους και κατεγράφηκε στον ημερήσιο τύπο της εποχής.

 

Με αφορμή αυτή την θεομητορική ευλογία, η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς αποφάσισε, κάθε Ενοριακός Ναός να έχει πλέον και μία περίπυστο εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, προκειμένου να καταφεύγουν οι πιστοί στο υπερύμνητο Πρόσωπό Της.

Στους Ιερούς Ναούς της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πειραιώς βρίσκονται ενθρονισμένες οι κάτωθι ιερές εικόνες της Υπεραγίας Θεοτόκου:

1. Θ. Αναλήψεως Δραπ. – Παναγία Άνωθεν οι Προφήται

2. Αγ. Αναργύρων Καραβά – Παναγία Πορταίτισσα

3. Αγ. Βασιλείου – Παναγία Παραμυθία

4. Αγ. Δημητρίου Ν.Φαλήρου – Παναγία Οδηγήτρια

5. Αγ. Δημητρίου Πειραιώς – Παναγία Βλαχέρνα

6. Αγ. Διονυσίου – Παναγία Ναύλοχος Προστασία

7. Εισοδίων Θεοτόκου Βώκου – Παναγία Οδηγήτρια

8. Αγ. ‘Ελευθερίου – Παναγία Κανάλλα

9. Ευαγγελιστρίας – Παναγία Βηματάρισσα

10. Ζωοδόχου Πηγής Χ”κείου – Παναγία Ζωοδόχος Πηγή

11. Προφήτου ‘Ηλιού Καστέλ. – Παναγία Γερόντισσα

12. Αγ. ‘Ιωάννου Ρέντη – Παναγία Γλυκοφιλούσα

13. Αγ. ‘Ιωάννου Βαπτιστού – Παναγία Παμμακάριστος

14. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρέντη – Παναγία Πορταίτισσα

15. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης Παναγία Τριχερούσα – Παναγία Άξιον εστί – Παναγία Έλωνα – Παναγία Προυσιώτισσα – Παναγία Θαλασσινή

16. Αγ. Μαρίνης – Παναγία Σηλυβριανή

17. Θ. Μεταμορφώσεως Π. Κοκ. – Παναγία Γοργοϋπήκοος

18. Αγ. Νείλου – Παναγία Παντάνασσα

19. Αγ. Νικολάου – Παναγία Παλαιολογίνα

20. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης – Παναγία Μυρτιδιώτισσα

21. Παναγίας Ρόδον ‘Αμάραντον – Παναγία Ρόδον Αμάραντον

22. Αγ. Παντελεήμονος – Παναγία Σουμελά

23. Αγ. Παρασκευής – Παναγία Πάντων χαρά

24. Αγ. Σοφίας – Παναγία Άξιον εστί

25. Αγ. Σπυρίδωνος – Παναγία Μεγαλόχαρη

26. Αγ. Τριάδος – Παναγία Πορταίτισσα

27. ‘Υπαπαντής Κυρίου – Παναγία Γαλακτοτροφούσα

28. Αγ. Φανουρίου – Παναγία Ιεροσολυμίτισσα

29. Αγ. Χαραλάμπους Καστέλ. – Παναγία Παυσολύπη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων