08/11/2023 08/11/2023 «Σήμερα εδώ, με τη Χάρη του Θεού, ζήσαμε ένα θαύμα. Πριν από ένα χρόνο οραματιστήκαμε αυτόν τον Ιερό τους Ναό, στο όνομά τους και στη χάρη τους και ο Κύριος αγίασε τον σκοπό και ευλόγησε τους δωρητές οι οποίοι κινούμενοι από ένθεο πόθο μας προσέφεραν σήμερα αυτή την ευλογία». Με αυτά τα λόγια ο Σεβασμιώτατος...
08 Νοεμβρίου, 2023 - 15:43
Τελευταία ενημέρωση: 08/11/2023 - 15:48

Θυρανοίξια παρεκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Καστέλλα

Διαδώστε:
Θυρανοίξια παρεκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Καστέλλα

«Σήμερα εδώ, με τη Χάρη του Θεού, ζήσαμε ένα θαύμα. Πριν από ένα χρόνο οραματιστήκαμε αυτόν τον Ιερό τους Ναό, στο όνομά τους και στη χάρη τους και ο Κύριος αγίασε τον σκοπό και ευλόγησε τους δωρητές οι οποίοι κινούμενοι από ένθεο πόθο μας προσέφεραν σήμερα αυτή την ευλογία».

Με αυτά τα λόγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Πανάγιο Θεό μας και τους δωρητές κατά τα θυρανοίξια του Παρεκκλησίου των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ που τελέστηκαν χθες, Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023, στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στην Καστέλλα.

Σημειώνοντας πως «ζούμε σε μία δύσκολη εποχή που ο κατάστικτος από μίσος, κακία και εμπάθεια διάβολος επιδιώκει ως λέων ωρυόμενος να καταπίει τον κόσμο», ανέφερε πως, δυστυχώς, υπάρχουν «αφελείς που χειροκροτούν και ασταθείς που επευφημούν». «Κορυβαντιά το κακό και χύνεται το αίμα των αθώων στη φλεγομένη μας γη», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε: «Σε αυτή την τόσο πεισιθάνατη εποχή, καλούμεθα να στραφούμε στην αγάπη που μας έπλασε, στην αγάπη που μας συντηρεί, στην αγάπη χωρίς όρια, στην αγάπη που για εμάς έγινε άνθρωπος και ανέβηκε στο φρικτό Γολγοθά, στην αγάπη που έχυσε το αίμα Του, στην αγάπη που ανεστήθη εκ νεκρών για να συναναστήσει όλο τον άνθρωπο, στην αγάπη που είναι εδώ και που στέκεται στην κάθε μια καρδιά και χτυπάει την πόρτα για να μπει μέσα και να γίνει η γαλήνη μεγάλη».

Επισημαίνοντας πως «οι Άγιοι Άγγελοι που παραστέκονται ενώπιον του Θρόνου της Μεγαλοσύνης, που ανυμνούν τον Εν Τριάδι Πανάγιο Θεό, είναι οι δικοί μας φίλοι, είναι οι δικοί μας συγγενείς κατά πνεύμα, είναι πρόσωπα που έχουν άμεσο ζωηρό και ζεστό ενδιαφέρον για τη σωτηρία μας και τη λυτρωτική μας αναγέννηση και πορεία», προέτρεψε όλους να επικαλούμαστε «πάντοτε την δύναμη, την χάρη, την ευλογία των Αγίων Αγγέλων και Αρχαγγέλων, των εκλεκτών αυτών διακονικών πνευμάτων που έχουν αυτό το ιερό υπούργημα να μας προσέχουν, να μας αγαπούν και να μας προστατεύουν».

«Εύχομαι σε όλους η δύναμη και η ευλογία των Αγίων Αρχαγγέλων, μέσα από αυτό το ιερό τους παλλάδιο, του οποίου σήμερα κάναμε τα θυρανοίξια, να σας περισκέπει, να σας θεραπεύει, να αποδιώκει κάθε δαιμονικό πειρασμό και να σας ευλογεί πάντοτε», είπε ο Σεβασμιώτατος κατά την τελετή των θυρανοιξίων.

Στην συνέχεια τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός της Συνάξεως των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων, όπου κατά την διάρκεια του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής που έδωσε ο Θεός τόσο στα Αγγελικά Τάγματα, όσο και στους ανθρώπους, να ανταποκριθούν στην αγάπη Του.

«Ο Πανάγιος Θεός είναι μία απερινόητη αγαθοσύνη, μία τρισήλιος φωτοχυσία αγάπης, πληρότητος, ενότητος και κοινωνίας», τόνισε, και προσθέτοντας πως «ακριβώς επειδή ο τρόπος της υπάρξεως του αληθινού Θεού είναι η αγάπη, για αυτό και δεν είναι δυνατόν να κρατήσει αυτή την υπεροχική ευλογία και δύναμη για τον εαυτόν Του», επεσήμανε: «Έκαμε μια διάχυση της αγάπης Του δημιουργώντας τον πνευματικό κόσμο, τους Αγίους Αγγέλους. Αυτά τα θεοειδή και θεόμορφα όντα τα οποία τα κόσμησε με νου και με λόγο και με πνεύμα, αλλά χωρίς σώμα. Και την ίδια στιγμή βέβαια δημιούργησε και τον άνθρωπο». «Οι Άγιοι Άγγελοι και εμείς, είμεθα συγγενείς, είμεθα οικείοι, είμεθα, με ένα λόγο, συνδούλοι. Οφείλουμε την ύπαρξή μας στην απερινόητη αγάπη του Παναγίου Θεού. Και το μεγαλύτερο δώρο αυτής της αγάπης Του ήταν η ελευθερία με την οποία μας προικοδότησε».

«Οι Άγιοι Άγγελοι δοκιμάστηκαν και αυτοί εάν θα αντιπελαργήσουν την αγάπη Του», είπε σε άλλο σημείο του κηρύγματός του ο Σεβασμιώτατος, σημειώνοντας πως «δυστυχώς το δέκατο τάγμα υπό τον Αρχάγγελο Εωσφόρο εξέπεσε, γιατί», όπως χαρακτηριστικά τόνισε «δεν αντιπελάργησε την αγάπη, αλλά βυθίστηκε στο κακό, στην οίηση, στην ψευδώνυμη δυναμική ότι μπορεί να ανεβεί πάνω από τον Δημιουργό Του και να στήσει τον θρόνο του υπεράνω του ουρανού».

«Σε εκείνη την κρίσιμη στιγμή που δοκιμάζεται η ελευθερία των Αγίων Αγγέλων, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στάθηκε, λέγει, εις το μέσον αυτής της ιεράς και μεγαλειώδους συνάξεως και ανέκραξε “στώμεν καλός, στώμεν με τα φόβου”», συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, υπογραμμίζοντας: «Την στιγμή εκείνη όλα τα Αγγελικά Τάγματα αντιπελάργησαν την ευγνωμοσύνη τους προς τον Δημιουργό Θεό και τον αιώνιο αίνο τους και την άφατη δοξολογία τους. Για αυτό ο Μιχαήλ είναι ο Αρχιστράτηγος πλέον των επουρανίων δυνάμεων και μαζί με τους λοιπούς Αγίους Αρχαγγέλους και Αγγέλους συγκροτούν το άπειρο και αιώνιο στράτευμα της θείας διακονίας». Σημείωσε, επίσης, πως «με αυτόν τον πνευματικό κόσμο συγκοινωνούμε και έχουμε βαθυτάτη σχέση και επαφή».

«Εκείνοι μας προστατεύουν από τας εναντίας δυνάμεις των δαιμόνων και όλων των δαιμονικών περιπαιγμάτων. Εκείνοι είναι οι φύλακες Άγγελοι και κατά την πίστη της Εκκλησίας και τη μαρτυρία των Αγίων μας, σε κάθε βεβαπτισμένον πιστόν ο Θεός παραχωρεί ως σκέπιν και συνεργόν έναν Άγιον Άγγελον», είπε ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, τονίζοντας και πάλι πως «σήμερα εδώ, σε αυτό τον ιερό χώρο γίνεται πραγματικότητα ένα όνειρο, ένα όραμα: να ανιδρυθεί ένας Ναός προς τιμή των Αγίων ενδόξων και πανευφήμων Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ». «Χρωστούμε πολλά στους Αρχαγγέλους και σε όλες τις Αγγελικές δυνάμεις, αυτά τα λειτουργικά πνεύματα που μας διακονούν και μας διαφυλάσσουν», σημείωσε, ευχαριστώντας θερμά τόσο τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Καστέλλας, «Πρωτοπρεσβύτερο Μιλτιάδη Ζέρβα, όσο και τους αξίους συνεργούς του για την υλοποίηση αυτής της ευλογίας να έχουμε ως φρουρούς τους θείους Αρχαγγέλους».

Τέλος ο Σεβασμιώτατος πρόσφερε στους δωρητές μία ευλογία ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης.

Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:

Θυρανοίξια Ταξιαρχών (2023)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων