29/02/2020 29/02/2020 Στις 11 το πρωί, της Τρίτης 3 Μαρτίου, θα τελεσθεί η Εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς. Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη κήρυξε τριήμερο πένθος ενώ “οι σημαίες στους Ι. Ναούς και τα...
29 Φεβρουαρίου, 2020 - 15:40
Τελευταία ενημέρωση: 29/02/2020 - 17:49

Τριήμερο πένθος κήρυξε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για την εκδημία του Μητροπ. πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου

Διαδώστε:
Τριήμερο πένθος κήρυξε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς για την εκδημία του Μητροπ. πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου

Στις 11 το πρωί, της Τρίτης 3 Μαρτίου, θα τελεσθεί η Εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς κυρού Καλλινίκου, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, σύμφωνα με σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Παράλληλα, η Ιερά Μητρόπολη κήρυξε τριήμερο πένθος ενώ “οι σημαίες στους Ι. Ναούς και τα Ιδρύματα της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πειραιώς έως και την 3 Μαρτίου θα παραμείνουν μεσίστιες και οι Ι. Ναοί διά πενθίμου κωδωνοκρουσίας θα αγγέλουν την εκδημίαν Αυτού”, αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

Η Ι. Μητροπόλις Πειραιώς αγγέλει μετά βαθυτάτης συγκινήσεως και κατ’ άνθρωπον θλίψεως, την προς Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κυρού ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ αοιδίμου Ιεράρχου της Αγιωτάτης ημών Εκκλησίας, θεοφιλώς διαποιμάναντος επί 28ετίαν την καθ’ ημάς Ι. Μητρόπολιν.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης κυρός ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ θα τεθή εις προσκύνημα εις τον Καθεδρικόν Ι. Ναόν Παναγίας Τριάδος Πειραιώς από την 29 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 5μμ. Η εξόδιος Ακολουθία αυτού θα τελεσθή την 11η πμ της Τρίτης 3η Μαρτίου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ Β΄. Εν συνέχεια ο αοίδιμος κυρός ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ θα ενταφιασθή εις το εν Πολυδενδρίω Αττικής Μετόχιον της Ι. Συνοδικής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής, της οποίας ήτο ιδρυτής και κτίτωρ.

Κατά την διάρκεια του προσκυνήματος του σεπτού σκηνώματος υπέρ αναπαύσεως της ψυχής Αυτού, θα τελεσθή ολονύκτιος αγρυπνία το Σάββατο 29η Φεβρουαρίου και Θ. Λειτουργία την Κυριακήν της Τυρινής 1η Μαρτίου. Την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου το πρωί και το βράδυ θα τελεσθούν οι τεταγμένες Ι. Ακολουθίες της ημέρας και την 9 μμ θα τελεσθή Ι. Αγρυπνία με Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία. Το πρωί της Τρίτης 3 Μαρτίου ωσαύτως θα τελεσθή η Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων και εν συνεχεία 11 πμ η Εξόδιος Ακολουθία.

Οι σημαίες στους Ι. Ναούς και τα Ιδρύματα της Μητροπολιτικής Περιφερείας Πειραιώς έως και την 3 Μαρτίου θα παραμείνουν μεσίστιες και οι Ι. Ναοί διά πενθίμου κωδωνοκρουσίας θα αγγέλουν την εκδημίαν Αυτού. Η Ι. Μητρόπολις Πειραιώς κηρύσσει τριήμερον πένθος.

Ο αποιχόμενος και εν ουρανοίς ήδη αυλιζόμενος Πνευματικός ημών Πατήρ, εξεδαπάνησε εαυτόν υπέρ της Εκκλησίας και του Γένους δημιουργών πρωτοποριακά και ρηξικέλευθα έργα.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς κυρός Καλλίνικος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Καρούσος) εγεννήθη την 20η Σεπτεμβρίου του 1926 στο Βαρθολομιό Ηλείας. Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1956 και Πρεσβύτερος το 1959. Διετέλεσε λαικός ιεροκήρυξ στην Ηλεία το 1947, λαικός ιεροκήρυξ και κατηχητής στην Πάτρα το 1948, Ιεροκήρυξ Ι. Ν. Ταξιαρχών Αμαλιείου Ιδρύματος το 1959, Ηγούμενος Ι. Μ. Βαρλαάμ Μετεώρων και Ιεροκήρυξ Τρικάλων 1961. Διηκόνησε ως Ιεροκήρυξ στο Παγκράτι 1962-1975, ενώ διετέλεσε Καθηγητής του Φροντιστηρίου Κατηχητών και Γενικός Διευθυντής των Κατηχητικών σχολείων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1967-1980).

Ίδρυσε την Αδελφότητα «Η Χρυσοπηγή», τον Σύνδεσμο Αγάπης «Ο ιερός Χρυσόστομος», την «Πνευματική Διακονία Νεότητας» (με το οικείο Οικοτροφείο) καθώς και την Ιερά Συνοδική Μονή «Παναγία η Χρυσοπηγή» της οποίας διετέλεσε Ηγούμενος έως το 2019. Συνέγραψε πέραν των εβδομήντα (70) βιβλίων θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου και αρθρογράφησε σε πλείστα περιοδικά και εφημερίδες.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων