23/11/2023 23/11/2023 Η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνουν κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Εκκλησία και διαμόρφωση της ταυτότητας του νέου Ελληνισμού». Στον φιλόξενο συνεδριακό χώρο του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 με ιδιαίτερη επιτυχία  η πρώτη από τις οκτώ διαλέξεις, με...
23 Νοεμβρίου, 2023 - 17:56
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2023 - 20:50

«Εκκλησία και διαμόρφωση της ταυτότητας του νέου Ελληνισμού»: Κύκλος διαλέξεων στην Ι.Μ. Περιστερίου

Διαδώστε:
«Εκκλησία και διαμόρφωση της ταυτότητας του νέου Ελληνισμού»: Κύκλος διαλέξεων στην Ι.Μ. Περιστερίου

Η Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου σε συνεργασία με τη Σχολή Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνουν κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Εκκλησία και διαμόρφωση της ταυτότητας του νέου Ελληνισμού».

Στον φιλόξενο συνεδριακό χώρο του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023 με ιδιαίτερη επιτυχία  η πρώτη από τις οκτώ διαλέξεις, με θέμα «Εκκλησία και Νέος Ελληνισμός: ταυτότητες και ιδιοπροσωπίες. Εισαγωγή στον προβληματισμό των διαλέξεων».

Ομιλητές της πρώτης διάλεξης ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ και ο Καθηγητής Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και τον Κοσμήτορα κ. Μανόλη Βαρβούνη που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου για τον κύκλο διαλέξεων που ξεκινούν από σήμερα, καλωσορίζοντας το ΔΠΘ στο Περιστέρι.

Επίσης ο Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος τόνισε πως οι συναντήσεις αυτές στόχο έχουν να αναβαθμίσουν το μορφωτικό επίπεδο και την καλλιέργεια των ανθρώπων.

«Όταν ήρθα ως Μητροπολίτης εδώ, πριν από δύο χρόνια και εισήλθα σε αυτόν τον χώρο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή είπα, να εδώ ήταν όντως οικονομία Θεού για να συνεχίσουμε αυτό το όραμα του Πλάτωνα και του Περικλή για την επιμόρφωση της κοινωνίας των πολιτών και αυτό επίσης το όραμα της Εκκλησίας στα δύσκολα χρόνια της Οθωμανοκρατίας, οι άνθρωποι να αποκτούν μία μόρφωση, μία παιδεία και μία καλλιέργεια. Με αυτή την έννοια και σε αυτήν την προοπτική γίνονται αυτές οι συναντήσεις», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος.

O Καθηγητής κ. Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης τόνισε ότι με εκδηλώσεις σαν την αποψινή το Πανεπιστήμιο βγαίνει από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, κάτι το οποίο αποτελεί κοινωνική υποχρέωση. Με την ομιλία του κατέδειξε πως ο Ελληνισμός αναδύθηκε από τον κόσμο των αυτοκρατοριών, έχοντας ως προνόμιο να παίρνει από παντού και να μεταπλάθει, έχοντας στην ιστορική του πορεία ως συνοδοιπόρο την Εκκλησία.

Τέλος, να σημειωθεί ότι νωρίτερα στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Επισκοπείο τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Γρηγορίου, πλαισιούμενου από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Άγγελο Ανθόπουλο.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων