25/10/2022 25/10/2022 Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον Άνθρωπο», ξεκίνησε χθες στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας...
25 Οκτωβρίου, 2022 - 15:20
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2022 - 14:38

Ξεκίνησε το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου

Διαδώστε:
Ξεκίνησε το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου

Το νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον Άνθρωπο», ξεκίνησε χθες στην Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Περιστερίου στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020».

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στον ως άνω χώρο, τον Αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος (συνεπικουρούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου Παν. Αρχιμανδρίτη Άγγελο Ανθόπουλο και τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Παν. Αρχιμανδρίτη Θεολόγο Αλεξανδράκη), ο οποίος απηύθυνε λόγους ευχαριστιακούς προς το πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., τονίζοντας μάλιστα την πατρική ενάργειά του για την ουσιαστική επιμόρφωση των στελεχών της Εκκλησίας (Κληρικών και λαϊκών).

Η συνέχεια έγινε από τον Παν. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε., ο οποίος, αφού πρώτα μετέφερε σε όλους τους συμμετέχοντες τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, αλλά και τις πατρικές ευχές Του για ευοίωνα πορίσματα από το Πρόγραμμα, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Γρηγόριο για την συνεργασία με το Ι.Π.Ε., και το ενδιαφέρον που δείχνει ο ίδιος, ως Ποιμένας, στην επιμόρφωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Ιεράς Μητροπόλεως. Δεν παρέλειψε να απευθύνει ευχαριστίες και στον Συντονιστή του προγράμματος Αιδ. Πρωτ. Θεόδωρο Σχοινά για την άριστη συνεργασία και τη βοήθειά του στην οργάνωση του προγράμματος.

Ο π. Θεολόγος συνέχισε τον λόγο του με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος να περικλείονται στον γνωστικό τομέα και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και αντίστοιχων στάσεων/αξιών από τους συμμετέχοντες.

Σε κάθε περίπτωση, κύριος στόχος του Επιμορφωτικού Προγράμματος, συνέχισε στην ομιλία του ο π. Θεολόγος, είναι να συνδράμει θετικά στους σπουδαστές, ώστε να μπορέσουν να γνωρίσουν, να κατανοήσουν, να εκτιμήσουν και κατ΄ επέκταση να βιώσουν την πολυδιάστατη σημασία αυτού, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνει κατανοητή η αποστολή της Εκκλησίας μέσα από τις αρχές ποιμαντικής διοίκησης και αντιμετώπισης ποιμαντικών ενοριακών ζητημάτων προς όφελος του ανθρώπου και της τοπικής κοινωνίας.

Επίσης, να δημιουργηθεί το κατάλληλο εκείνο υπόβαθρο για διεύρυνση των γνωστικών οριζόντων σε συνάρτηση με τις προσωπικές αναζητήσεις και δεξιότητες του καθενός.

Ακολούθησε η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου κ. Γρηγορίου, ο οποίος με την ιδιότητα του Ακαδημαϊκού δασκάλου ανέπτυξε στους συμμετέχοντες το θέμα: «Η Εκκλησία ως Ν.Π.Δ.Δ. – Καταστατικός Χάρτης. Νόμοι και Κανονισμοί που αφορούν την Εκκλησία».

Τόνισε την ανάγκη να κατανοήσουν οι άνθρωποι την Εκκλησία (την ενορία) όχι στο αυστηρό (νομικό) πλαίσιο ενός Ν.Π.Δ.Δ., αλλά ως «σώμα Χριστού», κατά τον Απόστολο Παύλο, δηλαδή ευχαριστιακά και διδακτικά. Να κατανοήσουν την ευχαριστιακή και διδακτική διάσταση ως μέθεξη στα κοινά της Εκκλησίας γύρω από την Θεία Ευχαριστία.

Τόνισε μάλιστα τον σημαντικό ρόλο της ενορίας στην κοινωνικοποίηση του ανθρώπου. Μίλησε για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας. Αναφέρθηκε στις εκδοχές Πίστεως του Προτεσταντικού χώρου οι οποίες σχετικοποιούν την αποκάλυψη του Χριστού.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό στις επόμενες συναντήσεις , οι οποίες θα γίνουν διά ζώσης, εισηγήσεις θα παρουσιάσουν οι κάτωθι:

α) Την Παρασκευή 18/11 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Διοίκηση Ενορίας», υπό του κ. Παναγιώτη Φραγκάκου, Θεολόγου (MA) – Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος.

β) Την Δευτέρα 28/11 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Εκκλησιαστικό Συμβούλιο», υπό του κ. Τριαντάφυλλου Μπολτέτσου, Δρ. Θεολογίας – Προϊσταμένου του τμήματος Διοικητικού και Γραφείου Προσωπικού – Διοικητικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

γ) Την Παρασκευή 16/12 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Δραστηριότητες ιερού ναού», υπό του Παν. Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, Διευθυντή του Ι.Π.Ε., Δρ. Θεολογίας, LLB-LLM Νομικής, Ιεροκήρυκα Ι.Α.Α.

δ) Την Παρασκευή 13/01 και ώρα 18:00΄- Εισήγηση με θέμα: «Οικονομικά ι. ναού», υπό του Αιδ. Πρωτ. Σωτήριου Μανωλόπουλου, Θεολόγου – Προϊσταμένου του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου Βραχνέϊκων της Ι.Μ. Πατρών.

ε) Την Παρασκευή 20/01 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Ψηφιακή συμβολή», υπό του Αιδ. Πρωτ. Ελευθερίου Χαραλαμπίδη, Δρ.Θεολογίας – Εκπαιδευτικού Β/θμιας Εκπαιδεύσεως – Εφημερίου Ι.Μ. Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

στ) Την Παρασκευή 03/02 και ώρα 18:00΄ – Εισήγηση με θέμα: «Αρχείο ι.ναού», υπό του Παν. Αρχιμ. Ιωάννου Περιστερίδη, Χημικού Μηχανικού (Msc) – Θεολόγου (MA) – Εφημερίου Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Υπαλλήλου της Ε.Κ.Υ.Ο.

Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω Εισηγήσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Περιστερίου κ. Γρηγόριος θα προβεί στον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων