21/02/2024 21/02/2024 To 2024 αποτελεί έτος ορόσημο για την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, καθώς συμπληρώνονται 100 έτη από την ίδρυσή της, αφού τον Οκτώβριο του 1924 το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανύψωσε τη μέχρι τότε Επισκοπή Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη. H μεγάλη αυτή επέτειος της εκατονταετηρίδος της Ιεράς Μητροπόλεως τιμάται με διάφορες θρησκευτικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και άλλες εκδηλώσεις...
21 Φεβρουαρίου, 2024 - 18:50
Τελευταία ενημέρωση: 21/02/2024 - 18:12

Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκισίου

Διαδώστε:
Εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Ιεράς Μητροπόλεως Κιλκισίου

To 2024 αποτελεί έτος ορόσημο για την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, καθώς συμπληρώνονται 100 έτη από την ίδρυσή της, αφού τον Οκτώβριο του 1924 το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανύψωσε τη μέχρι τότε Επισκοπή Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη.

H μεγάλη αυτή επέτειος της εκατονταετηρίδος της Ιεράς Μητροπόλεως τιμάται με διάφορες θρησκευτικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και άλλες εκδηλώσεις κατά το τρέχον επετειακό έτος.

Προς τούτο διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολή, τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κιλκίς, σχετική ενημερωτική εκδήλωση κατά την οποία μαζί με τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής παρουσιάστηκε στους τοπικούς εκπροσώπους των πολιτικών αρχών, της στρατιωτικής ηγεσίας, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Πολιτιστικών, Επιστημονικών και Κοινωνικών Φορέων καθώς και των εκπροσώπων των τοπικών Μ.Μ.Ε., το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του εορτασμού που θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του έτους.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο πρόγραμμα εορτασμού παρουσιάζει η επίσκεψη τόσο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το Σεπτέμβριο, όσο και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τον Ιούνιο, προσδίδοντας ξεχωριστή τιμή και αίγλη στον εορτασμό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς για τη συμμετοχή τους, τόνισε ότι η Ιερά Μητρόπολη προσβλέπει και προσδοκά στη συνεργασία της με όλους τους φορείς για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδος διότι το κύριο έργο της Εκκλησίας είναι πάντοτε η ενότητα, η κοινωνία μεταξύ των προσώπων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της ενότητος απηύθυνε πρόσκληση συνεργασίας με όλους τους φορείς ώστε να συνδιοργανωθούν διάφορες εκδηλώσεις που θα αναδείξουν το ιστορικό αυτό γεγονός των 100 χρόνων.

Ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Για 100 χρόνια εννέα Μητροπολίτες δαπάνησαν τη ζωή τους για τη σωτηρία του ποιμνίου τους, για την πνευματική του ωφέλεια, για την ελευθερία του, για την εκπαίδευση του, για την στήριξη των ποικίλων αναγκών του μέσα στο διάβα των αιώνων και των κοινωνικών αλλαγών. 100 χρόνια η Ιερά μας Μητρόπολη δίνει τη μαρτυρία της μέσα σε έναν εναλλασσόμενο κόσμο. Μαρτυρία Αγάπης, Πίστεως και Ελευθερίας. Με προσήλωση στα Δόγματα και της Παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με σεβασμό και υπακοή στο μαρτυρικό Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος. Με προσήλωση στην παράδοση και της ρίζες της Ρωμιοσύνης και του Ελληνισμού. Με θυσία για τα προσφυγικά παιδιά της.
100 χρόνια ελεεί, στηρίζει, βοηθά, αγωνίζεται, πρωτοπορεί.
100 χρόνια στέκεται ως φάρος ακτίστου φωτός και λιμάνι σωτηρίας στου βίου την φουρτουνιασμένη θάλασσα.»

Ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε επίσης το λογότυτο της Εκατονταετηρίδος και τους ιδιαίτερους συμβολισμούς του:

α) Ο Τρούλος: πρόκειται για αντιγραφή του σχεδίου του τρούλου της Αγίας Σοφίας.
Με την επιλογή αυτή συμβολίζεται η σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο ανύψωσε την Επισκοπή Πολυανής σε Ιερά Μητρόπολη.

β) Το στεφάνι αποτελείται από 100 φύλλα όσα δηλαδή και τα χρόνια της Μητροπόλεως.
Η αρχή βρίσκεται στον τρούλο δηλαδή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ενώ, παρόλο το κυκλικό του σχήμα, δεν κλείνει διότι η ιστορία ανοίγεται στην αιωνιότητα.

γ) Τα άνθη που υπάρχουν στο στεφάνι συμβολίζουν τους εννέα Μητροπολίτες της εκατονταετηρίδας. Έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο αριθμός των φύλλων ανάμεσά τους, να συμβολίζει τα έτη της αρχιερατείας του κάθε Μητροπολίτη.

δ) Στο κέντρο δεσπόζει η αριθμητική απεικόνιση των 100 χρόνων, στην οποία περιέχονται το λογότυπο της Μητροπόλεως και οι χρονολογίες 1924-2024 που περικλείουν την εκατονταετηρίδα.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου «ιδρύθηκε μετά από την τραγωδία του 1922 και την προσφυγοποίηση 1,5 εκατομμυρίου Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη. Είχαν προηγηθεί οι νικηφόροι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η χάραξη των συνόρων με τα γειτονικά κράτη το 1913. Έτσι στον ευλογημένο αυτό τόπο συγκεντρώθηκαν Έλληνες που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν αρχαίες κοιτίδες του Γένους μας. Έχουμε Μικρασιάτες, Ποντίους, Ανατολικοθρακιώτες, Στρωμνιτσιώτες, Ανατολοκορωμυλιώτες. Είμαστε μία κατ’ εξοχήν προσφυγική Μητρόπολη και χαιρόμαστε διότι η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία όλων αυτών των κομματιών του Ελληνισμού οδηγεί σήμερα σε μία δημιουργική σύνθεση και στην ανάδειξη της Ελληνορθόδοξης παράδοσης του λαού μας σε πολλούς τομείς».

Ακολούθως ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία της Επισκοπής Πολυανής και την ανύψωσή της σε Μητρόπολη, προβάλλοντας ταυτόχρονα σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Μέλη της οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, Πρωτοσυγκελλεύων της Ι. Μητροπόλεως, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρσένιος Ιωάννου, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Λόφου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ευγένιος Ιωάννου, Αρχιερατικός Επίτροπος Πικρολίμνης, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, Εκαπιδευτικός και Εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, Εφημέριος του Ιερού Ναού των Πολιούχων Κιλκίς και ο Ιερολογιώτατος Αρχιδιάκονος π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης.

Την ενημερωτική εκδήλωση συντόνισε ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Θεοδωρίδης, ο οποίος συντονίζει το σύνολο των δράσεων και εκδηλώσεων εορτασμού της Εκατονταετηρίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής Κιλκισίου.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων