13/05/2023 13/05/2023 Η ιερή μνήμη του Αγίου Επιφανίου, Αρχιεπισκόπου Κύπρου τιμήθηκε πανηγυρικώς στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, με την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας, της οποίας προέστην, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, το βράδυ της Πέμπτης 11 προς Παρασκευή 12, μηνός Μαΐου 2023, με τη συμμετοχή Κληρικών τόσο της τοπικής Εκκλησίας, όσο και κληρικών άλλων Ιερών Μητροπόλεων...
13 Μαΐου, 2023 - 10:43
Τελευταία ενημέρωση: 13/05/2023 - 11:07

Η μνήμη του Αγίου Επιφανίου τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής

Διαδώστε:
Η μνήμη του Αγίου Επιφανίου τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής

Η ιερή μνήμη του Αγίου Επιφανίου, Αρχιεπισκόπου Κύπρου τιμήθηκε πανηγυρικώς στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, με την τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας, της οποίας προέστην, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, το βράδυ της Πέμπτης 11 προς Παρασκευή 12, μηνός Μαΐου 2023, με τη συμμετοχή Κληρικών τόσο της τοπικής Εκκλησίας, όσο και κληρικών άλλων Ιερών Μητροπόλεων και εξ Αγίου Όρους.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκα στη θαυμαστή βιοτή του Αγίου Επιφανίου, ενός ταπεινού ασκητή και μετέπειτα ενός φλογερού Αρχιεπισκόπου στην Κύπρο, ο οποίος με ζήλο και ζέση καρδίας υπερασπίστηκε τα ορθόδοξα δόγματα και αγωνίστηκε για την μία και μόνη αλήθεια.

“Απόψε μας συγκεντρώνει η μνήμη ενός Αγίου που έδωσε ισχυρόν παρόν στην Β’ Οικουμενική Σύνοδο, ενός εκλεκτού Ιεράρχου που από την παιδική του ηλικία ήρθε σε μια συναστροφή με το μήνυμα του Ευαγγελίου και θέλησε αυτόβουλα να κατηχηθεί και να καταστεί μαθητής διά βίου Χριστού, καταθέτοντας έτσι τα άνθη της ψυχής του στην Οικουμένη, για να νιώθουμε μέσα από αυτά σήμερα την ευωδιαστή μυρωδιά της μυρότητός του”, είπε, ξεχωρίζοντας και αναλύοντας τρία χαρακτηριστικά που κοσμούσαν τον βίο του.

“Ο Άγιος Επιφάνιος υπήρξε ασκητής και πορεύτηκε με εγκράτεια και συνέπεια. Ευλογήθηκε από το Πανάγιο Πνεύμα και πρόσφερε ίαση και θεραπεία στους ανθρώπους ως γνήσιος φιλάνθρωπος που ήταν και τον χαρακτήριζε η καθαρή του καρδιά. Και τρίτον η θαυμαστή Ιερωσύνη του, την οποία δεν επεζήτησε αλλά του φανερώθηκε από τον Θεό και με υπακοή ακολούθησε. Ασκητής, φιλάνθρωπος και υπάκουος, και όλα αυτά στη Χάρη και για τη Χάρη του Κυρίου μας. Τρία χαρακτηριστικά που καταδεικνύουν το μεγαλείο της προσωπικότητας του Αγίου Επιφανίου. Ας είναι υπόδειγμα για όλους η συμπεριφορά του Αγίου μας και ας σκεφτόμαστε ότι «τα αδύνατα παρά τους ανθρώποις, δυνατά παρά τω Θεώ εστί»”, ανέφερε.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε με βαθειά πατρική αγάπη προς τον εορτάζοντα Πρωτοσυγκελλεύοντα της Ιεράς Μητροπόλης και στενό του συνεργάτη, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Θεοδωρίδη για τα ονομαστήριά του. Του ευχήθηκε την κατ’ άμφω υγεία και δύναμη για την επιτέλεση των καθηκόντων του προς δόξαν του Τριαδικού Θεού και του λαού που διακονεί στην Ενορία του Αγίου Δημητρίου.

Στις ευλογημένες στιγμές των Ιερών Ακολουθιών, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον Αλέξανδρο Παπαδά, έναν ευλαβέστατο νέο που διακονεί στον Ναό του Αγίου Δημητρίου.
Ευλαβείς ενορίτες και προσκυνητές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη συμμετείχαν προσευχητικά στην Αγρυπνία και κατά την διανομή του αντιδώρου ευχήθηκαν στον Εφημέριό τους τα δέοντα για την ονομαστική του εορτή.

Ο π. Επιφάνιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και ευχαριστία του, να ευλογήσω αρχιερατικώς και πατρικώς την εορτή του και σε όλους όσοι προσήλθαν κληρικούς και λαϊκούς επ’ ευκαιρίας της εορτής του Αγίου Επιφανίου.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων