11/12/2022 12/12/2022 Ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τις Ενορίες της πόλεως του Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων Πολιούχων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και Αγίου Δημητρίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς Πολυανής και Κιλκισίου, διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2022 μουσικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή, προς τιμήν των πολιούχων του Κιλκίς...
11 Δεκεμβρίου, 2022 - 21:58
Τελευταία ενημέρωση: 12/12/2022 - 0:39

Κιλκίς: Εκδήλωση για την Μικρασιατική Καταστροφή διοργάνωσαν Tοπική Εκκλησία και Δήμος

Διαδώστε:
Κιλκίς: Εκδήλωση για την Μικρασιατική Καταστροφή διοργάνωσαν Tοπική Εκκλησία και Δήμος

Ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τις Ενορίες της πόλεως του Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων Πολιούχων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και Αγίου Δημητρίου, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεώς Πολυανής και Κιλκισίου, διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2022 μουσικό αφιέρωμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή, προς τιμήν των πολιούχων του Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων.

Στο κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς, τιμήθηκε η μνήμη των εν Μικρά Ασία αναιρεθέντων, ξύπνησαν μνήμες από τον πόνο της καταστροφής και του ξεριζωμού και φωτίστηκαν οι ελπίδες των προσφύγων που άντεξαν τα δεινά του πολέμου και συνέχισαν με πίστη στην καινούργια πατρίδα τους, στην μητέρα Ελλάδα.

Γι΄αυτή τη μνήμη, τη σχέση του Ελληνισμού με τον μικρασιατικό χώρο, εστίασε στο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι μέσα από τις εκδηλώσεις μνήμης αναδείχθηκαν έτσι περισσότερο οι παραδόσεις μας, αναβίωσαν τα ήθη και τα έθιμα που κληροδοτήθηκαν από τους προγόνους μας, ξαναζωντανεύοντας τις μουσικές της Ανατολής και την πλούσια λαογραφία μας.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος εστίασε στην ενότητα που τόσο έχει ανάγκη ο λαός μας, καλώντας όλους να μελετήσουν την ιστορία και να διδαχθούν από αυτήν, τονίζοντας ότι για αυτήν την πολυπόθητη ενότητα εργάζεται διαρκώς η Εκκλησία του Χριστού.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, εκ μέρους δε των Ενοριών που διοργάνωσαν την εκδήλωση, ο Παν. Αρχιμ. Νικόλαος Ταλζίγιε, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιλκίς, ο οποίος υπογράμμισε ότι μέσα από την εκδήλωση αυτή αποτίουμε τον δικό μας φόρο τιμής με τα παραδοσιακά τραγούδια να εξυμνούν το μεγαλείο της γης της Ιωνίας, να εκφράζουν τον πόνο για την καταστροφή και τον ξεριζωμό, που μιλούν για την αγάπη και τη ζωή.

Ανάμεσα στα υπέροχα κομμάτια που ερμήνευσαν οι μουσικοί σχετικές εισηγήσεις τόσο για την Μικρά Ασία, όσο και για τους Αγίους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες, που μαρτύρησαν στην Τιβεριούπολη, έκανε ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Ιωάννης Σαλαβασίδης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Κιλκίς.

Τα παραδοσιακά τραγούδια από την Μικρασία, την Θράκη και τον Πόντο απέδωσαν οι καλλιτέχνες Μαρία Παπαχριστοδούλου, Μανώλης Καραβίδας, Σάκης Ξενούδης, Κυριάκος Μαρκουλλής, Αποστόλης Πούπαλος και Αναστάσιος Μπαμπατζάνης ενώ παραδοσιακό τραγούδι με στίχους αφιερωμένο στους Πολιούχους ερμήνευσε ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων Κιλκίς, σαγηνεύοντας το κοινό.
Συμμετείχε επίσης η Ενοριακή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ» με χοράρχη τον κ. Κριστιάν Ντουμανίδη.

Την εκδήλωση, που παρουσίασε ο Παν. Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαΐδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κα Αικατερίνη Ζιούτα και κ.κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου και Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Αστυν. Διευθυντής κ. Δημήτριος Μικρός, εκπρόσωπος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας «Πόντος», ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο πρώην Βουλευτής κ. Θεόδωρος Πασσαλίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Καλλισθένη Πάκα και κ. Γεώργιος Κεμανίδης, κ.α.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων