29/09/2022 30/09/2022 Με αισιόδοξα μηνύματα ξεκίνησε τo μεσημέρι της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2022 στην ακριτική περιοχή του Κιλκίς, τηρώντας με ορθότητα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, το επιμορφωτικό πρόγραμμα: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου στο...
29 Σεπτεμβρίου, 2022 - 21:21
Τελευταία ενημέρωση: 30/09/2022 - 1:40

Νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου

Διαδώστε:
Νέο επιμορφωτικό πρόγραμμα του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου

Με αισιόδοξα μηνύματα ξεκίνησε τo μεσημέρι της Τετάρτης 28 Σεπτεμβρίου 2022 στην ακριτική περιοχή του Κιλκίς, τηρώντας με ορθότητα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, το επιμορφωτικό πρόγραμμα: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ», που υλοποιείται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης: «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».

Η έναρξη του προγράμματος αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας ανάμεσα στο Ι.Π.Ε. και την Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου έπειτα από ευγενική πρόσκληση του οικείου Ιεράρχου κ. Βαρθολομαίου (ο οποίος σημειωτέον είναι στενός συνεργάτης με το Ι.Π.Ε.), πραγματοποιήθηκε δε στον Μητροπολιτικό Iερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, με την τέλεση του αγιασμού, από τον Σεβασμιώτατο και όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.

Μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού και της τελέσεως τρισαγίου υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κυρού Αποστόλου, ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίω την 27η Σεπτεμβρίου 2009, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την υπακοή και τις ειλικρινείς εγκάρδιες ευχαριστίες του προς το Σεπτό πρόσωπο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄. Τόνισε την σημασία που δύναται να διαδραματίσει το Ι.Π.Ε. στο σήμερα, αλλά και την δυναμική του Ιδρύματος στο μέλλον της Εκκλησίας, ένα όραμα που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., έχει θέσει ως σκοπό του. Ευχαρίστησε επίσης τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ο οποίος μεριμνά και υλοποιεί τις σκέψεις και τα οράματα του Αρχιεπισκόπου για την ουσιαστική και εις βάθος κατάρτιση των στελεχών της Εκκλησίας.

Η ευχαριστήρια ομιλία του Σεβασμιωτάτου περαιώθηκε με την παρουσίαση του πατρός Θεολόγου στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα. Ο π. Θεολόγος, αφού μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, για ευόδωση των σκοπών και στόχων του ως άνω νέου Επιμορφωτικού προγράμματος, ευχαρίστησε οφειλετικώς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο, για την πρόσκληση να ενταχθεί η Ιερά Μητρόπολη του στην οικογένεια του Ι.Π.Ε., αλλά και για την μέχρι σήμερα πολύτιμη συνεισφορά του ως συνεργάτη του Ι.Π.Ε.

Θερμές ευχαριστίες επεφύλαξε ο π. Θεολόγος και για τον συντονιστή του προγράμματος Ιερολ. Διάκονο Φιλόθεο Τσαμπαζάκη, για την υποδειγματική του βοήθεια στην οργάνωση του προγράμματος, πάντα με την καθοδήγηση, αλλά και άοκνη φροντίδα του Σεβασμιωτάτου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους σεβαστούς πατέρες, οι οποίοι με προθυμία προσήλθαν στο κάλεσμα του Μητροπολίτη τους.

Ο π. Θεολόγος ανέλυσε την ουσία και το αντικείμενο του προγράμματος, έτσι όπως αποτυπώνεται στον τίτλο του: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ – ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΤΙΚΗ», με πρωταρχικό σκοπό την κατά το ανθρωπίνως δυνατόν πληρέστερη κατάρτιση των κληρικών στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως· στους τρόπους που δύναται ο Ιερέας να γαληνεύει την ψυχή του εξομολογουμένου μέσα από την Αγιολογία και την Παράδοση της Εκκλησίας μας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ως άνω επιμορφωτικού προγράμματος, οι επόμενες συναντήσεις θα έχουν ως εξής:

1) «Σύγχρονες «εναλλακτικές» μορφές οικογένειας», Τρίτη 04.10.2022. Εισηγητής: κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος (Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).

2) «Βιοηθικά διλήμματα της τεχνητής ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής», Τρίτη 11.10.2022. Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Βασίλειος Καλλιακμάνης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).

3) «Πνευματικές, ψυχολογικές και ψυχοσωματικές επιπτώσεις των εκτρώσεων», Τρίτη 18.10.2022. Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Χριστοφόρος Χρόνης (Δρ. Θεολογίας – Διδάσκων στη Θεολογική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α.).

4) «Σύγχρονη πραγματικότητα και προβληματισμοί στο ζήτημα των μεταμοσχεύσεων», Τετάρτη 26.10.2022. Εισηγητής: Δρ. Απόστολος Παπαλόης (Ad. Αν. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου).

5) «Το πρόβλημα της ευθανασίας», Τρίτη 01.11.2022. Εισηγητής: Παν. Αρχιμ. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος (Ιεροκήρυκας Ι.Μ. Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως – Διευθυντής Γραφείου Νεότητας – Ιατρός).

6) «Προκλήσεις και προβληματισμοί γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη», Τετάρτη 09.11.2022. Εισηγητής: κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος (Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).

7) «Ποιμαντική προσέγγιση στις διαφυλικές σχέσεις», Παρασκευή 18.11.2022. Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Αθανάσιος Γκίκας (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.).

8) «Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια», Τρίτη 22.11.2022. Εισηγητής: Αιδ. Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός (Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Δρ. Θεολογίας – Καθηγητής Β΄/θμιας Εκπαίδευσης).

9) «Η πνευματική υποστήριξη στην σύγχρονη κοινωνία», Τρίτη 29.11.2022. Εισηγητής: Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης (Διευθυντής Ι.Π.Ε., Δρ. Θεολογίας, LLB-LLM Νομικής, Ιεροκήρυκας Ι.Α.Α.)

Εν κατακλείδι, μετά την ολοκλήρωση των επιμορφωτικών συναντήσεων, ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., θα πραγματοποιήσει τον απολογισμό του προγράμματος και την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης, με αναφορά στον τρόπο αξιολόγησης των εκπαιδευομένων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων