19/03/2022 19/03/2022 Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου ενθρονίστηκε σήμερα το μεσημέρι ο νέος Ποιμενάρχης του Ρεθύμνου, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Ευγενία Δίτσα, Νίκος Οικονόμου Στις 12 η ώρα ακριβώς ο νέος Ποιμενάρχης οδηγήθηκε στον ιστορικό Αρχιερατικό Θρόνο του Ρεθύμνου. Δεξιά του παρακάθησε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεoδώρητος και...
19 Μαρτίου, 2022 - 11:55
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2022 - 15:09

Η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης Προδρόμου

Διαδώστε:
Η Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης Προδρόμου

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου ενθρονίστηκε σήμερα το μεσημέρι ο νέος Ποιμενάρχης του Ρεθύμνου, Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

  • Ευγενία Δίτσα, Νίκος Οικονόμου

Στις 12 η ώρα ακριβώς ο νέος Ποιμενάρχης οδηγήθηκε στον ιστορικό Αρχιερατικό Θρόνο του Ρεθύμνου. Δεξιά του παρακάθησε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεoδώρητος και αριστερά του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος.

Μετά την Δοξολογία, ο Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Αρχιμανδρίτης π. Νήφων Βασιλάκης, ανέγνωσε την εγκύκλιο και το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση του νέου Μητροπολίτη κ. Προδρόμου.

Αφού ανεγνώσθη το προεδρικό Διάταγμα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ομίλησε για τους προκατόχους του Σεβασμιωτάτου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο νέος Μητροπολίτης θα υπηρετήσει μετά καρδίας και αφοσιώσεως την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Επίσης, τόνισε πως η Αρχιεπισκοπή Κρήτης αποτελεί τη ναυαρχίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με το οποίο την συνδέουν ακατάληπτοι δεσμοί, που αποτελούν ζωογόνο δύναμη.

Ακολούθως, μίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος εκ μέρους του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Αλεξανδρείας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στον Κρη ιεραπόστολο π. Χαρίτωνα Πνευματικάκη. 

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, εξέφρασε, όπως είπε, για μια φορά ακόμα την αγάπη και την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν οι Σεβασμιώτατοι Πατέρες της Εκκλησίας της Κρήτης το τίμιο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη.

«Δόξα τω Θεώ, τω ούτως περί ημάς οικονομήσαντι… Ο Θεός σου χαρίζει το μέγα προνόμιο, να γίνεσαι επίσκοπος σε καιρούς που απαιτούν επαγρύπνηση, που η αλήθεια διαστρέφεται και το ορθόδοξο φρόνημα αλλοιώνεται… Για Εκείνον τα πάντα και όχι για εμάς. Να εργάζεσαι για τη σωτηρία των ανθρώπων. Όπως έλεγε ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, τα σώματά μας ξώβεργες που στήνει ο Θεός και πιάνει ολοζώντανους ανθρώπους», είπε μεταξύ άλλων ο προκάτοχος του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και συνέχισε, μιλώντας για τα χαρίσματα του νέου Μητροπολίτη: «Όλη η ψυχή σου είναι ένα περιβόλι του Συναξαριστή. Παιδική, γεμάτη φως. Εγώ, παιδί μου, γνωρίζω τη διάκρισή σου, το ήθος σου, την αποστολική σου διακονία, την αγάπη, την καλοσύνη, τη συγχωρητικότητα, την πίστη σου, την αγάπη και την ελπίδα […]».

Έπειτα μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος ευχήθηκε τη χάρη του Αγίου Πνεύματος στον νέο Μητροπολίτη, αναφερόμενος αρχικά  στα διοικητικά και έπειτα στα πνευματικά χαρίσματα του κ. Προδρόμου. Καταλήγοντας τον συμβούλευσε να αρχίζει την κάθε ημέρα του με το όνομα του Κυρίου και να μείνει όπως ακριβώς τον γνώρισε. Τέλος, του υποσχέθηκε: «Εγώ θα είμαι για σένα αδελφός και γείτονας».

Στη συνέχεια, τον νέο Μητροπολίτη καλωσόρισε η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Λιονή Μαρία.

Ακολούθως, τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε με καρδιακό λόγο και εμφανώς συγκινημένος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρωτοπρ. Νικόλαος Νικηφόρος. 

 

Ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου

«Να μείνουμε άνθρωποι για να μην ντρεπόμαστε ενώπιον των προγόνων μας και να μην ντρέπονται για μας οι απόγονοί μας». Έτσι ξεκίνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τονίζοντας πως αναλαμβάνει τη σκυτάλη από σπουδαία πνευματικά αναστήματα (εδώ ανέφερε πολλούς από τους προκατόχους του) με ιερό δέος. «Ὁμολογῶ τὴν χάριν, οὐ κρύπτω τὴν εὐεργεσίαν», είπε ο Σεβασμιώτατος, αναφέροντας ότι εκ νεότητός του έχει δεχθεί τη χάρη του Θεού εκ τους κρουνούς της χάριτος. Επίσης, ευχαρίστησε όλους όσους μίλησαν για κείνον, μιλώντας για τους Σεβασμιωτάτους ξεχωριστά. «Χαίρομαι που έγινα Επίσκοπός σας. Εσείς είστε η οδός της Σωτηρίας μου, το πρόσωπο του Θεού στη ζωή μου. Θα δανειστώ ένα μέρος από την ενθρόνιση του μακαριστού Πατριάρχη Σερβίας κυρού Παύλου: […] «Δεν έχω κανένα δικό μου πρόγραμμα. Το πρόγραμμά μου είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού η καλή αύτη αγγελία περί του Θεού μεθ ημών και της Βασιλείας Του εντός ημών -έφ’ όσον με την πίστιν και την αγάπην Τον δεχθούμεν». Ούτε κι εγώ έχω δικό μου πρόγραμμα. […] Σας καλώ όλους να γίνετε συνοδίτες και αρωγοί στο έργο μου. «Κι αν δεν μπορέσουμε να γίνουμε συγκυρηναίοι σε όλους, ας μην γίνουμε τουλάχιστον σταυρωτές».

Εν κατακλείδι, ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης μίλησε με λόγια αγάπης, δακρυσμένος, για τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, τον οποίον και χαρακτήρισε στήριγμά του ακόμα και αυτό το διάστημα της ασθενείας του.

Η υποδοχή από τον προκάτοχό του Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο

Το καλωσόρισμα του Δημάρχου Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη

Ομιλία Δημάρχου Ρεθύμνης στην τελετή Ενθρόνισης Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου:

«Σεβασμιώτατε

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο με αισθήματα χαράς κι ελπίδας.

Σας υποδεχόμαστε με σεβασμό, πίστη και βαθιά εκτίμηση.

Η κοινωνία του Ρεθύμνου, η νέα Σας οικογένεια, Σας καλοδέχεται σήμερα εδώ, στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, την Πύλη της Άμμου όπως ονομαζόταν παλιότερα, με συγκίνηση, ευγενή προσδοκία και αγάπη.

Το Ρέθυμνο με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση, την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές, τιμά πανηγυρικά την επάξια εκλογή Σας στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας.

Ευλογημένη από το Θεό και τη Φύση, πορεύεται με προσήλωση σε θεμελιώδεις πνευματικές και ηθικές αξίες και ιδανικά που κλυδωνίζονται από τις συγκαιρινές μας, πρωτόγνωρες προσκλήσεις.

Παρά τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα μας και ολάκερο τον πλανήτη, το Ρέθυμνο διατήρησε την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και τη συνοχή του χάρη στη φιλοτιμία των ανθρώπων του, την αρχοντιά, την ευπρέπεια και την ταπεινοφροσύνη τους, αρετές που κληρονόμησαν, συντηρούν και ενισχύουν με τη συνδρομή των τοπικών αυτοδιοικητικών και θρησκευτικών θεσμών αλλά και των ευάριθμων συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ακάματα και καταθέτουν καθημερινά, επώνυμα ή ανώνυμα, αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κοινωνικής ευθύνης και φιλάνθρωπης διάθεσης.

Ως κοινωνία, μάθαμε να επενδύουμε στη συνέργεια, να μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους, που θέτουμε συλλογικά. Οι δυσκολίες που ανακύπτουν διαρκώς, οι παθογένειες που αναδύονται λόγω των δύσκολων συνθηκών, μας ένωσαν. Αλλάξαμε προτεραιότητες, επαναπροσδιορίσαμε τον κοινωνικό μας ρόλο, νοηματοδοτήσαμε εκ νέου τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώσαμε τη συνύπαρξη μας. Με επίκεντρο τον άνθρωπο και ειδικά τον πάσχοντα, φορείς και κάτοικοι, όλοι μαζί, με γνώση και επιμονή στη διαχείριση των αληθινών αναγκών του Δήμου μας και των ανθρώπων του, με σεβασμό στο διακριτό ρόλο του καθενός και στους θεσμούς, συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας.

Αυτό είναι το Ρέθυμνο που Σας υποδέχεται με ορθάνοιχτες τις θύρες της ψυχής του, για να ενσταλάξετε, με την πνευματική Σας συγκρότηση, την ευρύτητα της παιδείας Σας, το υψηλό θρησκευτικό Σας ανάστημα και το ψυχικό Σας μεγαλείο, την ασφάλεια, τη γαλήνη και την ελπίδα που έχει ανάγκη, η βαλλόμενη από τις συνθήκες, ζήση μας.

Η ενθρόνισή Σας, Σεβασμιώτατε, σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα περίοδο στην εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική μας ζωή. Σήμερα, που η εσωτερική μας αναζήτηση για την Αλήθεια, την πνευματική Ελευθερία και τη Δύναμη υπέρβασης των δοκιμασιών, είναι εντονότερη από ποτέ άλλοτε, η αναγεννητική παρέμβαση της Εκκλησίας, είναι ζωτικής σημασίας.

Τούτη την ανάγκη αναβάπτισής μας και της βιωματικής μετοχής μας στον «κατ’ αλήθειαν βίον» που προσφέρει η Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι ότι θα τη διασφαλίσετε. Και ως Πρόδρομος, θα προπορευτείτε της προσωπικής και συλλογικής πνευματικής ανακαίνισης μας, την οποία εν πολλοίς θα εμπνεύσετε και θα προκαλέσετε.

Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια, να προκαταβάλουμε την επιτυχία του δύσκολου και πολύπλευρου έργου που αναλαμβάνετε.

Την επιμαρτυρεί η μέχρι σήμερα γόνιμη ιερατική Σας διακονία και αξιέπαινη ποιμαντική Σας διαδρομή.
Τη διασφαλίζει η καταξιωμένη Παράδοση της Μητροπόλεως Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου που έχει καταθέσει τη δική της ανθρωπιστική και πνευματική ιστορία στον τόπο μας.

Την εγγυώνται η βαθιά ανθρωποκεντρική Σας δραστηριότητα και η έμπρακτη συμμετοχή Σας σε έργα αγαθά, η πραότητα, η προσήνεια, η ευγένεια, ο ευπροσήγορος χαρακτήρας Σας, το υψηλό μορφωτικό Σας επίπεδο, η βαθιά γνώση και η ιερατική εμπειρία Σας, που υπερβαίνουν το νεαρό της ηλικίας Σας.
Και, αναμφίβολα, την τροφοδοτεί η δεκτικότητα των Ρεθυμνίων προς το Θείο Λόγο και η φιλαλληλία που τους διακρίνει.

Ελπίζουμε στην ευεργετική Σας μακροθυμία, αιτούμενοι την ευλογία Σας και τη θεόπνευστη συμβουλή Σας, για να ασκηθούμε στον αυτοέλεγχο, την αποχή από ευτελείς, ιδιοτελείς και φίλαυτες επιλογές και να κατακτούμε διαρκώς την εσωτερική μας μεταμόρφωση.

Αναλαμβάνετε βαριά κληρονομιά Σεβασμιώτατε. Ο προκάτοχός Σας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, καταξιώθηκε στην κοινωνία ου Ρεθύμνου ως ένας άξιος, λαοφιλής και δοξασμένος Ποιμενάρχης. Ως διαπρεπής πνευματικός ταγός, επέτυχε με τη σεπτή του διακονία και το θεία εμπνεύσει έργο του, να θωρακίσει την ψυχή μας και να μπολιάσει την κοινωνική μας συνύπαρξη με ισχυρά αντισώματα, ανθεκτικά στις ηθικές διολισθήσεις και τις επικίνδυνες προκλήσεις.

Από τούτη εδώ την πλατεία τον υποδεχθήκαμε κι εκείνον πριν από 12 χρόνια. Είχε τη δική σας ηλικία, ανάλογη με τη δική Σας αναγνωρίσιμη ποιμαντορική διαδρομή, εγκύκλια γνώση και εξέπεμπε το ίδιο φως. Η δική Σας άφιξη, την οποία αγκαλιάζει με δικαιολογημένο ενθουσιασμό το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλης, συμπίπτει και με μία σημειολογική χρονική συγκυρία : την εαρινή ισημερία που θα σημειωθεί λίγες ώρες αργότερα και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Αυτή τη συμβολική Άνοιξη που μοιάζει αναποφάσιστη και την οποία όλοι έχουμε ανάγκη, θα την εμπνεύσουμε μαζί.

Η κοινή μας αγωνία και το αμέριστο ενδιαφέρον μας για την προκοπή του τόπου και των ανθρώπων μας, είναι το εφαλτήριο συμπόρευσης μας, η θεμελίωση του έργου μας σε σταθερές, αμετακίνητες, υγιείς βάσεις. Στη σημερινή επώδυνη συγκυρία, η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία της Εκκλησίας, της κοινωνίας και της Πολιτείας, εν προκειμένω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ‘conditio sine qua non’, για την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση της συνοχής και την αποτελεσματική διενέργεια της κοινωνικής τους αποστολής.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα μας έχετε απροσχημάτιστους βοηθούς και ακάματους συμπαραστάτες.

Σας καταθέτουμε σήμερα λοιπόν, εδώ, την έντιμη και ειλικρινή θέλησή μας να συμπορευτούμε μαζί Σας για να διαχειριστούμε τα προβλήματα του Ρεθύμνου, να παράσχουμε στήριξη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος, παροπλισμένος, αδύναμος κι εγκαταλελειμμένος.

Να εμπνεύσουμε τους νέους μας που ταλανίζονται στη δίνη της ανασφάλειας, σε προσανατολισμούς δημιουργίας και συμμετοχής και

να ενδυναμώσουμε την πίστη τους στην προοπτική ενός μέλλοντος αντάξιου τους.

Να παράσχουμε κίνητρα υγιούς συλλογικής δράσης για την επικυριαρχία της Αλληλεγγύης και του Αλτρουισμού έναντι της περιχαράκωσης στον εγωισμό, την αλαζονεία και την εμμονή στην ικανοποίηση ιδιοτελών ατομικών επιδιώξεων.

Ο καθένας διατηρώντας το θεσμικό του ρόλο, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, πνευματικά και υλικά για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα και την πίστη τους .

Με αυτές τις σκέψεις που τις συνοδεύει η βεβαιότητα της καταλυτικής συνδρομής Σας στην ανασύνταξη της κοινωνίας μας καις στην ευημερία του τόπου μας, Σας παρακαλώ δεχθείτε, εκτός από την πηγαία και ατόφια κατάθεση του σεβασμού και της αγάπης μας, μια συμβολική υπόμνηση της άφιξης Σας στο Ρέθυμνο, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, για να συντροφεύει τη φωτισμένη ηγεσία Σας στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Με τις ευχές μας για Υγεία, Φώτιση, Μακροημέρευση και ευλογημένη διακονία σύσσωμη η πόλη του Ρεθύμνου Σας καλωσορίζει και αναφωνεί «ΑΞΙΟΣ!

Η Αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου

 

Στην αντιφώνησή του ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος τόνισε: «Καταθέσατε γλαφυρά τα γνήσια αποτυπώματα της ταυτότητας και της μαρτυρίας τούτου του ευλογημένου τόπου. Προβάλατε βιωματικά τον πλούτο και τον στέφανο του πολιτισμού, της ιστορίας και της παράδοσης, το Ρέθυμνο των Γραμμάτων και των Τεχνών, των αγίων και των λογίων, του πολιτισμού και της ιστορίας, της δημιουργίας και της προσφοράς, της προόδου και της ευημερίας.

Σήμερα γίνεται και δικός μου τόπος. Ο τόπος τούτος της Αρκαδικής εθελοθυσίας, της παράδοσης και της παιδείας εμπνέει πλέον και το δικό μου αναστοχασμό. Κάθε γωνιά της ευλογημένης εκκλησιαστικής αυτής επαρχίας γίνεται πλέον σημείο της εκκλησιαστικής μου αναφοράς και εφαλτήριο Εκκλησιαστικής διακονίας.

Για τη δόξα του Χριστού και την και τη Σωτηρία των έμψυχων εικόνων Του. Προσεύχομαι σήμερα εδώ απεσταλμένος της Εκκλησίας για να ευαγγελίζομαι στις ψυχές σας τον Χριστό, για να μαρτυρώ τον Χριστό, για να τρέχει το Ευαγγέλιο.

Έρχομαι για να σας παραλάβω από το χέρι, για να πορευτούμε μαζί το δρόμο του Ευαγγελίου χωρίς άλματα και πρόσκαιρους ενθουσιασμούς, χωρίς χειροκροτήματα και πρόσκαιρα πυροτεχνήματα που κρατούν λίγο και τελειώνουν γρήγορα, αλλά με συναίσθηση ότι τίποτα τελικά δεν είναι εγωιστικά δικό μας κτήμα, αλλά όλα είναι δωρεές και δωρήματα του πανάγαθου θεού και γι’ αυτό οφείλουμε να το μοιραζόμαστε. Σας παρακαλώ και σας προτρέπω. Ελάτε όλοι μαζί με ενότητα και φιλότιμο πνευματικό».

 

Ο νέος ποιμενάρχης των Ρεθυμνίων έφτασε στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στις 11:30 το πρωί με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Νικηφόρο να εύχεται το “Ως Ευ Παρέστητε”!

Στην πλατεία υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος και κληρικοί που υποδέχθηκαν τον νέο Μητροπολίτη, τον οποίο συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος καθώς και οι Ιεράρχες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.

Δείτε τις πρώτες εικόνες από την άφιξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου.

 

Η ανακοίνωση της εκλογής

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, συνελθοῦσα εἰς Συνεδρίαν σήμερον 18ην Φεβρουαρίου 2022 ἐν Ἡρακλείῳ, παρόντων ἁπάντων τῶν Μελῶν Αὐτῆς, ἠσχολήθη μέ τά θέματα τῆς Ἡμερησίας Διατάξεως.
Ἡ Ἱερά Σύνοδος, ψήφων κανονικῶν γενομένων, ἐν τῷ Ἱερῷ Μητροπολιτικῷ Ναῷ τοῦ Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου, προέβη εἰς τήν ἐκλογήν Μητροπολίτου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου.
Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου ἐξελέγη παμψηφεί ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κνωσοῦ κ. Πρόδρομος, ὅστις ἀκολούθως ἔδωκε τά νενομισμένα Μικρόν καί Μέγα Μηνύματα ἐνώπιον τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.
Ἡ Ἱερά Σύνοδος, μεταξύ ἄλλων, μελέτησε διάφορα ὑπηρεσιακά θέματα κληρικῶν, εἰδικά δέ τό ζήτημα τῶν δασικῶν χαρτῶν, σέ σχέση μέ τήν ἀγροτική ἐκκλησιαστική περιουσία καί ἀναθεώρησε τόν Κατάλογο τῶν πρός ἀρχιερατείαν ἐκλογίμων, διά τῆς ἐγγραφῆς, μέ μυστική ψηφοφορία, τῶν Πανοσιολ. Ἀρχιμανδριτῶν Ἀγαθαγγέλου Κουμαρτζάκη καί Ἀρσενίου Καστρινάκη.
Ἐπίσης, ἀποφασίσθηκε Συνοδική Ἀντιπροσωπεία νά μεταβεῖ στίς σεισμόπληκτες Ἐκκλησιαστικές Ἐπαρχίες τῆς Μεγαλονήσου, προκειμένου νά ἐπιδώσει στούς ποιμενάρχες τους οἰκονομική ἐνίσχυση, γιά τρέχουσες ἀνάγκες τῶν πληγέντων.
Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη

Ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου, ὑπέρτιμος καί Ἔξαρχος Ἄνω Κρήτης καί Πελάγους Κρητικοῦ κ. Πρόδρομος, (κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης) γεννήθηκε στά Σταυράκια Ἡρακλείου, τήν 3η Νοεμβρίου 1979. Μετά τίς ἐγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στή Θεολογική Σχολή τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, ἀπ᾽ ὅπου ἔλαβε τό πτυχίο του τόν Σεπτέμβριο τοῦ 2001. Κατόπιν Σεπτῆς Ἐντολῆς τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέβη, κατά τή διετία 2010 – 2012, στό Κολλέγιο τοῦ Ἁγίου Πατρικίου στό Maynooth Ἰρλανδίας, ὅπου παρακολούθησε καί περάτωσε ἐπιτυχῶς Πρόγραμμα Μεταπτυχιακῶν Σπουδῶν στή Βιβλική Θεολογία.

Ἐκάρη μοναχός στήν Ἱερά Μονή Ὁσίας Εἰρήνης Χρυσοβαλάντου Ἡρακλείου, τήν 11η Ἰανουαρίου 2005 ἀπό τόν Θεοφ. Ἐπίσκοπο Κνωσοῦ (νῦν Σεβ. Μητροπολίτη Γορτύνης καί Ἀρκαδίας) κ. Μακάριο καί χειροτονήθηκε διάκονος τήν 25η Ἰουνίου 2005 ἀπό τόν Θεοφ. Ἐπίσκοπο Κνωσοῦ (νῦν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπο Κρήτης) κ. Εὐγένιο. Πρεσβύτερος χειροτονήθηκε ἀπό τόν Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Εἰρηναῖο, τήν 11η Ἰανουαρίου 2013, προχειρισθείς τήν ἴδια ἡμέρα σέ Ἀρχιμανδρίτη.

Ὑπηρέτησε στήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης ὡς διάκονος τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Εἰρηναίου, Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος, Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος τῆς Α’ Ἀρχ. Περιφερείας, Γραμματέας τοῦ Μητροπολιτικοῦ Συμβουλίου τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς, Μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Ἐπικοινωνιακοῦ καί Μορφωτικοῦ Ἱδρύματος αὐτῆς καί Μέλος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης, Ὑπεύθυνος Νεότητος καί παραγωγός Ραδιοφωνικῶν Ἐκπομπῶν στό Ραδιοφωνικό Σταθμό «ΤΟ ΦΩΣ» τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης.

Ὑπηρέτησε τήν Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδο ἀπό τίς θέσεις τοῦ Κωδικογράφου (Ἰανουάριος 2008 – Σεπτέμβριος 2010), τοῦ Ὑπογραμματέως (Σεπτέμβριος 2010 – Ὀκτώβριος 2016) καί τοῦ Ἀρχιγραμματέως (Ὀκτώβριος 2016 – Φεβρουάριος 2022). Διετέλεσε Διευθυντής Συντάξεως τοῦ Ἐπισήμου Δελτίου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης «Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΙΤΟΣ», μέλος καί γραμματεύς διαφόρων Συνοδικῶν Ἐπιτροπῶν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου. Μετεῖχε σέ Ἀντιπροσωπείες τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης στό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο καί στήν Ἑλληνική Κυβέρνηση καί εἶναι ὑπεύθυνος τοῦ Γραφείου Τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου.

Ἐπίσκοπος Κνωσοῦ ἐξελέγη τήν 16η Ὀκτωβρίου 2019 καί χειροτονήθηκε στόν Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου, τήν 26η Ὀκτωβρίου 2019. Ἀπό τῆς θέσεως τοῦ Βοηθοῦ Ἀρχιεπισκόπου ὑπηρέτησε τήν Ἱερά Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης, ἕως τῆς ἐκλογῆς του σέ Μητροπολίτη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου, τήν 18η Φεβρουαρίου 2022.

Φωτογραφίες: cretalive.gr, ΚΡΗΤΗ ΤV και Αντώνης Τζατζάνης

Βίντεο: rethemnosnews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων