06/06/2023 06/06/2023 Στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης το απόγευμα του Σαββάτου, 3 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό της Εορτής της Πεντηκοστής. Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού είχε τεθεί σε προσκύνηση απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας από την Ιερά Μονή...
06 Ιουνίου, 2023 - 19:16
Τελευταία ενημέρωση: 06/06/2023 - 19:08

Η Εορτή της Πεντηκοστής και της Αγίας Τριάδος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Διαδώστε:
Η Εορτή της Πεντηκοστής και της Αγίας Τριάδος στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης το απόγευμα του Σαββάτου, 3 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό της Εορτής της Πεντηκοστής.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού είχε τεθεί σε προσκύνηση απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας από την Ιερά Μονή Γρηγορίου Αγίου Όρους, το οποίο προσεκόμισε ο Ιερομόναχος Παΐσιος Γρηγοριάτης.
Στον Εσπερινό συμμετείχαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Παπαδάκης και πλήθος πιστών που συνέρρευσαν προς ευλογία και αγιασμό.
Προ της απολύσεως του Εσπερινού, τελέσθηκε Τρισάγιο εις μνήμην του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη, Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, επί τη επετείω της εις Κύριον εκδημίας του κατ’ αυτήν την ημέρα.
 
Το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής, 4ης Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης.
Ακολούθως,  χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό της Εορτής του Αγίου Πνεύματος και ανέγνωσε τις Ευχές της Γονυκλισίας.
Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος επέδωσε σε τρεις διπλωματούχους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας τα διπλώματά τους και συνεχάρη για το επιτελούμενο στη Σχολή έργο. Επίσης επιβράβευσε τον κ. Εμμανουήλ Ρουκούδη, Αγιογράφο-Ψηφιδογράφο και Διδάσκαλο στη Σχολή Ψηφιδωτού της Μητροπόλεώς μας, καθώς και την πολύτιμη συνεργάτιδα της Τοπικής Εκκλησίας κ. Μάρθα Τριποδιανάκη.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς όλους πλούσιο το φωτισμό του Παναγίου Πνεύματος στη ζωή και τα έργα τους.
Το απόγευμα της Κυριακής της Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Εσπερινό της Εορτής του Αγίου Πνεύματος στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Πνεύματος Άνω Μαλακίου Ρεθύμνης και ανέγνωσε τις Ευχές της Γονυκλισίας.
Στην προσλαλιά του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ομίλησε για τον ρόλο του Ενός εκ των Τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδος, του Παναγίου Πνεύματος, σε όλη τη ζωή της Εκκλησίας, με αναφορές στην υμνολογία της Μεγάλης αυτής Εορτής. Ο Επίσκοπός μας επεσήμανε την ανάγκη όλοι μας να πορευόμαστε μέσα στην ασφάλεια της Αγίας μας Εκκλησίας κάτω από τη Χάρη του Παναγίου Πνεύματος.
Τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε εγκάρδια ο Εφημέριος της Ενορίας, Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Κεριμάκης, ο οποίος ευχήθηκε την πνευματική προκοπή σύνολου του πληρώματος της Τοπικής μας Εκκλησίας.
Στον Εσπερινό παρέστησαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνης κ. Δημήτριος Λελεδάκης, ο Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας και πλήθος ενοριτών.
Ακολούθησε εόρτια τράπεζα στην οικία του Εφημερίου της Ενορίας.
Το πρωί της Δευτέρας του Αγίου Πνεύματος, 5 Ιουνίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, μετέβη στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Αγίου Πνεύματος Κισσού, όπου είχε τη χαρά και την ευλογία να συλλειτουργήσει με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάμπης, συλλειτουργούντων πολλών κληρικών και συμπροσευχομένου του Καθηγουμένου της Μονής, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου Ξερουδάκη.
Ο Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος, κατόπιν προτροπής του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου κ. Ειρηναίου, ομίλησε στο εκκλησίασμα, προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, σχετικά με την μεγάλη αυτή ημέρα και εορτή, αναφερόμενος στην ιστορική αξία και πορεία της εν λόγω Ιεράς Μονής, επαινώντας το έργο του Καθηγουμένου Αρχιμανδρίτου Βαρθολομαίου, επισημαίνοντας την ανάγκη όλοι μαζί να πορευόμαστε μέσα στο πνεύμα της ενότητας της Αγίας μας Εκκλησίας, καθώς ο Κύριός μας «εις ενότητα πάντας εκάλεσε», και ευχόμενος πάντοτε να λαμβάνομε δύναμη από τέτοιες πνευματικές ευκαιρίες μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, η οποία είναι μια ατελεύτητη πνευματική πανδαισία και χάρις.
Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα και πλούσια τράπεζα προς όλους τους προσκυνητές της Ιεράς Μονής.
 
        

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων