22/11/2023 23/11/2023 Κατά την εκκλησιαστική τάξη και με πάνδημη συμμετοχή εορτάσθηκαν κατά το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου 2023, τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Ρεθύμνης. Κατά τον Εσπερινό της Εορτής, το απόγευμα της Δευτέρας, 20ής Νοεμβρίου 2023, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο...
22 Νοεμβρίου, 2023 - 19:34
Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2023 - 4:05

Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνου

Διαδώστε:
Η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ρεθύμνου

Κατά την εκκλησιαστική τάξη και με πάνδημη συμμετοχή εορτάσθηκαν κατά το διήμερο 20 και 21 Νοεμβρίου 2023, τα Εισόδια της Υπεραγίας Θεοτόκου στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό πόλεως Ρεθύμνης.

Κατά τον Εσπερινό της Εορτής, το απόγευμα της Δευτέρας, 20ής Νοεμβρίου 2023, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, με τη συμμετοχή του Πανοσιολογιωτάτου Μεγάλου Ιεροκήρυκος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Παναρέτου, Ηγουμένων των Ιερών Μονών και πλειάδος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος καλωσόρισε με θερμούς λόγους σεβασμού και τιμής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, ο οποίος επισκέφθηκε για πρώτη φορά ως Αρχιερεύς την Κρήτη, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του οικείου Ποιμενάρχου για τη συμμετοχή του στην Πανήγυρι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού.

Ακολούθως, τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, αναφερόμενος στα πλούσια θεολογικά νοήματα και μηνύματα της Εορτής των Εισοδίων καθώς και στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου εν γένει.

Μετά την απόλυση του Εσπερινού, ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης διένειμε προς τους πολυπληθείς προσκυνητές τον ειθισμένο άρτο και αντίγραφα της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας, της «Κεράς του Ρεθέμνους», η οποία ενθρονίστηκε στο Προσκυνητάρι Της πριν από λίγες ημέρες.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Τρίτης, 21ης Νοεμβρίου 2023, κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και στη συνέχεια τελέσθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Βαβυλώνος κ. Θεοδώρου από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Συμπροσευχόμενος από του Ιερού Βήματος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος.

Συμμετείχαν ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Ιεροκήρυξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Πανάρετος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Καραχάλιος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, Ηγούμενοι Ιερών Μονών και πολλοί Κληρικοί από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και από άλλες Εκκλησιαστικές Επαρχίες της Μεγαλονήσου Κρήτης.

Τον Θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, ο οποίος αναφέρθηκε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και τόνισε την αξία του μηνύματος της ενότητος και της ευλογημένης συνοδοιπορίας όλων των ανθρώπων προς την Βασιλεία των Ουρανών.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, εις εφαρμογήν ομοφώνου Συνοδικής Αποφάσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, περικοσμήθηκε με την Ανωτάτη Τιμητική Διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, ήτοι τον Σταυρόν των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου μετά σχετικού Συνοδικού Παπύρου, ο Στρατηγός κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, Επίτιμος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Παραγιουδάκης ευχαρίστησε με συγκινητικούς λόγους τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Πρόδρομο, για την σχετική πρότασή του προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς και σύνολη την Σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, για την τιμή που έγινε προς το πρόσωπό του.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε θερμά τους Αρχιερείς, τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και άλλων Επαρχιών της Κρήτης, τους Ιεροψάλτες, τις Τοπικές Αρχές και το πλήθος των παναγιοσκέπαστων πιστών για τη συμμετοχή τους στην Ιερά Πανήγυρι και ευχήθηκε η Παναγία πάντοτε να σκεπάζει τον βηματισμό μας και να μεσιτεύει προς τον Υιόν Της και Κύριό μας Ιησού Χριστό για τη σωτηρία μας.

Ακολούθησε η καθιερωμένη Δοξολογία για την Εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου της πόλεως Ρεθύμνης.

Από τον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό προσφέρθηκε κέρασμα και εόρτια τράπεζα.

Κατά τις λατρευτικές εκδηλώσεις του εορταστικού διημέρου παρέστησαν οι Τοπικές Πολιτικές, Στρατιωτικές και Αστυνομικές Αρχές, μεταξύ των οποίων η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Διοικητής του 548 Α/Μ Τάγματος Πεζικού, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ρεθύμνης και άλλοι πρόκριτοι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων