29/07/2023 29/07/2023 Κατά την εκκλησιαστική τάξη και με τη συμμετοχή πλήθους κληρικών και πιστών πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Παντελεήμονος, κατά το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου, στον Λόφο του Επισκοπείου, στην πόλη του Ρεθύμνου. Το εσπέρας της Τετάρτης, 26ης Ιουλίου 2023, κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό,...
29 Ιουλίου, 2023 - 13:46
Τελευταία ενημέρωση: 29/07/2023 - 13:57

Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στην Μητρόπολη Ρεθύμνης

Διαδώστε:
Η εορτή του Αγίου Παντελεήμονος στην Μητρόπολη Ρεθύμνης

Κατά την εκκλησιαστική τάξη και με τη συμμετοχή πλήθους κληρικών και πιστών πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Ιερά Πανήγυρις του Αγίου Παντελεήμονος, κατά το διήμερο 26 και 27 Ιουλίου 2023, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου, στον Λόφο του Επισκοπείου, στην πόλη του Ρεθύμνου.

Το εσπέρας της Τετάρτης, 26ης Ιουλίου 2023, κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό, χοροστάτησε, προσκεκλημένος του Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος, Βοηθός Επίσκοπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αυστρίας κ. Αρσενίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Πρόδρομος υποδέχθηκε με θερμούς λόγους τον Θεοφιλέστατο κ. Παΐσιο, ο οποίος, με γλαφυρό και πατερικό λόγο, αναφέρθηκε στη ζωή του τιμωμένου Αγίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, οι δύο Αρχιερείς, με τη συμμετοχή των κληρικών και των πολυπληθών πιστών, τέλεσαν τα Εγκαίνια της Εκθέσεως των Έργων των Σχολών Αγιογραφίας και Ψηφιδωτού της Ιεράς Μητροπόλεώς, στους χώρους του παρακειμένου Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ».

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, 27ης Ιουλίου 2023, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Απαμείας κ. Παΐσιος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και στη συνέχεια τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Πρόδρομο και τον Θεοφιλέστατο κ. Παΐσιο.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος αναφέρθηκε και πάλι με θερμούς λόγους στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Απαμείας κ. Παΐσιο, καθώς και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο, ο οποίος είχε τιμήσει διά της παρουσίας του την περυσινή Πανήγυρι, αμφοτέρους Κρήτες στην καταγωγή.

Ο Θεοφιλέστατος κ. Παΐσιος, αντιφωνώντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και ομίλησε, με λόγο μεστό θεολογικών νοημάτων, για τον βίο του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ιαματικού Παντελεήμονος και τα μηνύματά του στη σύγχρονη εποχή.

Επίσης, ο Θεοφιλέστατος ευλόγησε τους άρτους και το προσφερόμενο εις τιμήν και μνήμην του Αγίου κόλλυβο και τέλεσε Τρισάγιο για όλους τους αοιδίμους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, καθώς και για όσους βρήκαν τραγικό θάνατο στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Πατρίδα μας και τη μακαριστή Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Στην Ιερά Πανήγυρι, μεταξύ άλλων, παρέστησαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Ευφραίμ Μανουσάκης, ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Παρθένιος Καλυβιανάκης, και αρκετοί άλλοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, οι Γερόντισσες των Ιερών Μονών Σωτήρος Χριστού Κουμπέ, Μαριάμ, και Αγίας Ειρήνης Ρεθύμνης, Θέκλα, με τις συνοδείες τους, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Ρεθύμνης, Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης, και πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους, όσοι συνέβαλαν στην επιτέλεση της Ιεράς Πανηγύρεως, και ιδιαίτερα προς τον καλό Εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Παντελεήμονος, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο Ευάγγελο Δερμιτζάκη, ο οποίος αφοσιωμένα διακονεί το Ιερό αυτό Παρεκκλήσιο του Επισκοπείου της Ιεράς Μητροπόλεώς.

Τους ύμνους των Ιερών Ακολουθιών απέδωσαν αριστοτεχνικά οι εξ Ηρακλείου Ιεροψάλτες Χαράλαμπος Κακεπάκης και Γεώργιος Χαλκιαδάκης.

Ακολούθησε εόρτιο κέρασμα στο Επισκοπείο και παραδοσιακή κρητική τράπεζα.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων