03/01/2023 03/01/2023 Με πάνδημη συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού του Θεού από ολόκληρη τη Μεγαλόνησο Κρήτη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, εορτάσθηκε, κατά το διήμερο 29 και 30 Δεκεμβρίου 2022, η Μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλλινού, στο Ιερό Μετόχιο της Θείας Μεταμορφώσεως της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους,...
03 Ιανουαρίου, 2023 - 13:16

Η πανήγυρη του Οσίου Γεδεών του Καρακαλλινού στη Μητρόπολη Ρεθύμνης

Διαδώστε:
Η πανήγυρη του Οσίου Γεδεών του Καρακαλλινού στη Μητρόπολη Ρεθύμνης

Με πάνδημη συμμετοχή του ιερού κλήρου και του ευσεβούς λαού του Θεού από ολόκληρη τη Μεγαλόνησο Κρήτη, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, εορτάσθηκε, κατά το διήμερο 29 και 30 Δεκεμβρίου 2022, η Μνήμη του Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών του Καρακαλλινού, στο Ιερό Μετόχιο της Θείας Μεταμορφώσεως της Ιεράς Μονής Καρακάλλου Αγίου Όρους, στις Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, όπου ο Άγιος μόνασε για έξι χρόνια και όπου ευρίσκεται και ο νεόδμητος Ιερός Ναός του Αγίου.

Το εσπέρας της Πέμπτης, 29ης Δεκεμβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό και στην προσλαλιά του, προ της απολύσεως, ευχήθηκε στους ανθρώπους να είναι σύνολη η ζωή μας μια προσέγγιση στη θεία φάτνη, ώστε να αναπαύεται διαρκώς ο Χριστός στις καρδιές όλων, και επικαλέστηκε τις πρεσβείες του Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών, ο οποίος με τη ζωή του, το φρόνημά του και τη μαρτυρική του τελείωση διδάσκει όλους τους ανθρώπους.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Παρασκευής 30ής Δεκεμβρίου 2022, ο Ποιμενάρχης κ. Πρόδρομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία της Πανηγύρεως, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών από ολόκληρη την Κρήτη.

Τον θείο λόγο, κατόπιν προτροπής του Επισκόπου μας, κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου, ο οποίος ομίλησε εμπνευσμένα για τη Μεγάλη Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων και τον εορταζόμενο Άγιο Γεδεών τον Καρακαλλινό, με σύγχρονα μηνύματα προς τους πιστούς σήμερα.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους της Ιεράς Μονής Καρακάλλου, ο Οσιολογιώτατος Μοναχός Νεκτάριος προσεφώνησε με θερμούς λόγους αγάπης και τιμής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Πρόδρομο και του προσέφερε αντίγραφο ιεράς εικόνος, η οποία αναπαριστά τον Τίμιο Πρόδρομο μαζί με τον Άγιο Γεδεών τον Καρακαλλινό, ευχόμενος στον Σεβασμιώτατο μακρά και καλλίκαρπη ποιμαντορία, κατά την πρώτη του αυτή Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεδεών.

Ο Σεβασμιώτατος, αντιφωνώντας, εξέφρασε εγκάρδιες ευχαριστίες προς τους παρισταμένους κληρικούς, ιδιαίτερα δε προς τον Οσιολογιώτατο π. Νεκτάριο για το εκκλησιαστικό ήθος, τον σεβασμό, την αγάπη και το αληθινό μοναχικό φρόνημα, το οποίο εξέφρασε με τους λόγους του και το οποίο εκπροσωπεί η Ιερά Μονή Καρακάλλου υπό την πεπνυμένη καθοδήγηση του οσιοτρόπου Γέροντος Φιλοθέου.

Ο Επίσκοπος ευχήθηκε να περατωθεί σύντομα ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεδεών, ώστε να αξιωθούμε και της λαμπράς ημέρας των Εγκαινίων του. Ευχαρίστησε δε όλους τους συντελεστές της Ιεράς Πανηγύρεως, και ιδιαιτέρως τους καλλικέλαδους Ιεροψάλτες των δύο χορών και συγκεκριμένα τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Αλεξάκη από τη Σητεία με την συνοδεία του, που πλαισίωσαν τον ένα χορό, και τους γλυκύφθογγους Ιεροψάλτες από τον Πειραιά, που πλαισίωσαν τον δεύτερο χορό, και απέδωσαν τους ύμνους του εορταστικού διημέρου κατά την αγιορείτικη τάξη και ευπρέπεια.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης καλωσόρισε πολυπληθείς προσκυνητές από το Ηράκλειο, οι οποίοι προσήλθαν υπό την ηγεσία του Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Τίτου Ασημινάκη, καθώς και όλους τους προσκυνητές που προσήλθαν από όλα τα μέρη της Κρήτης με αγάπη προς τον εορταζόμενο Άγιο Γεδεών τον Καρακαλλινό.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων