22/08/2022 22/08/2022 Για μία ακόμη χρονιά εορτάσθηκε η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός Αθανασίου του Γ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατελάρου, στη γενέτειρά του Αξό της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Το πρωΐ της κυριωνύμου ημέρας, Κυριακής 21ης Αυγούστου 2022, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα,...
22 Αυγούστου, 2022 - 17:31
Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2022 - 17:43

Με έκκληση για ειρήνη η εορτή του Αγ. Αθανασίου Πατριάρχου Κων/πολεως του Πατελάρου στην Αξό Μυλοποτάμου

Διαδώστε:
Με έκκληση για ειρήνη η εορτή του Αγ. Αθανασίου Πατριάρχου Κων/πολεως του Πατελάρου στην Αξό Μυλοποτάμου

Για μία ακόμη χρονιά εορτάσθηκε η μνήμη του εν Αγίοις Πατρός Αθανασίου του Γ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατελάρου, στη γενέτειρά του Αξό της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Το πρωΐ της κυριωνύμου ημέρας, Κυριακής 21ης Αυγούστου 2022, στον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ο οποίος προσήλθε κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, για να προστή της Ιεράς Πανηγύρεως.

Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία συλλειτούργησαν ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδώρητος και ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος, που επίσης για πρώτη φορά επισκέφθηκε την ενορία της Αξού και έλαβε μέρος στην Πανήγυρι του Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος καλωσόρισε με λόγους αγάπης και τιμής τον επίλεκτο Ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου, τον οποίο παρουσίασε με λόγους θερμούς στο εκκλησίασμα, τονίζοντας τα χαρίσματά του και την πολύτιμη προσφορά του στη Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και ιδιαίτερα, κατά τους τελευταίους μήνες, από την έπαλξη της εκπροσωπήσεως Αυτής στην πρωτεύουσα των Αθηνών.

Η αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος αναφέρθηκε με πολύ σεβασμό στο Πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Οποίος εφέτος συμπληρώνει 60 έτη Ιερωσύνης, δεηθείς υπέρ της υγείας και της πολυετούς συνεχίσεως της Πατριαρχικής Αυτού διακονίας και μαρτυρίας επ’ αγαθώ της Ορθοδοξίας.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο άγιο Λαοδικείας να κομίσει στον Παναγιώτατο τον σεβασμό, την αγάπη και την αφοσίωση του πληρώματος της Τοπικής μας Εκκλησίας, του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του φιλογενούς Λαού Αυτής, ως και του ταπεινού της Επισκόπου.

Έκκληση για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Με αφορμή το γεγονός ότι το άφθορο Ιερό Λείψανο του Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου αποθησαυρίζεται σε Ιερό Ναό στο Χάρκοβο της Ουκρανίας και διεσώθηκε από τα πυρά των επιθέσεων, από τα οποία είχε υποστεί σημαντικές ζημιές ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός, ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος έκαμε επίκαιρη αναφορά στην τραγικότητα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση των φονικών εχθροπραξιών.

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης τόνισε το τραγικό γεγονός Χριστιανοί να στρέφονται και να πολεμούν εναντίον Χριστιανών, αλλά και την ανάγκη διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι επί των ημερών του προκατόχου του, αοιδίμου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρού Θεόδωρου, αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ανθίμου Συριανού, τότε Αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και μετέπειτα Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, είχε επισκεφθεί το Χάρκοβο και είχε παραλάβει απότμημα του Ιερού Λειψάνου καθώς και Ιερά Άμφια του Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου, τα οποία σήμερα αποθησαυρίζονται στον Ιερό Ναό του στην Αξό Μυλοποτάμου.

Μάλιστα, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε με συγκίνηση στα Εγκαίνια αυτού του Ιερού Ναού, τα οποία είχε τελέσει το έτος 2008 ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ο Κρης, και κατά τα οποία ο ίδιος είχε συμμετάσχει ως Ιεροδιάκονος τότε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Η αντιφώνηση του Μητροπολίτη Λαοδικείας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος αντιφώνησε με λόγους αγάπης και τιμής, κομίζοντας προς όλους την Πατριαρχική Ευχή και Πατρική Ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ομιλώντας με λόγο γλαφυρό και ρέοντα για τη ζωή, τη διακονία και τη μαρτυρία του τιμωμένου Αγίου Αθανασίου του Γ΄, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, του Πατελάρου.

Ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε τους ανθρώπους της γενέτειράς του, Αξού, να μιμούνται τον Άγιο και να τον έχουν εμπνευστή και καθοδηγητή στην καθημερινότητα της ζωής τους, τονίζοντας πόσο σπουδαίο πράγμα είναι σε έναν τόπο να αναδεικνύει Αγίους.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδώρητος αναφέρθηκε επίσης με έμφαση στους αδιάρρηκτους δεσμούς της Μητέρας Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως με την Πρωτοναυαρχίδα Αυτής, κατά την προσφιλή έκφραση του Οικουμενικού Πατριάρχου, την Εκκλησία της Κρήτης.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χαλέπας, ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Δραμουντάνης, Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Δημητρίου Ανωγείων, ο Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερος Δαυΐδ Μιγαδάκης, Εφημέριος της Ενορίας Αξού, ο Αρχιδιάκονος Κωνσταντίνος Ζουμπεράκης και ο Διάκονος Ελευθέριος Στριλιγκάς. Τελετάρχης ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Δημήτριος Πολιτάκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Στον προαύλειο χώρο του Ναού, μετά το πέρας της λιτανεύσεως, ευλογήθηκαν οι άρτοι και έγινε η απόλυση της Θείας Λειτουργίας και η διανομή του αντιδώρου.

Ακολούθησε πλούσια τράπεζα σε παρακείμενο εστιατόριο, προσφορά της Ενορίας Αξού προς όλους τους ευλαβείς προσκυνητές της Πανηγύρεως.

Στην Ιερά Πανήγυρι παρέστησαν επίσης με κρητικές ενδυμασίες μέλη του χορευτικού συλλόγου «Τ’ ΑΟΡΙ» υπό την ηγεσία του κ. Στυλιανού Πατελάρου, κατά σάρκα συγγενούς του τιμωμένου Αγίου Αθανασίου του Πατελάρου. Το μουσικοχορευτικό αυτό συγκρότημα παρουσίασε όμορφο παραδοσιακό πρόγραμμα με κρητικούς χορούς και τραγούδια, κατά την ώρα του προσφερθέντος γεύματος.

Τέλος, Πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 20ής Αυγούστου 2022 από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δημήτριο Πολιτάκη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, ο οποίος ομίλησε επίκαιρα προς το πολυπληθές εκκλησίασμα.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων