01/11/2022 01/11/2022 Τελέσθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου. Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Τρίμηνο Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Γεωργίου Αντ. Γαλίτη, Καθηγητού Πανεπιστημίου. Για...
01 Νοεμβρίου, 2022 - 8:33
Τελευταία ενημέρωση: 01/11/2022 - 8:49

Μνημόσυνο για τον Καθηγητή Γεώργιο Γαλίτη και παρουσίαση βιβλίου στο Ρέθυμνο

Διαδώστε:
Μνημόσυνο για τον Καθηγητή Γεώργιο Γαλίτη και παρουσίαση βιβλίου στο Ρέθυμνο

Τελέσθηκε το Σάββατο 29 Οκτωβρίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων της πόλεως Ρεθύμνης Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε το Τρίμηνο Ιερό Μνημόσυνο του αειμνήστου Γεωργίου Αντ. Γαλίτη, Καθηγητού Πανεπιστημίου.

Για τον βίο του αειμνήστου Καθηγητού ομίλησε ο κ. Νικόλαος Μαρκαντώνης, πρ. Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων.

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος αναφέρθηκε με λόγους καρδιακούς στην πολυτίμητη προσφορά και στο δυσεύρετο εκκλησιαστικό ήθος του μακαριστού Καθηγητού, καθώς και στο σύνδεσμό του με την Κρήτη, λόγω της λεπτομερούς και επιστημονικής ενασχόλησής του με την «Προς Τίτον» Επιστολή του Αποστόλου Παύλου.

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και έλαβαν μέρος στο Ιερό Μνημόσυνο ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος, στη σύντομη προσλαλιά του, αναφέρθηκε στον αείμνηστο Καθηγητή Γεώργιο Αντ. Γαλίτη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος ευχαρίστησε θερμά τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, τον κ. Νικόλαο Μαρκαντώνη και τα μέλη της οικογενείας του μακαριστού Καθηγητού Γεωργίου Αντ. Γαλίτη, οι οποίοι προσήλθαν στον Ρέθυμνο για τη συμμετοχή τους στο Μνημόσυνο του αειμνήστου πατρός τους.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 29ης Οκτωβρίου 2022, στο Κέντρο Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου η παρουσίαση του βιβλίου του μακαριστού Καθηγητού Γεωργίου Αντ. Γαλίτη με τίτλο «ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΟΣ» των εκδόσεων «Εν πλω».

Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο κ. Μάνος Χ. Γοργοράπτης, πτ. Θεολογίας, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας.

Διεξοδικά, με τρόπο γλαφυρό και επιστημονική επάρκεια και πρωτοτυπία, αναφέρθηκαν στο εν λόγω βιβλίο οι παρακάτω ομιλητές:

Ο κ. Νικόλαος-Σταύρος Δασκαλάκης, πολιτικός μηχανικός-μελετητής της τοπικής ιστορίας, με θέμα: «Ματιές στο βιβλίο ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΟΣ – Μια αφιερωματική ακροστιχίδα στο Γεώργιο Αντ. Γαλίτη».

Ο κ. Γρηγόριος Παπαδοπετράκης, λογιστής, μελετητής της τοπικής ιστορίας, με θέμα: «Ο “Ήλιος” του μεσοπολεμικού Ρεθύμνου μέσα από τα μάτια του Γεωργίου Αντ. Γαλίτη».

Ο κ. Δημήτριος Σκαρτσιλάκης, ερευνητής, με θέμα: «Μάχη της Κρήτης και Κατοχή. Αφήγηση και φωτογραφία. Παράλληλες οπτικές».

Ο κ. Μιχαήλ Τζεκάκης, πρ. διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «ΡΕΘΥΜΝΟ: Πρόσωπα, χαρακτήρες, σχέσεις, θεσμοί, καταστάσεις στα χρόνια του “Ήλιου και του Ολέθρου”».

Την εκδήλωση χαιρέτισε στην έναρξή της ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο οποίος αναφέρθηκε με λόγους τιμής στο πρόσωπο του συγγραφέως, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα δεν έχομε παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητού, αλλά έχομε παρουσία του ιδίου του Καθηγητού».

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά με τραγούδια από τη Μικρασία, τόπου καταγωγής των γονέων του μακαριστού Καθηγητού Γεωργίου Αντ. Γαλίτη, αντιπροσωπεία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου, με τη συνοδεία Καθηγητών και του Διευθυντού του Σχολείου κ. Σπυρίδωνος Ραφτάκη.

Την βιβλιοπαρουσίαση κατέκλεισε με λόγους ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης στον αείμνηστο Καθηγητή, καθώς και προς όλους τους κοπιάσαντας και τους παρισταμένους, ο Ποιμενάρχης κ. Πρόδρομος, ο οποίος αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πολύτιμη προσφορά και στο έργο του μακαριστού Καθηγητού. Στο τέλος της εκδηλώσεως, ο Μητροπολίτης μας προσέφερε, ως δώρημα από πλευράς της Ιεράς Μητροπόλεώς, προς όλους τους παρισταμένους το βιβλίο «ΗΛΙΟΣ ΚΑΙ ΟΛΕΘΡΟΣ».

Με λόγους συγκινητικούς ομίλησε επίσης, εκ μέρους της οικογενείας του αειμνήστου Γεωργίου Γαλίτη, η θυγατέρα του κ. Λυδία Γαλίτη-Καρακόλη, η οποία επιμελήθηκε και την εν λόγω έκδοση, αναφερθείσα στο πρόσωπο του μακαριστού πατρός της, στην πολλή του αγάπη για το Ρέθυμνο και στο εκκλησιαστικό του ήθος και φρόνημα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν τα τέκνα και εγγόνια του μακαριστού Καθηγητού, που ήλθαν προς τούτο από άλλες περιοχές της Ελλάδος και από το εξωτερικό, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων, ο ελλογιμ. κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο εντιμολ. κ. Γεώργιος Βλατάκης, Άρχων Νομοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», η κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Τιμόθεος Παναγιωτάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Σταυρού Βωσάκου, ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Παρθένιος Καλυβιανάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ατάλης-Μπαλή, Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων και μαθητές του μακαριστού Καθηγητού Γεωργίου Γαλίτη.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων