20/10/2022 20/10/2022 Την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης έλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Θεοδωράκης από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, σε μια σεμνή τελετή. Ταυτόχρονα, εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος προέτρεψε, κατά το κήρυγμά του, όλους τους ανθρώπους να έχουν...
20 Οκτωβρίου, 2022 - 12:39
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2022 - 13:30

Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης τίμησε ιερέα για τα 70 χρόνια συνεχούς διακονίας

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης τίμησε ιερέα για τα 70 χρόνια συνεχούς διακονίας

Την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Εκκλησίας της Κρήτης έλαβε ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Θεοδωράκης από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, σε μια σεμνή τελετή.

Ταυτόχρονα, εορτάσθηκε η ιερά μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος προέτρεψε, κατά το κήρυγμά του, όλους τους ανθρώπους να έχουν ως προστάτη τους τον Άγιο ο οποίος είναι πάντοτε έφορος της υγείας όλων.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο της εορτής και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον επ’ ονόματι του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή Λουκά Ιερό Ιδρυματικό Ναό του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης, την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022.

Στην εορτή παρευρέθηκε πλήθος πιστών, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Ελευθέριος Μαρκάκης, η Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνης κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, ιατροί, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου, καθώς και συνοδοί ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτό.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο λόγο, προτρέποντας όλους τους ανθρώπους να έχουν ως προστάτη τους τον Άγιο Ευαγγελιστή Λουκά τον ιατρό, ο οποίος είναι πάντοτε έφορος της υγείας όλων, επακούει των ευχών και των προσευχών τους και γίνεται βακτηρία και επιστηριγμός στην πορεία όλων όσοι διακονούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα, των ασθενών και των οικείων τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρατέθηκε κέρασμα στο γραφείο του κ. Διοικητού, όπου ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον κ. Μαρκάκη ιερά εικόνα του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά καθώς και την διαβεβαίωση ότι η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης, όπως το πράττει και μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις ανάγκες του Νοσοκομείου, και μάλιστα με την παροχή φιλοξενίας, στους κατάλληλους χώρους του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας «Θεομήτωρ», προς ιατρούς, νοσηλευτές και συνοδούς ασθενών, που προσέρχονται στο Νοσοκομείο από διάφορα μέρη της Ελλάδος.

Απονομή Ανώτατης Τιμητικής Διάκρισης της Εκκλησίας Κρήτης

Μετά το πέρας της Πανήγυρης, στην κεντρική αίθουσα των γραφείων της Ιεράς Μητρόπολης, πραγματοποιήθηκε λιτή και σεμνή τελετή, κατά την οποία επιδόθηκε στον επί 70 έτη διακονούντα την ιερωσύνη και τιμώντα την ιερατική του πορεία Αιδεσ. Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Θεοδωράκη, εκ των συνταξιούχων κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η ανωτάτη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας Κρήτης, ήτοι ο Σταυρός των Αγίων Αποστόλων Παύλου και Τίτου μετά Συνοδικού Παπύρου, μετά από σχετική ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιωτάτου κ. Προδρόμου.

Στην τελετή παρέστησαν αρκετοί κληρικοί της Ιεράς Μητρόπολης, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Αρσανίου, και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης, Αρχιερατικοί Επίτροποι και εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιερατικού Συνδέσμου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κατά σάρκα συγγενείς και συγχωριανοί του τιμωμένου Πρωτοπρεσβυτέρου.

Ο Σεβασμιώτατος προσφώνησε τον π. Νικόλαο με συγκινητικούς λόγους τονίζοντας ότι με αυτή την ύψιστη τιμή της Εκκλησίας Κρήτης προς εκείνον αποτυπώνεται το εγκάρδιο ευχαριστώ της τοπικής Εκκλησίας για την επί σειρά δεκαετιών ανύστακτη ιερατική του μέριμνα και προσφορά και ότι στο πρόσωπό του τιμώνται όλοι οι συνταξιούχοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, οι οποίοι λευκάνθηκαν μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο και δεν παύουν ακόμη και σήμερα να εξυπηρετούν εφημεριακές ανάγκες σε διάφορες Ενορίες της Μητροπόλεως.

Ακολούθως, ο Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλη την πορεία και προσφορά του τιμωμένου Πρωθιερέως και εκείνος καταληκτικά με βαθειά συγκίνηση εξέφρασε την ευχαριστία του για όλα όσα έζησε μέχρι σήμερα στη ζωή της Εκκλησίας, λέγοντας χαρακτηριστικά το «Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα…» και το «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν», δείχνοντας και με αυτόν τον τρόπο το ήθος και το παράδειγμα που έχομε ανάγκη όλοι μας σε τούτους τους καιρούς.

Μετά το πέρας της σεμνής αυτής τελετής, προσφέρθηκε κέρασμα προς όλους και ακολούθησε από πλευράς της οικογένειας του τιμωμένου τράπεζα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης.

Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός

Το εσπέρας της Δευτέρας 17ης Οκτωβρίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος χοροστάτησε κατά τον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό στον φερώνυμο Ιερό Κοιμητηριακό Ναό της Ενορίας Γάλλου Ρεθύμνης, τον οποίο επισκέφθηκε για πρώτη φορά.

Συμμετείχαν πολλοί κληρικοί, μεταξύ των οποίων ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Βασίλειος Παπαδάκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας Ρεθύμνης, ο οποίος, με την προτροπή του Μητροπολίτη μας, κήρυξε τον Θείο λόγο, και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Άνθιμος Μαντζουράνης, Ιεροεπιστάτης του Ιερού Μετοχίου Αγίου Παύλου Γάλλου, καθώς και πλήθος πιστών.

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Εφημέριος της Ενορίας, Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Ζωλοτάκης, προσφώνησε με λόγους θερμούς τον Σεβασμιώτατο κ. Πρόδρομο, στον οποίο προσέφερε συμβολικά δώρα από πλευράς της Ενορίας, και τον παρακάλεσε να τιμήσει με την εύφημο μνεία της Ιεράς Μητρόπολης τον επί σειρά δεκαετιών διακονούντα το Ιερό Αναλόγιο και εν γένει την Ενορία του Γάλλου κ. Ματθαίο Φραϊδάκη.

Ο Σεβασμιώτατος, ανταποκριθείς μετά χαράς, απένειμε στον κ. Φραϊδάκη την εύφημο μνεία της Ιεράς Μητρόπολης, μαζί με τις ιερές εικόνες του Τιμίου Προδρόμου και του Ευαγγελιστού Λουκά, και εξέφρασε την ευχαριστία και ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας για την επί σειρά πολλών ετών ανιδιοτελή προσφορά του προς την Ενορία του Γάλλου.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ανάγκη να είμαστε όλοι μας απόστολοι, δηλαδή συνεπείς στην αποστολή που έχει ο καθένας, ευαγγελιστές, δηλαδή κομιστές της καλής αγγελίας προς κάθε άνθρωπο, και «ιατροί», δηλαδή να ενεργούμε όλοι μας θεραπευτικά στη σχέση μας με τους συνανθρώπους μας, προσφέροντας ένα χαμόγελο, ένα λόγο στοργής και λίγο ενδιαφέρον στους καιρούς αυτούς της αδιαφορίας και της ατομικότητας.

Επίσης, τελέσθηκε ιερό τρισάγιο για όλους τους κεκοιμημένους της Ενορίας Γάλλου και μετά το πέρας του Εσπερινού προσφέρθηκε πλούσια τράπεζα προς όλους τους συνεορταστές.

Περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα:

             

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων