21/04/2022 21/04/2022 Στο πώς το Αναστάσιμο Φως διαλύει τα σκοτάδια των καιρών, φωτίζει τις βαθύτερες πτυχές κάθε ανθρώπινης καρδιάς και αποκαλύπτει ένα δρόμο και ένα τρόπο ζωής, αναφέρθηκε με Εγκύκλιό του για το Πάσχα 2022 ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. “«Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται», αδελφοί μου, και τούτο το μοναδικό δώρο προβάλλει ενώπιόν μας...
21 Απριλίου, 2022 - 16:10
Τελευταία ενημέρωση: 21/04/2022 - 15:59

Ρεθύμνης Πρόδρομος: Να νοηματοδοτήσουμε την ύπαρξη και τη ζωή μας από τον Αναστάντα Κύριο

Διαδώστε:
Ρεθύμνης Πρόδρομος: Να νοηματοδοτήσουμε την ύπαρξη και τη ζωή μας από τον Αναστάντα Κύριο

Στο πώς το Αναστάσιμο Φως διαλύει τα σκοτάδια των καιρών, φωτίζει τις βαθύτερες πτυχές κάθε ανθρώπινης καρδιάς και αποκαλύπτει ένα δρόμο και ένα τρόπο ζωής, αναφέρθηκε με Εγκύκλιό του για το Πάσχα 2022 ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

“«Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται», αδελφοί μου, και τούτο το μοναδικό δώρο προβάλλει ενώπιόν μας ως πρόσκληση και πρόκληση ζωής, μέσα στις δύσκολες αυτές συγκυρίες του πολέμου στην Ουκρανία, στην παγκόσμια πανδημία και τις συνέπειές της, στη ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων, στην αποξένωση και τον υλισμό που απειλητικά αυξάνονται, στην αποδόμηση και την αποιεροποίηση της ζωής, στην υποτίμηση του ανθρωπίνου προσώπου!”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την εγκύκλιο:

Προς τον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

«Καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψόμεθα τω απροσίτω φωτί της Αναστάσεως» (Εκ του Κανόνος του Όρθρου της Αναστάσεως)

Αγαπητοί μου αδελφοί, παιδιά φωτόμορφα της Εκκλησίας,

Με πνευματική χαρά και αγαλλίαση απευθύνομαι απόψε, αυτή την ολόφωτη βραδυά, για πρώτη φορά ως ο Επίσκοπός σας, στα ευλογημένα πρόσωπα όλων σας και σας ασπάζομαι με πατρική αγάπη και στοργή, απευθύνοντας από τα μύχια της καρδιάς μου τον Αναστάσιμο γλυκύφθογγο παιάνα «ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ»!

Μέσα σε τούτο το ανέσπερο φως, το Άγιο Φως της Αναστάσεως, στη μυστική σιωπή αυτής της νύκτας, σας απευθύνω την πρόσκληση του μελωδού, «καθαρθώμεν τας αισθήσεις και οψόμεθα τω απροσίτω φωτί της Αναστάσεως», δηλαδή, με καθαρές τις αισθήσεις, να «δούμε» τη δόξα του Θεού, να εισέλθομε στη λύτρωση της κοινωνίας μαζί Του, ως το σώμα της Εκκλησίας, και να νοηματοδοτήσομε σύνολη την ύπαρξη και τη ζωή μας από τον Αναστάντα Κύριο, Σωτήρα και Λυτρωτή μας.

Έχοντας στα χέρια τις Αναστάσιμες λαμπάδες, σας παρακαλώ, δείτε πως φωτίζονται τα πρόσωπα όλων των ανθρώπων! Δείτε πως το φως τούτο τονίζει κάθε ενός προσώπου τα μοναδικά χαρακτηριστικά, που συναπαρτίζουν τη μοναδική του αξία! Δείτε πως τούτο το φως διαλύει τα σκοτάδια των καιρών και των εποχών, φωτίζει και τις βαθύτερες πτυχές κάθε ανθρώπινης καρδιάς και αποκαλύπτει ένα δρόμο και ένα τρόπο ζωής!

Σας παρακαλώ, κρατήσετε τούτο το φως διαρκώς αναμμένο! Κρατήσετε τα πρόσωπα φωτεινά και ευφρόσυνα! «Ανέστη Χριστός και ζωή πολιτεύεται», αδελφοί μου, και τούτο το μοναδικό δώρο προβάλλει ενώπιόν μας ως πρόσκληση και πρόκληση ζωής, μέσα στις δύσκολες αυτές συγκυρίες του πολέμου στην Ουκρανία, στην παγκόσμια πανδημία και τις συνέπειές της, στη ζωή και τις σχέσεις των ανθρώπων, στην αποξένωση και τον υλισμό που απειλητικά αυξάνονται, στην αποδόμηση και την αποιεροποίηση της ζωής, στην υποτίμηση του ανθρωπίνου προσώπου!

Αδελφοί μου, μια τέτοια ζωή αναστημένη αξίζει τα πάντα, όλες τις υπερβάσεις και όλες τις θυσίες! Μια Χριστοζωή πραγματικά είναι η μόνη λύση στο αδιέξοδο του θανάτου και η μόνη απάντηση σε όλες τις πρακτικές, επιλογές και αποφάσεις που «μυρίζουν» θάνατο. Εμείς απόψε, πανηγυρίζομε με Εκείνον που εκούσια σταυρώθηκε, γεύθηκε το θάνατο, για να μας χαρίσει την αθανασία και την υπέρβαση του θανάτου, όπως ψάλλομε: «θανάτου εορτάζομεν νέκρωσιν, Άδου την καθαίρεσιν, άλλης βιοτής της αιωνίου απαρχήν».

Μέσα σε τούτο το πανηγύρι της Λαμπρής, σας εναγκαλίζομαι όλους με αγάπη και σας εύχομαι πατρικά το Ανέσπερο Φως της Αναστάσεως του Χριστού να φωτίζει το βηματισμό και την πορεία σας. Να σκεπάζει τον Τόπο μας και ολόκληρη την Οικουμένη! Να σκεπάζει τις οικογένειές σας και τον καθένα προσωπικά, για να είναι όλη η ζωή σας προσανατολισμένη στο άσβεστο τούτο φως, που είναι δυνατό να νικήσει κάθε σκοτάδι και να φωτίσει κάθε γωνιά της ανθρώπινης ύπαρξης και τελικά να αξιώσει την αιώνια ζωή με το Αληθινό Φως, τον Άγιο Τριαδικό Θεό μας.

Χριστός Ανέστη, αδελφοί μου! Αληθώς Ανέστη ο Κύριος!

Με ολόθερμες πατρικές ευχές

Ο Μητροπολίτης

† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Πρόδρομος

 

Το πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Λαμπροφόρου Ανάστασης του Σωτήρος Χριστού ανακοίνωσε η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου:

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων