30/10/2023 30/10/2023 Με πάνδημη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος η Ιερά Πανήγυρις των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Ναό τους, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης Ρεθύμνης, όπου και φυλάσσονται, ως πολύτιμος και ασύλητος θησαυρός της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, οι Τίμιες Κάρες τους. Το...
30 Οκτωβρίου, 2023 - 13:54
Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2023 - 21:08

Ρέθυμνο: Πανήγυρις των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανούλη και Νικολάου

Διαδώστε:
Ρέθυμνο: Πανήγυρις των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανούλη και Νικολάου

Με πάνδημη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε και φέτος η Ιερά Πανήγυρις των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, με επίκεντρο τον περικαλλή Ιερό Ναό τους, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης Ρεθύμνης, όπου και φυλάσσονται, ως πολύτιμος και ασύλητος θησαυρός της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, οι Τίμιες Κάρες τους.

Το εσπέρας της παραμονής της Εορτής, Παρασκευής, 27ης Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, μετά πλήθους κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης και πλήθους πιστού λαού, υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων κ. Απόστολο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο οποίος χοροστάτησε κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Εορτής των Αγίων και κήρυξε τον Θείο λόγο.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, κατά την ομιλία του, εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή στην Ιερά Πανήγυρι και ευχήθηκε στον Ποιμενάρχη μακρά και καλλίκαρπη Αρχιερατεία, κομίζοντας προς όλους τις Ευχές και τις Ευλογίες του Παναγιωτάτου Οικουμενικού  Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και αναφερόμενος στον βίο των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων και στις διδαχές που αυτός προσφέρει στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Το καλωσόρισμα από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης

Προ της απολύσεως του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος με θερμούς λόγους αγάπης και σεβασμού καλωσόρισε τον επίλεκτο Ιεράρχη του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, διατυπώνοντας τα αισθήματα της χαράς και της τιμής για την παρουσία του για πρώτη φορά στην Πανήγυρι των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων των εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων.
Στον Εσπερινό μετείχε και ο Πανοσιολογιώτατος Μέγας Ιεροκήρυξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Πανάρετος.

Όρθρος και Θεία Λειοτργία – Δοξολογία – Επιμνημόσυνη Δέηση

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας της Εορτής, Σαββάτου, 28ης Οκτωβρίου 2023, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως τέλεσε την Θεία Λειτουργία της Πανηγύρεως, πλαισιούμενος υπό πλήθους κληρικών της Ιεράς Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε η Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή.
Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου της πόλεως Ρεθύμνης και στη συνέχεια η καθιερωμένη Παρέλαση με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.

Στις ανωτέρω τελετές παρέστησαν ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι επικεφαλής των Τοπικών Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών, ο Ελλογιμ. κ. Γεώργιος Κοντάκης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντιπρυτάνεις και άλλοι εκπρόσωποι Αρχών και φορέων του τόπου.

Μεθέορτος Εσπερινός – Λιτάνευση των Τιμίων Καρών

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας, πραγματοποιήθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και η καθιερωμένη Λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων στους δρόμους της πόλεως Ρεθύμνης.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, Βοηθός παρά τω Αρχιεπισκόπω Κρήτης, ο οποίος μετείχε στην Πανήγυρι για πρώτη φορά ως Επίσκοπος, ενώ στη Λιτάνευση έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Κνωσού κ. Μεθόδιος, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Πρόδρομος.

Μετά το πέρας της Λιτανεύσεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος, από τα προπύλαια του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, εξέφρασε λόγους ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τον Πανοσιολογιώτατο Μέγα Ιεροκήρυκα του Οικουμενικούς Πατριαρχείου κ. Πανάρετο και τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς και άλλων Εκκλησιαστικών Επαρχιών της Κρήτης που προσήλθαν, τον Εκπρόσωπο της Κυβερνήσεως, Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, και όλους τους Τοπικούς Άρχοντες, τον Φιλόχριστο Ελληνικό Στρατό, τιμητικό άγημα του οποίου συνόδευσε την Ιερά Λιτάνευση, τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης, τους Παραδοσιακούς Φορείς και Συλλόγους και εν γένει προς όλους όσοι συμμετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις του διημέρου.

Ο Επίσκοπός τόνισε, μεταξύ άλλων, την σπουδαιότητα του επερχόμενου επετειακού έτους 2024, κατά το οποίο συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη μαρτυρική τελείωση των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων μας, και απηύθυνε γενική πρόσκληση, όλοι μαζί να συνεορτάσομε «ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ» τη Μεγάλη αυτή Επέτειο για τον τόπο μας.

           

 

     

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων