15/09/2021 15/09/2021 Θετικά, αλλά υπό όρους εξετάζεται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου η πρόταση του Δήμου και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου για ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Υδραίου στο νησί των Ιπποτών, έργο το οποίο είχε μπλοκάρει. Πλέον δε, η κτηματολογική μερίδα εντός της οποίας έχει ανεγερθεί το Πατριαρχικό Κέντρο (Πανορθόδοξο Κέντρο) θα παραχωρηθεί...
15 Σεπτεμβρίου, 2021 - 17:59
Τελευταία ενημέρωση: 15/09/2021 - 17:35

Δήμαρχος και Μητροπολίτης Ρόδου πέτυχαν τον στόχο!

Διαδώστε:
Δήμαρχος και Μητροπολίτης Ρόδου πέτυχαν τον στόχο!

Θετικά, αλλά υπό όρους εξετάζεται από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου η πρόταση του Δήμου και της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου για ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Υδραίου στο νησί των Ιπποτών, έργο το οποίο είχε μπλοκάρει. Πλέον δε, η κτηματολογική μερίδα εντός της οποίας έχει ανεγερθεί το Πατριαρχικό Κέντρο (Πανορθόδοξο Κέντρο) θα παραχωρηθεί εκ νέου για την υλοποίηση του στόχου.

Η λύση για την απεμπλοκή του έργου, που βρίσκεται στην κτηματολογική μερίδα ΚΜ ΙΙΙ-98 Οικοδομών ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ ΑΕ, προτάθηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου, του δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, της γενικής διευθύντριας της ΕΤΑΔ Αγγέλας Μιχαλοπούλου, της διευθύντριας Σοφίας Φαλτσέτα και της υπεύθυνης του τομέα παραχωρήσεων Σοφίας Γεωργάκου.

Η ΕΤΑΔ την 10η Σεπτεμβρίου 2021 απέστειλε στον Δήμο Ρόδου και στην Μητρόπολη το ακόλουθο έγγραφο:

«ΘΕΜΑ: Ακίνητο με ΑΒΚ 25 Ρόδου-Απάντηση σε αίτημα
ΣΧΕΤ.: 1. Το με α.π. 783/15.09.2020 (α.π. ΕΤΑΔ 9840/15.09.2020) αίτημα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.
2. Το με α.π. 2/24859/26.05.2021 (α.π. ΕΤΑΔ 6742/26.05.2021) αίτημα του Δήμου Ρόδου

Σε απάντηση των ως άνω σχετικών αιτημάτων σας προς παραχώρηση του ΑΒΚ 25 Ρόδου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε κατ’ αρχάς ότι, βάσει του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016 και σύμφωνα με τον ισχύοντα «Κανονισμό εκμισθώσεων, μισθώσεων, παραχωρήσεων, εκποιήσεων, ανταλλαγών, αγορών και αντιπαροχών της ΕΤΑΔ Α.Ε», τα ακίνητα διαχειριστικής αρμοδιότητας της ΕΤΑΔ δεν παραχωρούνται άνευ ανταλλάγματος και δύνανται να παραχωρηθούν απευθείας σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ μόνον εφόσον χρησιμοποιηθούν για συναφείς κοινωφελείς σκοπούς.

Σχετικά με την πρότασή σας για αξιοποίηση του εν θέματι ακινήτου, με σκοπό την εξυπηρέτηση θεμελιωδών αναγκών λειτουργίας των δύο φορέων, αλλά και για την ολοκλήρωση ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου Υδραίου, μαζί με όλες τις υποστηρικτικές υποδομές, σας γνωρίζουμε ότι εξετάζουμε καταρχήν θετικά την πρότασή σας, με τους εξής κατ’ αρχήν όρους:
-Διάρκεια παραχώρησης: 20 έτη, με δυνατότητα μονομερούς παράτασης για 10+10 επιπλέον έτη (υπό προϋποθέσεις).
-Ετήσιο αντάλλαγμα ίσο με 30.000 €.
– Προθεσμία υλοποίησης κατασκευαστικών έργων: 5 έτη.
-Παραχώρηση προς την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου με υπέρ αυτής εγγύηση του Δήμου Ρόδου αναφορικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις προς την ΕΤΑΔ.
– Χρήση του αναγερθησομένου Συνεδριακού Κέντρου από την ΙΜ Ρόδου και τον Δήμο Ρόδου για αποκλειστικά δικές τους εκδηλώσεις.

Σε περίπτωση που η ΙΜ Ρόδου και ο Δήμος Ρόδου προβούν στη μίσθωση του Συνεδριακού Κέντρου σε τρίτο, τότε υποχρεούνται στην καταβολή ποσοστού 50% των εσόδων τους υπέρ της ΕΤΑΔ.
– Ανέγερση και συντήρηση των εγκαταστάσεων με μέριμνα, κίνδυνο και έξοδα της ΙΜ Ρόδου ή/και του Δήμου Ρόδου. Οι εγκαταστάσεις θα παραμείνουν αζημίως στην ΕΤΑΔ μετά το πέρας της παραχώρησης.

Κατόπιν των ανωτέρω, εντός των επομένων ημερών θα σας προωθήσουμε υπηρεσιακώς τυποποιημένο σχέδιο σχετικής σύμβασης, προκειμένου να διαμορφωθεί από κοινού το τελικό προς υπογραφή κείμενό της, εντός των αντιστοίχων νομικών πλαισίων λειτουργίας των συμβαλλομένων φορέων.

Με εκτίμηση,
Ο Διευθύνων Σύμβουλος
Στέφανος Δ. Βλαστός».

Πηγή: dimokratiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ο Μητροπολίτης Ρόδου στον αγώνα για την ανέγερση ναού του Πολιούχου του νησιού

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων