19/03/2020 19/03/2020 “Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχεια. Η συζήτηση, και μάλιστα η δημόσια, περί του θέματος δεν ωφελεί” αναφέρει σε ανακοίνωσή του Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος και απευθύνει έκκληση ” να κλειστούμε στο ταμείο μας (…)και να προσευχηθούμε με ένταση”. Η ανακοίνωση του Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 872Β/16-3-2020) σταμάτησε...
19 Μαρτίου, 2020 - 10:38
Τελευταία ενημέρωση: 19/03/2020 - 10:06

Μητρ. Ρόδου: Να επιμείνουμε στην προσευχή

Διαδώστε:
Μητρ. Ρόδου: Να επιμείνουμε στην προσευχή

“Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχεια. Η συζήτηση, και μάλιστα η δημόσια, περί του θέματος δεν ωφελεί” αναφέρει σε ανακοίνωσή του Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος και απευθύνει έκκληση ” να κλειστούμε στο ταμείο μας (…)και να προσευχηθούμε με ένταση”.

Η ανακοίνωση του Μητροπολίτου Ρόδου κ. Κυρίλλου

Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 872Β/16-3-2020) σταμάτησε η δημόσια Λειτουργική μας ζωή μέχρι την 30η Μαρτίου 2020.

Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η συνέχεια. Η συζήτηση, και μάλιστα η δημόσια, περί του θέματος δεν ωφελεί. Οφείλουμε να σεβαστούμε τις οδηγίες για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την αποφυγή ευρύτερης εξάπλωσης της πανδημίας. Ο καθένας προσωπικά από εμάς δεν γνωρίζει αν είναι φορέας ή όχι του ιού. Μην θέτουμε αψήφιστα σε κίνδυνο τη ζωή των οικείων και των συνανθρώπων μας. Ας ακούσουμε τον λόγο του Χριστού. Να κλειστούμε στο ταμείο μας «σὺ δὲ ὅταν προσεύχῃ, εἴσελθε εἰς τὸν ταμιεῖόν σου, καὶ κλείσας τὴν θύραν σου πρόσευξαι τῷ πατρί σου τῷ ἐν τῷ κρυπτῷ, καὶ ὁ πατήρ σου ὁ βλέπων ἐν τῷ κρυπτῷ ἀποδώσει σοι ἐν τῷ φανερῷ (Ματθ. στ’ 6) και να προσευχηθούμε με ένταση.

Ας μην πανικοβληθούμε, ας μην απογοητευθούμε, ας μην δειλιάσουμε. Ο πειρασμός να γίνει αφετηρία για να δυναμώσει η πίστη μας. Και είναι δυνατός ο Θεός να μας απαλλάξει από τον πειρασμό. Να επιμείνουμε στην προσευχή, να ανάψουμε το καντήλι μας, να λιβανίσουμε το σπίτι μας και να επικαλεστούμε το έλεος του Θεού.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Θεός να ανοίξει τους κρουνούς της ευσπλαχνίας Του και να μας δώσει δύναμη να βγούμε σύντομα από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ

Σχετικό έγγραφο απέστειλε χθες και η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, προς όλες της ενορίες δικαιοδοσίας της.
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, επιτρέπεται μόνο η προσέλευση πιστών, για ατομική προσευχή με βραχεία παραμονή τους στον χώρο λατρείας, τηρουμένης της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

Στον υπολογισμό του προηγούμενου εδαφίου περιλαμβάνεται αποκλειστικά και μόνο η επιφάνεια του κύριο ωφέλιμου χώρου που εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες και δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιφάνειες τυχόν άλλων όμορων κυρίων χώρων του ακινήτου που εξυπηρετούν δραστηριότητες μη λατρευτικές (π.χ. χώρων σεμιναρίων και αναγνωστηρίων), τυχόν βοηθητικών χώρων (π.χ. γραφείων, αποθηκών), χώρων υγιεινής, κοινοχρήστων κ.λπ. Οι υπεύθυνοι των χώρων λατρείας οφείλουν να διασφαλίζουν ότι τηρείται ανά πάσα στιγμή η ως άνω αναλογία αριθμού πιστών/τετραγωνικών και η απόσταση μεταξύ των πιστών, καθώς και όλα τα μέτρα υγιεινής που έχουν θεσπίσει οι αρμόδιες αρχές. Στις εισόδους των χώρων λατρείας θα πρέπει να υπάρχει συσκευή με απολυμα- ντικό/αντισηπτικό ή ισοδύναμης δράσης προϊόν, προς ελεύθερη χρήση από τους πιστούς.

Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους χώρους λατρείας που βρίσκονται ενταγμένοι εντός δημόσιων, δημοτικών, φιλανθρωπικών, κοινωφελών ή άλλων υπηρεσιών, καταστημάτων και εγκαταστάσεων (π.χ. νοσοκομείων και ψυχιατρείων, γηροκομείων, οικοτροφείων, κοιμητηρίων, κατασκηνώσεων) και ιδιωτικών κτημάτων, κτηρίων και επιχειρήσεων (π.χ. συγκροτημάτων κατοικιών, κέντρων εκδηλώσεων, ξενοδοχείων).
Οι ως άνω απαγορεύσεις και υποχρεώσεις καταλαμβάνουν και τους ναούς και πάσης φύσεως χώρους λατρείας που κείνται εντός των ιερών μονών, μοναστηριών και κάθε είδους και νομικού/κανονικού καθεστώτος χώρων εγκαταβίωσης.

Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις. Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν τις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας.

Όσον αφορά τις κηδείες και τις σχετικές με αυτές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη είθισται η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του απολύτως στενού συγγενικού περιβάλλοντος του αποβιώσαντος και των προσώπων που επιμελούνται της ταφής, τηρουμένων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείριση των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή, σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο.

Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου.
Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων