03/09/2020 03/09/2020 Ο τάφος ενός καθήμενου σε θρόνο αρχιερέα,  ο τάφος, πιθανώς, του Αγίου Μελετίου και τα λείψανα άλλων τεσσάρων Μητροπολιτών αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες που ξεκίνησαν για την αποκατάσταση του δαπέδου στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Ρόδο. Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν και τα θεμέλια του πρώτου ναού που βρισκόταν εκεί και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα!...
03 Σεπτεμβρίου, 2020 - 17:58
Τελευταία ενημέρωση: 03/09/2020 - 18:44

Τάφοι και λείψανα Μητροπολιτών κάτω από την Μητρόπολη Ρόδου!

Διαδώστε:
Τάφοι και λείψανα Μητροπολιτών κάτω από την Μητρόπολη Ρόδου!

Ο τάφος ενός καθήμενου σε θρόνο αρχιερέα,  ο τάφος, πιθανώς, του Αγίου Μελετίου και τα λείψανα άλλων τεσσάρων Μητροπολιτών αποκαλύφθηκαν κατά τις εργασίες που ξεκίνησαν για την αποκατάσταση του δαπέδου στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Ρόδο. Παράλληλα, αποκαλύφθηκαν και τα θεμέλια του πρώτου ναού που βρισκόταν εκεί και χρονολογείται από τον 15ο αιώνα!

«Από την μια πλευρά, υπάρχουν οι ιστορικές πληροφορίες από την άλλη από τα ευρήματα όπου μπορεί να εξαχθούν τα συμπεράσματα. Ο τάφος (ο πρώτος που εντοπίστηκε) μπορεί να προέρχεται από τον 15ο αιώνα. Τον νεκρό τον είχαν θάψει καθήμενο, που σημαίνει ότι ήταν μητροπολίτης. Το ίδιο καταδεικνύει και ο τάφος που ήταν μπροστά στο θρόνο, που είχε μέσα άλλο θρόνο. Άρα ήταν ο τάφος των μητροπολιτών. Εκεί βρήκαμε τεσσάρων ενταφιασμένων λείψανα», ανέφερε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Palmos» και στην εφημερίδα «Ροδιακή» ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος.

Όσον αφορά τις πληροφορίες που αναφέρουν ως εύρημα τον τάφο του Αγίου Μελετίου, ο Σεβασμιώτατος διευκρινίζει:

«Ο Άγιος Μελέτιος εκοιμήθη μπροστά στον μητροπολίτη Συνέσιο (1865-1876), λόγω του σοκ που έπαθε από την συκοφαντία που είχε υποστεί. Ο Άγιος Μελέτιος έχει ταφεί στην Μητρόπολη, αλλά όχι όμως μέσα στο ναό. Στον περιβάλλοντα χώρο της εκκλησίας που ήταν νεκροταφείο είχε ταφεί και ο Άγιος Ευθύμιος, ο Ρόδου, που παλουκώθηκε μαζί με τους προύχοντες του νησιού, από τους Οθωμανούς, ως συνωμότης σε μια προσπάθεια επανάστασης. Υπάρχουν πάρα πολλά σημαντικά ευρήματα, να περάσει και ο κορωνοϊός και θα διοργανώσουμε μια ημερίδα.

Αποκαλύπτεται η ιστορία της εκκλησίας μας, κάνουμε τόση προσπάθεια κι είναι άδικο «κάποιοι» να προσπαθούν να διαβάλουν, λέγοντας ότι θέλω να κλείσω την Μητρόπολη για να μεταφέρω την έδρα στον Ευαγγελισμό, να την μετατρέψω σε μουσείο κ.λπ. Αυτά είναι αστεία πράγματα, γιατί κανένας μητροπολίτης δεν αποποιείται την ιστορία του. Σύντομα ο ναός θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει».

Κτισμένη στα θεμέλια της Παναγίας της Θολαρίτσας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ροδιακής», τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι ο μητροπολιτικός ναός της Ρόδου που κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας αποτέλεσε τον πυρήνα της συνοικίας «μαράσι της Μητρόπολης». Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή, οικοδομήθηκε το 1750 στη θέση παλαιότερης εκκλησίας αφιερωμένης στην Παναγία τη Θολαρίτσα.

Ο ναός εκείνος πιθανόν αποδομήθηκε το 1481 στο πλαίσιο συνομολόγησης μεταξύ Ροδιτών, Δυτικοευρωπαίων, που διέμεναν στο νησί και Μεγάλου Μαγίστρου Pierre d’ Aubusson για ισοπέδωση των εκτός των τειχών ναών, ώστε να αποτραπεί η χρήση τους ως έρεισμα από τους Οθωμανούς σε μία επικείμενη νέα πολιορκία.

Τα προβλήματα

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, «οι εργασίες ξεκίνησαν για να αφαιρεθεί το σκαλοπάτι το οποίο είχε υπερυψωθεί και δημιουργούσε πρόβλημα στην ωραία πύλη. Στην πορεία, όταν πήγαμε να επισκευάσουμε σοβάδες που έπεφταν από την οροφή (να μην ξεχνούν όσοι διαμαρτύρονται, ότι έπεσε ολόκληρο τεμάχιο- και τότε διαμαρτύρονταν ότι θα σκοτωθεί άνθρωπος) διαπιστώθηκε ότι όλοι οι σοβάδες ήταν σάπιοι και κούφιοι.

Αποφασίστηκε να αφαιρεθούν τα σαθρά τμήματα και να σοβατιστεί ο ναός. Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν πάρα πολλές ρωγμές και η Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΑΔ) Δωδεκανήσου υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικά στατική μελέτη. Δεν αναλάμβανε κανείς την ευθύνη, ούτε εγώ, να προχωρήσουμε σε σοβάδες πριν διασφαλίσουμε την στατική επάρκεια του ναού.

«Τελικώς η μελέτη ολοκληρώθηκε και απαιτείται ένας μεγάλος αριθμός των λίθων και άλλα στοιχεία της τοιχοδομής να αντικατασταθούν, να σοβατισθεί και να αποκατασταθεί το δάπεδο και κάποια άλλα σημεία, που δεν έχουν ικανοποιητική στατική επάρκεια. Ο ναός έπεφτε, πχ το καμπαναριό, το στηθαίο μπροστά στον γυναικωνίτη ήταν μετέωρο. Σε ένα σεισμό -εν ώρα λειτουργίας- θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Αυτό λένε οι ειδικοί, όχι ο μητροπολίτης.

Μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε προ ημερών από την ΕΑΔ, είμαστε στην φάση επιλογής, ενός από τα τρία δείγματα σοβάδων, ώστε να επιλεγεί το αρτιότερο. Δεν είναι δικό μου θέμα να αποφασίσω, είναι της Αρχαιολογίας, γιατί ο ναός είναι μνημείο.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι στην πορεία, το να προκύψει μια μελέτη, το να προκύψουν στοιχεία για το ναό, που είναι του 15ου αιώνα, για να μην «κακοποιηθεί» εκ νέου, δηλαδή να γίνει σωστά – στο παρελθόν υπήρξαν δεκάδες παρεμβάσεις, προσθήκες και αλλοιώσεις της αρχική της μορφής- αυτό έχει εκ των πραγμάτων μια χρόνο καθυστέρηση», τονίζει ο Μητροπολίτης κ. Κύριλλος.

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων