08/08/2019 08/08/2019 Με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της Ναυμαχίας της Μυκάλης ημέρα του εορτασμού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Από νωρίς το απόγευμα εψάλλει ο πανηγυρικός Εσπερινός στον ομώνυμο ναό στο Πυθαγόρειο που χτίστηκε μετά την επιτυχή έκβαση της ναυμαχίας ως εκπλήρωση του τάματος του...
08 Αυγούστου, 2019 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 08/08/2019 - 20:49

Πανηγυρικά εορτάστηκε η 195η επέτειος της Ναυμαχίας της Μυκάλης

Διαδώστε:
Πανηγυρικά εορτάστηκε η 195η επέτειος της Ναυμαχίας της Μυκάλης

Με την λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 195η επέτειο της Ναυμαχίας της Μυκάλης ημέρα του εορτασμού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Από νωρίς το απόγευμα εψάλλει ο πανηγυρικός Εσπερινός στον ομώνυμο ναό στο Πυθαγόρειο που χτίστηκε μετά την επιτυχή έκβαση της ναυμαχίας ως εκπλήρωση του τάματος του οπλαρχηγού Λυκούργου Λογοθέτη και φέρει την επιγραφή «ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΑΜΟΝ ΕΣΩΣΕΝ τη 6η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1824».

Η νύχτα έγινε μέρα στο Πυθαγόρειο με την καύση των βεγγαλικών στην αναπαράσταση της ναυμαχίας της Μυκάλης της ιστορικής εκείνης ημέρας που συν θεώ οι Έλληνες απέτρεψαν την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους.

 

 

Την δεύτερη μέρα τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και η επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σάμου κ. Ευσεβίου και του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Στρατονικίας κ. Στέφανου. Στον Ανδριάντα του Λυκούργου Λογοθέτη στον αύλειο χώρο του Ναού της Μεταμορφώσεως εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση και πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου.

Στην πλατεία Ειρήνης του Πυθαγορείου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από την Σάμο, από το βήμα ο Δήμαρχος Σάμου Χριστόδουλος Σεβαστάκης αναφέρθηκε στο ιστορικό της ημέρας και στα επίκαιρα μηνύματα από την ηρωική πράξη των προγόνων . Στην συνέχεια στο μήνυμα που εκπέμπει μέχρι και σήμερα η ηρωική μάχη των προγόνων μας αναφέρθηκε ο Βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης .

Στην Πλατεία φιλοξενήθηκε επίσης έκθεση με φωτογραφίες των πρώτων μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ» κυρίως των χορευτριών οι οποίες χόρεψαν σαμιώτικους χορούς όπως πριν από σαράντα και πλέον χρόνια. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με έναν μπάλο που χόρεψαν από κοινού οι χορεύτριες από τον ΛΥΚΟΥΡΓΟ και οι χορευτές από τη γειτονική Λέρο.

 

 

Πηγή: voreioaigaio.ert.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων