24/02/2022 24/02/2022 «Η οικουμένη άπασα τιμά τον Άγιο Βαραδάτο τον Κουβουκλιώτη τον εξ Αντιοχείας», είπε στο κήρυγμά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (22-2-2022) στο πανηγυρίζον Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων, στο απάνεμο λιμανάκι της λίμνης Αλιάκμονα – Πολυφύτου, κάτω από την όμορφη, σαν σε κορυφή κώνου, Νεράιδα,...
24 Φεβρουαρίου, 2022 - 16:35
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2022 - 16:16

Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης στην πανήγυρη του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης στην πανήγυρη του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων

«Η οικουμένη άπασα τιμά τον Άγιο Βαραδάτο τον Κουβουκλιώτη τον εξ Αντιοχείας», είπε στο κήρυγμά του, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (22-2-2022) στο πανηγυρίζον Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσι του Αγίου Βαραδάτου Κουβουκλίων, στο απάνεμο λιμανάκι της λίμνης Αλιάκμονα – Πολυφύτου, κάτω από την όμορφη, σαν σε κορυφή κώνου, Νεράιδα, απέναντι από τον Ν.Ο.Κ.

Ο Σεβ. κ. Παύλος κήρυξε τον θείο λόγο στους πιστούς, κάνοντας αναφορά στην πίστη των Κουβουκλιωτών, που έφεραν τον Όσιο Βαραδάτο από τα Κουβούκλια Προύσας της Μικράς Ασίας στην Κοζάνη.

«Ο άγιος Βαραδάτος», είπε, «διήνυσε το δρόμο από την Αντιόχεια μέχρι τα Κουβούκλια, πέρασε στις συνειδήσεις και στην καρδιά των χριστιανών, συντήρησε και δυνάμωσε την πίστη τους στο Χριστό και στην Εκκλησία Του, έγινε με την αγιοσύνη του ο μεσίτης μεταξύ ανθρώπων και Θεού. Στο σπήλαιο του αγίου Βαραδάτου στα Κουβούκλια της Μικράς Ασίας συνέρρεαν άνθρωποι από παντού, παρακαλούσαν τον Άγιο και δόξαζαν το Θεό».

«Ο άγιος Βαραδάτος ανήκει στους ουρανοπολίτες, στους συγκληρονόμους, στη Βασιλεία του Θεού. Ο αγώνας του αγίου Βαραδάτου για την αγιότητα υπομνηματίζει και τον δικό μας αγώνα για αγιότητα, σε κάθε εποχή, επομένως και στη δική μας, μέσα στην καθημερινότητα του βίου μας, και στις αναμφισβήτητες δυσκολίες, που αναφύονται σε όλες τις ηλικίες. Ο Θεός μας τα έδωσε όλα», συνέχισε κι έκανε αναφορά στα χαρίσματα από το μυστήριο του Χρίσματος κατά τη Βάπτισή μας.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον αγώνα για την ειρήνη (διέκρινε την ειρήνη του κόσμου από την ειρήνη του Χριστού), για τον αγώνα για την αγάπη, όχι τη συμφεροντολογική, αλλά όπως, μας τη δίδαξε ο Χριστός. Μίλησε για τη χαρά του Χριστού, που έχει φύγει, όπως και το χαμόγελο. Ο Σεβ. ανέδειξε την αξία της πραότητας και της ειρήνευσης μέσα και ανάμεσα στους ανθρώπους. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επαίνεσε τις Ενορίες που συνέδραμαν (και συνδράμουν) στην αγιογράφηση του Ι. Μητροπολιτικού Παρεκκλησιού, τους πατέρες, τους ψάλτες, την επιτροπή του Ι. Μητροπολιτικού Παρεκκλησιού και ευλόγησε τους απανταχού Κουβουκλιώτες και τον κόσμο όλο. Στο τέλος, ο Σεβ. ευλόγησε τα κόλλυβα εις μνήμην του εορτάζοντος Αγίου.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο περιστοίχισαν οι πατέρες: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., οικονόμος Λάζαρος Βασδέκης εφημέριος Λευκάρων και ο διάκονος Φιλάρετος Βασιλειάδης. Διακόνησαν στο Ιερό ο Βασίλειος Ποτουριάδης και ο Παναγιώτης Μαργαρίτης.

Στο αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες: Αχιλλέας Καγιόγλου (ψάλτης Μεσιανής), Ιωάννης Γκουργκούτας δάσκαλος, Θεόδωρος Χατζηευστρατίου θεολόγος, Βασίλειος Ποτουριάδης φοιτητής θεολογίας στο Α.Π.Θ. Αφ’ εσπέρας (21-2-2022) τελέστηκε Μ. Εσπερινός με αρτοκλασία από τον π. Λάζαρο.

Μια μαρτυρία της Κουβουκλιώτισσας γιαγιάς Ευγενίας Δαφνιωτίδου, σήμερα 80 ετών

«Μου έλεγε η γιαγιά μου ότι εκεί στα Κουβούκλια της Προύσσας, όταν αρρωσταίναμε δεν πηγαίναμε στο γιατρό, που να τον βρίσκαμε άλλωστε, πηγαίναμε στον Άγιο Βαραδάτο και εκείνος μας γιάτρευε. Αυτό, δεν θα το ξεχάσω ποτέ».

Συγχαρητήρια στην Επιτροπή: Νικόλαο Τσιπραηλίδη, Μιχάλη Θωμίδη, Αντιγόνη Καραπακλίδου, Νικόλαο Βουτσίδη.

ΥΓ. ΜΝΗΜΕΣ. Οι γιαγιάδες μας στο Βελβεντό, θυμάμαι, σταυροκοπιούνταν και έλεγαν: ‘’Ο Άγιος Πολύκαρπος να φυλάει τους ανθρώπους, να μη βρίζουν το Χριστό και τα θεία’’. Ο Άγιος Πολύκαρπος είναι ένας από τους αποστολικούς πατέρες. Και ήταν Επίσκοπος Σμύρνης. Σε ηλικία 80 ετών τον ‘’έπιασαν’’ και του είπαν να βρίσει το Χριστό με αντάλλαγμα την ελευθέρωσή του. ‘’80 χρόνια μέσα στη Χάρη του Χριστού ζω και πολιτεύομαι και τώρα στα γεράματά μου θα με βάλετε εσείς να βρίσω το Σωτήρα και Ελευθερωτή μου; Αυτό δεν το κάνω’’, ήταν η απάντηση του γέροντα Επισκόπου. Τον βασάνισαν φριχτά έως θανάτου. Η Εκκλησία τον κατέταξε στους ιερομάρτυρες. Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, τις παιδικές μας μνήμες από τις γιαγιάδες μας στο Βελβεντό, (μέσα σε τέτοιο κλίμα και με τέτοιες διδαχές μεγαλώσαμε) τελέσαμε (23-2-2022, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης) Θεία Λειτουργία στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω, στο Βελβεντό.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, παπαδάσκαλος

Πηγή: www.kozanilife.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων