17/06/2020 17/06/2020 Μετά από απουσία έξι μηνών επέστρεψε στην Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος θρήνος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης του Γρηγορίου Κονταρή, που είχε διαβρωθεί και χρειαζόταν συντήρηση. Ο επιτάφιος, που βρισκόταν σε εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού εργαστήριο στην Αθήνα, όπου έγινε η συντήρησή του, επεστράφη πριν από τέσσερις μέρες στη Μητρόπολη...
17 Ιουνίου, 2020 - 10:59
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2020 - 10:22

Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος θρήνος επέστρεψε στη Μητρόπολη

Διαδώστε:
Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος θρήνος επέστρεψε στη Μητρόπολη

Μετά από απουσία έξι μηνών επέστρεψε στην Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος θρήνος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης του Γρηγορίου Κονταρή, που είχε διαβρωθεί και χρειαζόταν συντήρηση.

Ο επιτάφιος, που βρισκόταν σε εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού εργαστήριο στην Αθήνα, όπου έγινε η συντήρησή του, επεστράφη πριν από τέσσερις μέρες στη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, η οποία υπέγραψε το απαραίτητο πρωτόκολλο παραλαβής. Σύμφωνα με τη διαδικασία, θα ακολουθήσει αυτοψία από τον βυζαντινολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Ο συγκεκριμένος επιτάφιος είναι ο παλαιότερος από τους τέσσερις του ναού, αγιογραφημένος σε ύφασμα και κατασκευασμένος το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα, ενώ η κορνίζα του κατασκευάστηκε το 1748!

Λόγω παλαιότητας, αλλά και αξίας, είναι, μάλιστα, χαρακτηρισμένος ως μνημείο και τα αντικείμενά του προστατεύονται.

Εξάλλου και ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Κοζάνης ανακηρύχθηκε ως «προέχων ιστορικό και αρχαιολογικό μνημείο διατηρητέο» το 1926 με προεδρικό διάταγμα και τα ιερά κειμήλιά του είναι ταυτόσημα.

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων