17/12/2023 17/12/2023 Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος στην ομιλία του κατά την 4η συνάντηση χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, απεύθυνε έκκληση για την επικράτηση της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης. Την 4η συνάντηση χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη...
17 Δεκεμβρίου, 2023 - 16:30
Τελευταία ενημέρωση: 17/12/2023 - 17:19

Έκκληση για την επικράτηση ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης από τον Μητροπολίτη Σερρών

Διαδώστε:
Έκκληση για την επικράτηση ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης από τον Μητροπολίτη Σερρών

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος στην ομιλία του κατά την 4η συνάντηση χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 16 και 17 Δεκεμβρίου 2023, στην αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, απεύθυνε έκκληση για την επικράτηση της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Την 4η συνάντηση χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής συνδιοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης και ο Δήμος Σερρών με την συμμετοχή, φέτος, έξι μουσικών χορωδιακών συνόλων. Δύο ημέρες, μουσικής πανδαισίς, από τον αδαπάνητο πλούτο της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής μουσικής και ποιήσεως, προσφερόμενες από την τοπική Εκκλησία και τον Δήμο Σερρών, στο φιλόμουσο κοινό της ιστορικής πόλεως της Μακεδονίας.

Σκοπός της συγκεκριμένης μουσικοθρησκευτικής συναντήσεως, η οποία καταξιώθηκε πλέον ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, είναι η προαγωγή και καλλιέργεια της πολιτιστικής, πνευματικής και μουσικής παραδόσεως, ιδιαιτέρως μάλιστα της παραδοσιακής βυζαντινής παραδόσεως σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Το εναρμονισμένο με την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων πρόγραμμα της πρώτης ημέρας, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, της φετινής συνάντησης, περιελάμβανε την συμμετοχή της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Ο ΟΣΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Ο ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ» και του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Λ. Τζορμπατζίδη, του Βυζαντινού Χορού Ν. Καβάλας «ΣΥΝΗΧΟΥΝΤΕΣ», υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Χρ. Ιωαννίδη και της Μικτής Χορωδίας Πολιτιστικής Λέσχης Προσωπικού Ο.Τ.Ε. Ν. Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Ηρ. Παναγόπουλου.

Ο Μητροπολίτης Θεολόγος στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών

Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, δεύτερη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων, το πρωΐ, τελέσθηκε θ. Λειτουργία στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Σερρών, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και της Νιγρίτης κ. Θεολόγου, κατά την διάρκεια της οποίας έψαλλε ο Βυζαντινός Χορός «ΕΥΦΩΝΟΝ» του ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Στ. Ζαχαρίου.

Βυζαντινοί και εκκλησιαστικοί ύμνοι

Ακολούθως, στις 11:30 το πρωΐ, στην αίθουσα «ΑΣΤΕΡΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών εμφανίσθηκαν, η Βυζαντινή Χορωδία «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ Ο ΝΕΟΣ» του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Γ. Ζαρκαντζά, ο Βυζαντινός Χορός «ΕΥΦΩΝΟΝ» του ιερού Καθεδρικού Ναού Αγ. Σοφίας Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του χοράρχου κ. Στ. Ζαχαρίου και η Νεανική Χορωδία «ΑΓΓΕΛΩΝ ΦΩΝΕΣ» της Σερραϊκής Εκκλησίας, υπό την διεύθυνση της χοράρχου κ. Μ. Κουβακλή.

Οι έξι καλλικέλαδες χορωδίες απέδωσαν με μοναδικό τρόπο, βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, όπως επίσης και επίκαιρα παραδοσιακά κάλαντα και εορταστικά τραγούδια, αποσπώντας και δικαίως το θερμό χειροκρότημα του κοινού, που υπερεπλήρωσε και τις δύο ημέρες το κινηματοθέατρο.

Την λαμπρή και άρτια οργανωμένη συναυλία χαιρέτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος και ο Δήμαρχος Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφης, οι οποίοι ευχαρίστησαν, συνεχάρησαν με θερμούς λόγους και καλωσόρισαν στην πόλη των Σερρών τους εκλεκτούς χοράρχες και τα ταλαντούχα μέλη των χορωδιών, τους καταξιωμένους εργάτες της βυζαντινής υμνωδίας και της χορωδιακής θρησκευτικής μουσικής και όλους εκείνους, που κοπίασαν συμβάλλοντας στην διοργάνωση της συναντήσεως, που γοήτευσε και εφέτος το πολυπληθές ακροατήριο.

Μήνυμα για τους δοκιμαζόμενος στη Γάζα

Σε αποστροφή του λόγου του, ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη θερμώς όλα τα χορωδιακά σύνολα για την άρτια παρουσίαση των προγραμμάτων τους, έκανε ειδική αναφορά στην εξόχως θλιβερή και λίαν ανησυχητική παγκόσμια επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται εξαιτίας της πολεμικής συρράξεως στην περιοχή της Γάζας, της οποίας θύματα είναι κυρίως τα αθώα παιδιά και οι άμαχοι πολίτες και από τις δύο πλευρές, και κάλεσε όλους σε πνευματικό συναγερμό ολοθύμου προσευχής προς τον Άρχοντα της ειρήνης, Ιησού Χριστό, υπέρ της αμέσου καταπαύσεως των εχθροπραξιών, παρακλήσεως και στηρίξεως των χειμαζομένων εκ της φρίκης του πολέμου και επικρατήσεως της ειρήνης, της συνέσεως, της δικαιοσύνης, της ψυχραιμίας και της αμοιβαίας κατανοήσεως στις σχέσεις των λαών.

Η ορκωμοσία της νέας Δημάρχου Βισαλτίας

Νωρίτερα, στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Νιγρίτης, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία της νέας Δημάρχου Βισαλτίας κ. Ευανθίας Πλιάκου. Ο Σεβ. κ. Θεολόγος ετέλεσε την ακολουθία του αγιασμού επί τη εγκαταστάσει της νέας Δημοτικής Αρχής και των μελών του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αντιπεριφερειάρχου Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου, του τέως Δημάρχου Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινού, των Στρατιωτικών και Αστυνομικών Αρχών και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

Αμέσως μετά τον θρησκευτικό όρκο, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε σε όλους την ευλογία του Θεού στο έργο τους, δύναμη και κάθε επιτυχία στα καθήκοντά τους. Ετόνισε δε, ότι αναμένει με χρηστές ελπίδες μία αγαστή συνεργασία του Δήμου με την τοπική Εκκλησία, προς όφελος του τόπου και των πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι η Ιερά Μητρόπολις θα συνεχίσει να είναι θερμή συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε έργο προόδου και προκοπής, επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου. Ο Σεβασμιώτατος, περαίνων την προσλαλιά του, προσέφερε ως ευλογία στη νέα Δήμαρχο μία εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, της «Νιγριτινής».

Στη συνέχεια, η κ. Πλιάκου ευχαρίστησε θερμώς τον Σεβασμιώτατο, τους εκπροσώπους των Αρχών και τους πολίτες για την τιμητική τους παρουσία και αναφέρθηκε στους προγραμματικούς της σχεδιασμούς για τη διοίκηση του Δήμου Βισαλτίας.

                                                  

                  

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων