24/03/2021 24/03/2021 Για την συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης στις  εφετεινές επετειακές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασεως του 1821 μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ. Η ενημερωτική συνάντηση...
24 Μαρτίου, 2021 - 17:06
Τελευταία ενημέρωση: 24/03/2021 - 16:25

«Ένας λαός εξαφανίζεται σίγουρα με το χάσιμο της ψυχής του»

Διαδώστε:
«Ένας λαός εξαφανίζεται σίγουρα με το χάσιμο της ψυχής του»

Για την συμμετοχή της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης στις  εφετεινές επετειακές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασεως του 1821 μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Επισκοπείο Σερρών, όπου ο Σεβασμιώτατος αφού ανέγνωσε το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη συμπληρώσει διακοσίων ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως της 25ης Μαρτίου 1821», παρουσίασε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων επετειακού και διδακτικού χαρακτήρος, που συν Θεω, θα πραγματοποιηθούν κατά το τρέχον έτος 2021 από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με τη συνεργασία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και θεσμικών φορέων των Σερρών.

Παράλληλα, παρουσιάσθηκε το επετειακό τηλεοπτικό σποτ, που ετοιμάσθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης και αναφέρεται στις τοπικού χαρακτήρος επετειακές εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν με κεντρικό άξονα αναφοράς τον Σερραίο Αρχιστράτηγο Εμμ. Παπά, από την κοίμηση του οποίου εφέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια (5.12.1821).

Τέλος ο Σεβ. κ. Θεολόγος ευχήθηκε όπως οι εφετεινές επετειακές εκδηλώσεις αποτελέσουν μία καλή αρχή για όλους μας, ώστε να μελετήσουμε με προσοχή, αντικειμενικότητα και διάθεση μαθητείας την εθνική μας ιστορία. Αυτή η μελέτη, η εθνική μας επαγρύπνηση, η εγκατάλειψη του εφησυχασμού, η εθνική μας ενότητα και ομοψυχία, η πίστη μας, η παιδεία και ο πολιτισμός μας, αποτελούν και σήμερα την δύναμή μας για την αντιμετώπιση των ποικίλων εθνικών, κοινωνικών και πνευματικών προκλήσεων της σύγχρονης εποχής. Η γνώση της ιστορίας, απηλλαγμένης από προκαταλήψεις, ιδεολογικές αγκυλώσεις, στρεβλώσεις και ανούσιες υπερβολές, θα μας οδηγήσει, ετόνισε ο Σεβ., να αντιληφθούμε την διαχρονική αξία και θαυμαστή επικαιρότητα των λόγων του συγγραφέως Στρατή Μυριβήλη: «Όμως ένας άνθρωπος, ένας λαός, ένα έθνος, δεν εξαφανίζεται μονάχα με τη φωτιά και με το σίδερο. Δεν εξαφανίζεται μονάχα με το χάσιμο της ζωής του. Εξαφανίζεται πιο σίγουρα, πιο τελειωτικά με το χάσιμο της ψυχής του. Της ψυχής του της ατομικής, της ψυχής του της ομαδικής. Χάνω την ψυχή μου θα πει: χάνω την ουσιαστική μου ύπαρξη. Αν υπάρχουμε σήμερα σαν Ελληνική φυλή, είναι γιατί κρατηθήκαμε από το άμφιο της θρησκείας μας όλα αυτά τα χρόνια».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων