21/07/2020 21/07/2020 Για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την πρώτη προσευχή που οργανώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέδωσε Δελτίο Τύπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος με τίτλο “Η αψυχολόγητη απόφαση της Τουρκίας δυνατόν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή”.  Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:  “H αναίτια,...
21 Ιουλίου, 2020 - 21:26
Τελευταία ενημέρωση: 21/07/2020 - 20:35

“Γυρίζει το ρολόι του ιστορικού χρόνου 567 χρόνια πίσω”

Διαδώστε:
“Γυρίζει το ρολόι του ιστορικού χρόνου 567 χρόνια πίσω”

Για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την πρώτη προσευχή που οργανώνει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέδωσε Δελτίο Τύπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος με τίτλο “Η αψυχολόγητη απόφαση της Τουρκίας δυνατόν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή”. 

Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:  “H αναίτια, προκλητική και με ιδιαίτερη σημειολογία απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, γυρίζει το ρολόι του ιστορικού χρόνου 567 χρόνια πίσω. Κινήσεις όμως, όπως η συγκεκριμένη είναι πολλαπλώς επιζήμιες καθώς δημιουργούν ψυχικά ρήγματα στην επικοινωνία των δύο λαών, αποσταθεροποίηση και επικίνδυνη ένταση στην περιοχή, δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και στον ευρωπαικό προσανατολισμό της Τουρκίας, εάν αυτός πραγματικά υπάρχει”.

Διαβάστε αναλυτικά: 

«Η αψυχολόγητη απόφαση της Τουρκίας δυνατόν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή».

Με απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, εν όψει της λειτουργίας, την προσεχή Παρασκευή 24η Ιουλίου ε.ε., της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, του πανιέρου αυτού σκηνώματος της του Θεού μεγαλωνύμου Σοφίας και οικουμενικού μνημείου πολιτισμού, ως μουσουλμανικού τεμένους, κηρύσσεται η ημέρα αυτή για την Εκκλησία των Σερρών ως ημέρα βαθείας περισυλλογής και εκτενούς προσευχής.
Ειδικώτερον ο Σεβ. Μητροπολίτης της Εκκλησίας των Σερρών εδήλωσε: «Η εφετεινή 24η Ιουλίου αποτελεί ημέρα πικρίας και βαθυτάτου προβληματισμού για ολόκληρη την χριστιανοσύνη, τον οικουμενικό ελληνισμό, την πατρίδα, την Εκκλησία μας, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα.

Η αναίτια, προκλητική και με ιδιαίτερη σημειολογία απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως σε τζαμί, γυρίζει το ρολόι του ιστορικού χρόνου 567 χρόνια πίσω. Κινήσεις όμως, όπως η συγκεκριμένη είναι πολλαπλώς επιζήμιες καθώς δημιουργούν ψυχικά ρήγματα στην επικοινωνία των δύο λαών, αποσταθεροποίηση και επικίνδυνη ένταση στην περιοχή, δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και στον ευρωπαικό προσανατολισμό της Τουρκίας, εάν αυτός πραγματικά υπάρχει. Η γείτων χώρα δυστυχώς, με σειρά προκλητικών ενεργειών που δυστυχώς επιδεινώνονται, δυναμιτίζει την ειρήνη στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δημιουργεί προϋποθέσεις επιπλέον εντάσεων. Η επιζήμια αυτή απόφαση της γείτονος χώρας είναι δυνατόν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου και να δημιουργήσει προηγούμενο για πιθανές και άναλόγου ειδικού βάρους αποφάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής που θα αγγίξουν και τον μουσουλμανικό κόσμο. Αισθανόμεθα βαθύτατο παραπικρασμό αλλά είμεθα και ιδιαιτέρως προβληματισμένοι και με την συμπεριφορά «φίλων και συμμάχων» μας, ακόμη και εκείνων, με τους οποίους μοιραζόμεθα την ίδια πίστη. Η σκέψη και η προσευχή μας είναι αυτές τις στιγμές στο μαρτυρικό Φανάρι.

Για τον λόγο αυτό, η Εκκλησία των Σερρών, εκφράζουσα την οδύνη και την διαμαρτυρία Της για το ιστορικό αυτό λάθος που επιτελείται στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολεως, ανακοινώνει ότι κατά την προσεχή Παρασκευή 24η Ιουλίου ε.ε.,:

α) Οι σημαίες των Ιερών Ναών ολοκλήρου της Μητροπολιτικής μας περιφερείας θα κυματίζουν μεσίστιες.

β) Οι καμπάνες των Εκκλησιών σε όλους τους Ιερούς Ναούς, περί ώρα 12η μεσημβρινή θα κτυπήσουν επί 10’ πένθιμα

και γ) Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών, στις 7:30 το απόγευμα, θα τελεσθεί ο Μέγας Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, με ιδική μου Αρχιερατική χοροστασία.

Η πατρίδα ευρίσκεται ενώπιον μιάς δυσκόλου καταστάσεως. Δεν πτοούμεθα. Με πίστη στον Θεό, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, εθνική συσπείρωση, ομοψυχία, τις συνετές και στοιβαρές αποφάσεις του πολιτικού κόσμου και την σύμπνοια του λαού μας θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την κρίση, εάν τελικώς προκύψει. Στον Κύριον και Θεόν μας Ιησούν Χριστόν, εμπιστευόμεθα τις προσευχές και τις ελπίδες μας».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων