14/10/2022 14/10/2022 Στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών ιερούργησε σήμερα ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, με αφορμή την ιερά μνήμη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής και της επετείου της εις Επίσκοπον Σαλώνων χειροτονίας του (14-10-2001). «Σταθμοί πνευματικού αναβαπτισμού και εμπνεύσεως οι επέτειοι στην ζωή μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του....
14 Οκτωβρίου, 2022 - 16:35
Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2022 - 16:41

Ο Μητροπολίτης Σερρών για την Οσία Παρασκευή την Επιβατινή

Διαδώστε:
Ο Μητροπολίτης Σερρών για την Οσία Παρασκευή την Επιβατινή

Στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Σερρών ιερούργησε σήμερα ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, με αφορμή την ιερά μνήμη της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής και της επετείου της εις Επίσκοπον Σαλώνων χειροτονίας του (14-10-2001). «Σταθμοί πνευματικού αναβαπτισμού και εμπνεύσεως οι επέτειοι στην ζωή μας», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του.

Προ του τέλους της θείας Λειτουργίας, ο πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Γαβριήλ Παλιούρας, Ηγούμενος της ιερά Μονής Αγίας Παρασκευής Σερρών, προσεφώνησε καταλλήλως τον Σεβασιώτατο και του προσέφερε εκ μέρους της Αδελφότητος της Μονής ένα εγκόλπιο, με αφορμή την συμπλήρωση 21 ετών από την εκλογή και χειροτονία του στον βαθμό του Επισκόπου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος στην αντιφώνησή του ευχαρίστησε θερμώς τον Καθηγούμενο και τους πατέρες της Αδελφότητος της ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής για τις ευχές τους και για το δώρο που του προσέφεραν.

Με βαθιά συγκίνηση ενθυμήθηκε αυτή την αγία ημέρα, όταν πριν από 21 χρόνια διά των σεπτών χειρών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου και πλειάδος Σεβασμιωτάτων Αγίων Αρχιερέων στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, τελέσθηκε η εις Επίσκοπον χειροτονία του.

Η ομιλία του Μητροπολίτη Σερρών

«Οι επέτειοι της ζωής μας έχουν πράγματι έναν ουσιαστικό σκοπό να υπάρχουν, ως σταθμοί πνευματικού αναβαπτισμού, ανεφοδιασμού και εμπνεύσεως, καθώς μας υπενθυμίζουν με έναν δυνατό τρόπο τις δωρεές και τις ευεργεσίες του Θεού στην ζωή μας, αλλά κυρίως τις ιδικές μας ευθύνες, να αναδεικνυόμεθα άξιοι της κλήσεως, της αποστολής, άξιοι της ευλογίας, άξιοι του υψηλού έργου που ανέθεσε στους ασθενικούς μας ώμους η πρόνοια και η αγάπη του Θεού. Ευθύνη και έργο μας είναι να ποιμαίνουμε τον λαό του Θεού μετ’ επιστήμης, εν σπουδή, εν ταπεινώσει, εν αγάπη και εν ευγνωμοσύνη πάντοτε προς τον Θεόν, τους ευεργέτες μας και τον λαόν Του.

Αναμιμνησκόμεθα με αιώνια ευγνωμοσύνη της σεπτής μορφής του μακαριστού και αγίου Γέροντός μας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, ο οποίος ούτως οικονόμησε τα της ζωής και της διακονίας μου στην Εκκλησία. Ας είναι το όνομα του Κυρίου ευλογημένο, και από εκεί στον ουρανό όπου βρίσκεται να μεσιτεύει και να προσεύχεται και δι’ εμέ και για τον χριστώνυμο λαό.

Εύχομαι σε εσένα αγαπητέ μου π. Γαβριήλ και εις τους πατέρες της ιεράς αυτής μάνδρας της Αγίας Παρασκευής να έχετε πλούσια την ευλογία του Θεού, την σκέπη της Αγίας μεγαλομάρτυρος Παρασκευής και της ομωνύμου αυτής σήμερον εορταζομένης Αγίας, να ευωδούται το έργο σας, να είναι το μοναστήρι αυτό ένας φάρος πνευματικός, όπως ακριβώς το ονειρευτήκαμε. Πράγματι, αυτό το μοναστήρι το ονειρευτήκαμε να γίνει ένα καταφύγιο ψυχών, ένα λιμάνι πνευματικό, ένας ζωντανός άμβωνας χριστοζωής και σωτηρίας, ένας ακτινοβόλος φάρος Ιησού Χριστού. Το έργο δεν είναι εύκολο, έχει δυσκολίες, αλλά είναι έργο ισάγγελο και ευλογημένο. Ο Θεός εύχομαι να είναι πάντοτε μαζί σας».

Σε ανάμνηση της σημερινής εορτίου αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στην ιερά Μονή από το προσωπικό του ιεροφυλάκειο χαριτόβρυτα ιερά λείψανα του Αγίου αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του Αγίου Χαραλάμπους του θαυματουργού και τεμάχιο λίθου από τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού, το οποίο του το προσέφερε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος. Στα ιερά λείψανα των αγίων, όπως αναφέρει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς παραμένει «ανεκφοιτήτως» η παντοδύναμη αγιαστική και φωτιστική θεία Χάρις.

Η Γενική Ιερατική Σύναξη

Ακολούθως, στις 11:00 το πρωΐ, πραγματοποιήθηκε Γενική Ιερατική Σύναξη στον ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σερρών, όπου συζητήθηκαν επίκαιρα θέματα που αφορούν τον ιερό κλήρο, με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του εκκλησιαστικού Επιτρόπου στην ζωή της ενορίας.

    

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

 

 

           

 

Διαβάστε ακόμη: Ιάσιο: Παρουσία 26 Ιεραρχών η εορτή της Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων